10 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν την ρινοπλαστική

1. Πάρτε αρκετό χρόνο για να την σχεδιάσετε

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ρινοπλαστική, χρειάζονται τουλάχιστον  7-10 ημέρες ξεκούρασης, επειδή οι μώλωπες και το οίδημα διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό και αντιμετωπίζονται  με διαφορετικό τρόπο. Μπορείτε  να ελαχιστοποιήσετε τους μώλωπες και το οίδημα εάν σταματήσετε την ασπιρίνη και όλα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, καθώς και το ιχθυέλαιο για τουλάχιστον 10-14 ημέρες πριν την επέμβαση. Ο νάρθηκας αφαιρείτε συνήθως σε 6-7 ημέρες, ωστόσο, είναι πιο βολικό να περιμένετε περίπου 10 μέρες για να επιστρέψετε στην εργασία σας.

2. Συμβουλές για  μελανιές και οιδήματα.

Οι μώλωπες και τα οιδήματα είναι στενά συνδεδεμένα με αυτή την διαδικασία, παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να νιώσετε πιο άνετα ακόμα και με αυτά. Το κλειδί είναι να κρατήσετε τα κεφάλι σας σηκωμένο και να ελαχιστοποιήσετε  τις δραστηριότητες σας. Σημαντικό είναι να μην ανεβάσετε το ρυθμό της καρδιάς πάνω από 100 για τις πρώτες 10 ημέρες. Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες ή πάγο στα μάτια σας σε περίπτωση που αισθανθείτε κάποια ενόχληση.

Οι περισσότεροι μώλωπες και οιδήματα εμφανίζονται τις πρώτες 3 ημέρες και θα εξαφανισθούν σταδιακά μέσα τις επόμενες 7 ημέρες. Συχνά σας προτείνουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, όπως η Arnica, Montana και Bromelain καθώς και άλλες βιταμίνες που θα επιταχύνουν πραγματικά την ανάρρωσή σας.

Είναι σημαντικό μετά ρινοπλαστική να αποφύγετε να ασκήσετε πίεση στη μύτη σας. Καλό θα ήταν να μην φοράτε γυαλιά για τις πρώτες 3-4 εβδομάδες, ενώ οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από 2-3 ημέρες.

3. Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί μέσα σε 12 με 15 μήνες.

Τα περισσότερα από τα σημαντικά οιδήματα θα υποχωρήσουν μέσα στις πρώτες 10-14 ημέρες. Συνήθως το υπόλοιπο οίδημα υποχωρεί μέσα  σε 4-6 εβδομάδες, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν 12-15 μήνες για να δείτε το υπόλοιπο μικρό πρήξιμο να εξαφανίζετε, ειδικά στη μύτη.

Αυτό που είναι πολύ δύσκολο για τους περισσότερους ασθενείς να καταλάβουν, αλλά και κάτι που πρέπει να επαναλαμβάνει ο ιατρός σε κάθε επίσκεψη, είναι ότι τα αποτελέσματα  μπορεί να εμφανίζονται συχνά ασύμμετρα λόγω της αργής υποχώρησης του οιδήματος.

Όμως όλα είναι όλα φυσιολογικά.

4. Μην ξεκινήσετε την άσκηση για 3-4 εβδομάδες.


Είναι πολύ σημαντικό να μην αρχίσετε την άσκηση για τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες, ειδικά εάν είχατε ρινική ή διαφραγματική χειρουργική επέμβαση.

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός πάνω από 100 μπορεί να προκαλέσει αυξημένη διόγκωση και ακόμη και μώλωπες και αιμορραγία, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για δεύτερη ρινοπλαστική ή διαφραγματική χειρουργική επέμβαση για την ρινική απόφραξη των αεραγωγών(ρινικό διάφραγμα).

 

5. Πως θα μοιάζετε μετά την επέμβαση;

Δεν θα έχετε νιώθετε κάποιο σημαντικό πόνο , ωστόσο θα έχετε κάποια δυσφορία, μώλωπες και ένα αίσθημα πνιγηρότητας για τις πρώτες ημέρες.

Είναι πιθανό να έχετε ένα νάρθηκα στη μύτη και κάποιο κάποιο πρήξιμο στα μάτια σας.Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνετε χρήση ενός νάρθηκα εσωτερικά της μύτης, αν και αποφεύγετε λόγο του ότι είναι πολύ δυσάρεστο για τον ασθενή καθώς μπορεί να προκαλέσει ρινική πνιγηρότητα ή την αδυναμία του ασθενούς να αναπνέει από τη μύτη . Αυτό όμως είναι φυσιολογικό.

Σημαντικό είναι να καθαρίζετε από τα ρουθούνια το ρινικό σας  αεραγωγό τακτικά με νερό της βρύσης για να κρατήσετε τους αεραγωγούς ανοιχτούς κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

6. Τι είναι φυσιολογικό μετά από μια ρινοπλαστική;

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε συμφόρηση και να υπάρχει πρήξιμο γύρω από το πρόσωπο και τα μάτια σας για τις πρώτες ημέρες. Φυσιολογικό είναι ακόμα και να αισθάνεστε κουρασμένοι.

