Η πλαστική χειρουργική σε ηλικιωμένους:Υπερ και κατά

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι ενός λίφτινγκ προσώπου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, δεν είναι μεγαλύτεροι από ότι σε νεότερα άτομα.

Η Marie Kolstad, μια 83 χρονών χήρα διαχειρίστρια ακινήτων, δημιούργησε αίσθηση όταν υποβλήθηκε σε μια τρίωρη ανόρθωση του μαστού με ενθέματα με το ποσό των  8.000$. Οι New York Times χαρακτήρισαν την φωτογραφία της με τον τίτλο "Χρυσά χρόνια, εξευγενίζονται με χειρουργική επέμβαση," στις 8 Αυγούστου του 2011.

Το σχόλιο της Kolstad,  “Θέλω τα παιδιά μου να είναι περήφανα για την εμφάνιση μου”, έχει πυροδοτήσει μια θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των αναγνωστών οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα παιδιά σας θα πρέπει να σας αγαπούν για αυτό που είστε, συμπεριλαμβανομένου κάθε ρυτίδας και σημάδια ηλικίας σας.

Σύμφωνα με τους New York Times , η κα Kolstad είναι ένα από τα πολλά άτομα των δεκαετιών 70,80,90  που στιλβώνουν τα χρυσά τους χρόνια με την βοήθεια του πλαστικού τους χειρουργού. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, το 2010 έγιναν 84.685 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω.

Συμπεριλαμβανομένου 26.635 λίφτινγκ προσώπου, 24.783 βλεφαροπλαστικές, 6.469 λιποαναρροφήσεις, 5.874 μειώσεις του μαστού, 3.875 ανορθώσεις μετώπου, 3.339 ανορθώσεις του μαστού και 2.414 αυξήσεις μαστού.

Με αυτή την αυξητική τάση που κυριαρχεί στις ηλικίες άνω των 65 ετών, υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της εκτέλεσης των χειρουργικών αυτών επεμβάσεων για τους ηλικιωμένους ασθενείς. Επίσης, αν κρίνουμε από τις απαντήσεις αναγνωστών σχετικά με το άρθρο των Times, υπάρχει μια κριτική στάση σχετικά με τη γιαγιά που υποβλήθηκε σε αυξητική στήθους. Λίγες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς και αισθητικές βελτιώσεις.

Μία έκθεση, που δημοσιεύθηκε στην Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική τον Ιούνιο του 2011, διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δεν είναι μεγαλύτεροι από ότι στον νεότερο πληθυσμό. Όταν οι ερευνητές από την Κλινική Cleveland επανεξέτασαν τα ιατρικά τους αρχεία από 216 ασθενείς λίφτινγκ προσώπου σε διάστημα τριών ετών, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά σε περιπτώσεις απλών ή σοβαρότερων επιπλοκών μεταξύ των ασθενών των οποίων η μέση ηλικία ήταν τα 70 έτη από αυτών των οποίων η μέση ηλικία ήταν 57 έτη.

Ο Δρ James E. Zins, κύριος συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι δεν είναι η χρονολογική ηλικία που είναι σημαντική, αλλά η φυσικολογική. Ωστόσο, o Zins αναγνωρίζει ότι έχει αρκετά στοιχεία  για να ισχυριστεί ότι οι ασθενείς στα 70 τους μπορούν να υποβληθούν σε λίφτινγκ προσώπου και να έχουν ποσοστό επιπλοκών παρόμοιο με νεότερους ασθενείς. Ενώ το λίφτινγκ προσώπου μπορεί να διενεργηθεί υπό καταστολή, άλλες επανορθωτικές διαδικασίες συνήθως απαιτούν γενική αναισθησία, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για έναν ηλικιωμένο ασθενή.

Αλλά αν αναρωτιέστε ποια είναι η πραγματική αναστάτωση για τους ηλικιωμένους να υποβληθούν σε κάποια αισθητική επέμβαση, η Nancy Etcoff, βοηθός καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σχολιάζει: "Μέρος των στερεοτύπων μας των ηλικιωμένων, είναι ότι είναι κοινωνικοί, ζεστοί, αγαπητοί, αλλά ανίσχυροι και χωρίς σεξουαλικότητα. Είμαστε στην εποχή του Viagra, αλλά ξαφνικά η ιδέα ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως γυναίκες, που θέλουν να είναι σεξουαλικά ελκυστικοί σε αυτή την ηλικία μας κάνει να νιώθουμε άβολα. "

περισσότερα για την πλαστική χειρουργική στο κεντρικό μας web site:
www.kapositas.gr