Το λίφτινγκ προσώπου σε κάνει 12 χρόνια νεότερο

Σύμφωνα με μια μελέτη στο τεύχος Φεβρουαρίου της Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, το οποίο είναι και το επίσημο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (A,S.P.S, oι ασθενείς που έχουν υποστεί lifting θέλουν να δείχνουν κατά μέσο όρο 12 χρόνια νεότεροι μετά την επέμβαση.

Μετά από μια περιόδο ανάρρωσης,η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση lifting είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματά τους,βάση της μελέτη του Dr Eric Swanson, πλαστικού χειρούργου με ιδιωτικό ιατρείο στο Leawood, Κάνσας. «Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν τη σύσταση της χειρουργικής αναζωογόνησης του προσώπου στους ασθενείς που επιθυμούν να δείχνουν νεότεροι", τονίζει ο Dr Swanson.

Για τους περισσότερους ασθενείς,το lifting προσώπου βελτιώνει όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και την ποιότητα ζωής τους.

Ο Dr Swanson πραγματοποίησε λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων σε 122 ασθενείς που είχαν ένα lifting προσώπου από το 2002 μέχρι και το 2007. Οι ασθενείς ήταν 82 γυναίκες και 11 άνδρες με μέση ηλικία τα 57 έτη και οι ασθενείς ρωτήθηκαν κατά μέσο όρο επτά μήνες μετά την επέμβασή τους. Οι περισσότεροι υποβλήθηκαν και σε άλλες πλαστικές χειρουργικές διαδικασίες, όπως η ανύψωση μέτωπου και βλεφάρων την ίδια μέρα που έκαναν και lifting προσώπου.

Οι ασθενείς ήταν πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματά τους.Η μέση υποκειμενική μείωση ηλικίας ήταν 11,9 χρόνια. 97%των ασθενών δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους ενώ το 40% δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα από τα αναμενόμενα. Σχεδόν το 90% των ασθενών δήλωσε ότι είχαν λάβει θετικές αντιδράσεις από τους γνωστούς τους σχετικά με τη νέα εμφάνισή τους, ενώ μόλις το 7% ανέφερε αρνητικές αντιδράσεις. Εντυπωσιακό παραμένει το γεγονός ότι πάνω από το 80% των ασθενών ανέφερε βελτίωση της αυτοεκτίμησης του ενώ το 70% ανέφερε βελτίωση της ποιότητας ζωής του.


Λίγο περισσότερο από 1/3 των ασθενών ανέφερε κάποιου είδους επιπλοκή, αν και αυτά ήταν κυρίως προσωρινά προβλήματα, όπως ξηροφθαλμία ενώ μόλις το 2% ήταν δυσαρεστημένο με τα σημάδια τους.Ο Δρ Swanson ρώτησε επίσης με κάθε λεπτομέρεια για την ανάρρωση μετά την επέμβαση lifting. Σε μια κλίμακα από 1 έως 10, η μέση βαθμολογία του πόνου ήταν το 5. Ο πόνος διήρκεσε κατά μέσο όρο 6-10 ημέρες και οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν ότι ο πόνος ήταν λιγότερος από τον αναμενώμενο. Η ανάρρωση ήταν αρκετά παρατεταμένη,με μέσο όρο 24 ημέρες απουσίας από την εργασία. Οι ασθενείς ήταν σε θέση να κοιμηθούν άνετα και να οδηγήσουν πάλι μετά από περίπου δύο εβδομάδες και επέστρεψαν στις κανονικές τους ασχολίες μετά από 2 περίπου μήνες.

Η ικανοποίηση των ασθενών και η ποιότητα ζωής αποτελούν πρωταρχικής σημασίας ζητήματα για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων κάθε είδους χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει αυτά τα αποτελέσματα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε lifting προσώπου για την διατήρηση της νεότητάς τους. Οι ασθενείς συχνά ρωτούν για το πόσο επώδυνη θα είναι η επέμβαση,το χρόνο ανάρρωσης και το πότε θα είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής στην εργασία τους.Αυτά τα ερωτήματα χρήζουν έρευνας, ούτως ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το τι να περιμένουν.

Η νέα μελέτη παρέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τον χρόνο ανάρρωσης μετά την επέμβαση lifting. Παρόλο που τα αποτελέσματα διαφέρουν, οι περισσότεροι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πιο νεανική τους εμφάνιση,η οποία συμβάλει στην βελτίωση της αυτοεκτίμησης τους καθώς και καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα αποτελέσματα θα είναι χρήσιμα για να μπορούν να συμβουλεύονται οι ασθενείς σχετικά με το τι να περιμένουν πριν από την επέμβαση lifting. Έτσι έχουν την δυνατότητα να μπορούν να σχεδιάσουν σωστά τη χειρουργική τους επέμβαση με την βοήθεια πάντα του ιατρού τους και να αποφύγουν τυχόν ανεπιθύμητες εκπλήξεις. Τέλος, δεν είναι τυχαία η συμβουλή των ειδικών ότι οι καλά ενημερωμένοι ασθενείς είναι και οι ικανοποιημένοι ασθενείς.
Δείτε περισσότερα στο: http://www.kapositas.gr/lifting.php