Νέες οδηγίες πριν τις πλαστικές επεμβάσεις μετά απο Βαριατρική χειρουργική (απώλειας βάρους)

Τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία εξάπλωση της παχυσαρκίας, έχουν αυξηθεί και οι λεγόμενες βαριατρικές επεμβάσεις. Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία των ΗΠΑ εξέδωσε πρόσφατα νέες, κλινικές οδηγίες για τη φροντίδα των ασθενών μετά το χειρουργείο.

Οι Οδηγίες περιλαμβάνουν μία σειρά από κλινικά αποδεδειγμένες συστάσεις, οι οποίες συντάχθηκαν από ειδική ομάδα επιστημόνων. Οι Οδηγίες δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Την περίοδο 1999-2004, τα ποσοστά της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 24%! Έτσι, η βαριατρική χειρουργική γνώρισε ευρεία αποδοχή ως θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας, κυρίως όταν ο ασθενής πάσχει και από διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν λαπαροσκοπικές και γαστρικές τεχνικές, οι οποίες περιορίζουν τον όγκο του φαγητού που εισέρχεται στο στομάχι.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε βαριατρικές επεμβάσεις είναι πιθανό να επανακτήσουν βάρος και να παρουσιάσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, πολυκυστική ωοθηκική νόσο, υπέρταση, αποφρακτική άπνοια ύπνου, μεταβολική νόσο των οστών κλπ.

«Η βαριατρική χειρουργική δεν είναι συνταγή απόλυτης επιτυχίας και οι ασθενείς έχουν ανάγκη μετεγχειρητικής φροντίδας», επισημαίνει ο David Heber, καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και επικεφαλής της ομάδας, που συνέταξε τις Οδηγίες. «Για να προληφθεί η επανάκτηση του βάρους και οι υπόλοιπες επιπλοκές, οι οδηγίες συστήνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν την υποστήριξη ομάδας ειδικών, που θα συμπεριλαμβάνουν ένα παθολόγο, έναν ενδοκρινολόγο και έναν γαστρεντερολόγο».

Άλλες συστάσεις αφορούν τα εξής:

Ενεργή εκπαίδευση του ασθενή σε θέματα διατροφής και κλινική διαχείριση, ώστε να προληφθούν και εντοπιστούν διατροφικές ανεπάρκειες των ασθενών.

Συμμετοχή των ασθενών σε προγράμματα αλλαγής της διατροφής και του τρόπου ζωής (lifestyle management).

www.kapositas.gr