7. Τι να περιμένετε κατά την πρώτη σας επίσκεψη μετά το χειρουργείο.

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη , περίπου 7 ημέρες μετά την επέμβαση, το πιο πιθανό είναι να σας αφαιρέσει ο ιατρός σας τον εξωτερικό και τον εσωτερικό(σε περίπτωση που υπάρχει)νάρθηκα. Ο εξωτερικός ρινικός νάρθηκας δεν αποτελεί σημαντική δυσφορία, οι εσωτερικοί νάρθηκες μπορεί να σας προκαλέσουν κάποια. Ως εκ τούτου, προτείνουν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του πόνο σας ή ένα valium πριν την επίσκεψή σας.

Μην οδηγείτε , είναι προτιμότερο να έχετε κάποιον που να σας φέρει στην πρώτη σας επίσκεψη.

Μετά την αφαίρεση των εσωτερικών ναρθηκών θα είστε σε θέση να αναπνέετε πολύ καλύτερα αν και είναι πιθανό στη συνέχεια να πρηστεί η μύτη σας και πάλι ειδικά εάν είχατε υποβληθεί σε διαφραγματική χειρουργική επέμβαση. Θα σας βοηθούσε πολύ να χρησιμοποιήσετε ένα υδατικό διάλυμα άλατος  3-4 φορές την ημέρα για να αποφύγετε μεγάλο μέρος του πρηξίματος και για να ενυδατώσετε το εσωτερικό της μύτης σας για να ενισχύσετε έτσι  την επούλωση των τραυμάτων σας. Για την δική σας διευκόλυνση θα πρέπει να το συνεχίσετε αυτό για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες.

8. Πόσο καιρό θα πάρει για τη μύτη μου να φανεί φυσιολογική;

Θα φανεί πολύ καλύτερα αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, αλλά υπάρχει περίπτωση να πάρει μέχρι και ένα έτος για τη μύτη σας για να έχει το τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί να υπάρξει κάποια διόγκωση, η οποία θα παραμείνει κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων και στη συνέχεια θα υποχωρήσει τις επόμενες 4-6 εβδομάδες.

Το υπόλοιπο μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες ή  ακόμα και για 15 μήνες αν είναι δεύτερη ρινοπλαστική ή αν έχετε παχύ δέρμα. Η άκρη της μύτης σας θα είναι πρησμένη περισσότερο από την κορυφή της  και επίσης θα μουδιάσει για τους πρώτους 6 μήνες.

Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι όταν έχετε κάποια ερυθρότητα, πυρετός, ρίγη ή πύον που βγαίνει από τη μύτη σας, αυτό θα απαιτούσε επείγουσα προσοχή και θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το χειρουργό σας, ευτυχώς όμως  τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ ασυνήθιστα.

9. Η επιλογή του σωστού πλαστικού χειρουργού για εσάς.

Η επιλογή του σωστού πλαστικού χειρουργού για ρινοπλαστική για εσάς είναι το πιο σημαντικό, επειδή η ρινοπλαστική είναι η πιο δύσκολη επέμβαση που γίνετε στην πλαστική χειρουργική, δεδομένου ότι είναι μια χειρουργική επέμβαση του χιλιοστού και απαιτεί μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Θα πρέπει επίσης να νιώθετε άνετα με τον χειρουργό σας και καλό θα ήταν να έχετε πολλές μετεγχειρητικές επισκέψεις. Θα πρέπει επίσης να βρείτε κάποιον που θα είναι ανοικτός σε ερωτήσεις πριν και μετά την επέμβαση. Χρήσιμο θα ήταν αν γνωρίζατε το κινητό του, καθώς και e-mail του για να μπορείτε να αποστείλετε και γραπτά μηνύματα, έτσι ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του όπως εσείς θέλετε. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια ηλίθια ή ανόητη ερώτηση.

Προτιμότερο είναι να κάνετε περισσότερες διευκρινιστικές ερωτήσεις πριν και όχι μετά την επέμβαση ώστε να είστε προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσετε.

10. Τι γίνεται αν χρειαστώ και μια δεύτερη ρινική χειρουργική επέμβαση;

Μια δεύτερη ρινική χειρουργική επέμβαση προσδιορίζεται συνήθως για τους ακόλουθους λόγους: αν υπάρχει ένα υπόλοιπο ραχιαίας καμπούρας, αν το άκρο παραμένει βολβώδη, ή αν εξακολουθεί να υπάρχει ρινική απόφραξη των αεραγωγών. Για όλα αυτά τα πράγματα πρέπει ο ασθενής  να περιμένει για ένα διάστημα 12-15 μηνών.

Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα, ο ασθενής πρέπει να περιμένει ένα χρόνο, επειδή πολλά από αυτά θα επιλυθούν μόνα τους μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Μεγάλο ρόλο για το πώς θα λειτουργήσει ο κάθε ασθενής σε μια ρινοπλαστική επέμβαση εξαρτάται από το ίδιο (μέχρι και 90%) και το υπόλοιπο καθορίζεται από την ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού σας.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ρινοπλαστική στο: http://www.kapositas.gr/rinoplast.php