Έφηβες και μείωση στήθους

Μερικές έφηβες μπορούν να ωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση μείωσης του στήθους

Έχει υπάρξει πολλή συζήτηση πρόσφατα για το αν ή όχι οι έφηβοι θα πρέπει να υποβληθούν σε πλαστική χειρουργική επέμβαση.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Rochester Medical Center (URMC) υποστηρίζει ότι τα έφηβα κορίτσια μπορούν να λάβουν τα ίδια ψυχοκοινωνικά οφέλη αλλά και οφέλη για την υγεία τους, από τη χειρουργική επέμβαση μείωσης του στήθους, με τις ενήλικες γυναίκες.

Τα έφηβα κορίτσια που έχουν πολύ μεγάλο στήθος μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο λαιμό, στην πλάτη και στους ώμους. Μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων του δέρματος.

Επίσης μπορεί να αποτρέψουν κάποιες κοπέλες από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα, και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να συμβάλουν στην δυσκολία της αναπνοής ή ακόμα και να προκαλέσουν καμπύλη στον σπόνδυλο.

Ο John Girotto, αναπληρωτής καθηγητής στο URMC, πιστεύει ότι η αύξηση ζήτησης της χειρουργικής επέμβασης μείωσης του στήθους σε νεαρά κορίτσια μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, στην παιδική παχυσαρκία και στην γρηγορότερη έναρξη της εφηβείας.

Η μελέτη αυτή, είναι η πρώτη που εξετάζει το θέμα των μεγάλων μαστών και των προβλημάτων που προκαλούν στην υγεία των έφηβων. Οι ερευνητές μελέτησαν 76 κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μείωσης κατά URMC. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς ήταν μόλις πάνω από 16 ετών, και μια είχε το μέγεθος DDD.

Περισσότερα από τα μισά κορίτσια ήταν παχύσαρκα, και όλες είχαν επιχειρήσει να χάσουν βάρος με δίαιτα και διατροφή πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο δείκτης μάζας των κοριτσιών δεν σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος του στήθους τους. Στην πραγματικότητα, φαίνεται το μέγεθος του στήθους τους να μην αντιστοιχεί αναγκαστικά με το βάρος τους. Η έρευνα αυτή, υποστηρίζει την ιδέα ότι μερικές νέες γυναίκες ενδέχεται να έχουν δυσαναλογίες σχετικά με το μέγεθος του στήθους τους  για την ηλικία και το βάρος τους.

Οι μητέρες που είχαν ήδη υποβληθεί στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση φέρνουν συχνά τις κόρες τους σε Κλινικές Πλαστικής Χειρουργικής. Δεν θέλουν τα κορίτσια τους να πρέπει να περιμένουν για όσο διάστημα χρειάστηκε σε εκείνες , είπε ο Girotto. "Ακόμα και όταν οι μητέρες μαθαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό το παιδί τους να πρέπει να έχει και  μια άλλη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση στήθους αργότερα στη ζωή του, θέλουν να το κάνουν."

Ένα άλλο μέλος που συμμετείχε στην μελέτη, ο Peter Koltz, προτρέπει τους πλαστικούς χειρούργους να συνειδητοποιήσουν ότι οι έφηβοι με πολύ μεγάλο στήθος αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα όπως και οι ενήλικες. Υπενθύμισε, επίσης, στους επαγγελματίες  να κρατήσουν ειλικρινείς τις συζητήσεις με τους νεότερους ασθενείς τους πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ώστε να έχουν μια πλήρη κατανόηση της διαδικασίας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, η μείωση του μαστού είναι η έκτη πιο δημοφιλής χειρουργική διαδικασία που εκτελέσθηκε στις ΗΠΑ το 2009.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την αυξητική στήθους στο εξειδικευμένο web site μας:

www.breast-surgery.gr