Καλά νέα, κορίτσια! Το Botox δρα, εφ 'όσον ο γιατρός σας είναι τόσο προσεκτικός, όσο της Cindy Crawford

Η αγορά Botox αξίζει περισσότερο από £ 18εκ το χρόνο, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βρετανοί άνδρες και οι γυναίκες έχουν υποβληθεί σε ενέσεις ανά έτος.

Μπορεί να βοηθήσει, αλλά μόνο αν γίνεται από έναν επαγγελματία

Όταν για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε, ότι οι γυναίκες πληρώνουν για να εγχέουν μια θανατηφόρα τοξίνη στα πρόσωπά τους, σε μια μάταιη προσπάθεια για να συγκρατήσουν την πορεία του χρόνου, υπήρξαν κραυγές χλευασμού από το κοινό.

Αυτό συνέβη πριν από δύο δεκαετίες. Ακόμα και όταν το 2002 το Botox έλαβε επίσημη έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία αξιολογεί τις νέες ιατρικές τεχνικές, οι επικριτές συνεχίζουν να το περιφρονούν.

 

Φυσικά τα αποτελέσματα των κακών «εργασιών», που ονομάστηκαν «Botox Zombies», και έχουν ως παρενέργειες τα κέρινα μέτωπα, τα φρύδια σε πολύ υψηλή θέση, και τα χαμόγελα που δεν φθάνουν ως τα μάτια, δεν βοήθησαν το σκηνικό.

Όμως, παρά τις αντιδράσεις, λεγεώνες γυναικών στη Βρετανία ορκίζονται σε αυτό, χωρίς όμως να το φωνάζουν.

Στα σωστά χέρια, το Botox σας προσφέρει μια πιο χαλαρή και πιο νεανική εκδοχή του εαυτού σας. Το σωστό αποτέλεσμα πρέπει να αφήνει τον άλλον με την απορία : Έχει ή δεν έχει κάνει;

Το λιγότερο είναι καλύτερο

Ο Jean-Louis Sebagh , των οποίων οι κλινικές του στο Παρίσι και στην οδό Wimpole του Λονδίνου, είναι γεμάτες με όμορφους και πολύ πλούσιους ασθενείς, ( πολλοί τον επισκέπτονται τόσο εύκολα, όπως εμείς πάμε στα καταστήματα ) , εξηγεί : « Η δουλειά μου είναι να διατηρήσω το πρόσωπο. Ο νούμερο ένα κανόνας για εμένα, είναι ότι θα πρέπει να σας αρέσει το πρόσωπό σας. Θα πρέπει να θέλετε απλά να το διατηρήσετε, και όχι να το αλλάξετε».

Πολλές διασημότητες τον αναζητούν και η Cindy Crawford είναι ένα μια από αυτές. Ο Sebagh την βοήθησε, τα τελευταία 20 χρόνια, να διατηρήσει το πρόσωπό της όμορφο. Το 48 χρονών μοντέλο, δεν φαίνεται να έχει ωριμάσει πολύ στην περίοδο που μεσολάβησε , παρά το ότι έχει δύο παιδιά και μια συνεχή καριέρα, ως ένα από τα πιο περιζήτητα μοντέλα του κόσμου.

Ο Δρ Sebagh , ο οποίος χρησιμοποιεί σε εκείνη Botox 20 χρόνια , αντιλαμβάνεται καλύτερα τις ανάγκες της, από ότι οι περισσότεροι .

Ο ίδιος λέει : « Το Botox είναι μια καταπληκτική αντιγηραντική θεραπεία, όταν το πρόσωπο είναι υπερεκφραστικό, δημιουργώντας ρυτίδες, που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν παλιότερα. Αν ένας 20 ετών ασθενής έρθει να με δει, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσει κάποια θεραπεία σε αυτό το στάδιο , αλλά είμαι σε θέση να δω τις πιθανές προβληματικές περιοχές, που μπορεί να συμβάλουν στην πρόωρη γήρανση του προσώπου, κατά τα επόμενα έτη.

Κάνοντας από νωρίς συζητήσεις με έναν ασθενή, όπως έκανα και με την Cindy , όταν την πρωτογνώρισα , ήμαστε σε θέση να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τη συντήρηση της επιδερμίδας του προσώπου του ασθενή, που θα του επέτρεπε να διατηρήσει την ομορφιά του και να αναιρέσει την ανάγκη για επεμβάσεις σε μεταγενέστερη ημερομηνία .» Η Cindy , που προωθεί μια σειρά καλλυντικών με τον Dr Sebagh , είναι εκπληκτικά ειλικρινής : «Δεν πρόκειται να πω ψέματα, για τον εαυτό μου. Από μια ορισμένη ηλικία και μετά, οι κρέμες μπορούν ακόμα να βελτιώσουν την υφή του δέρματός σας, αλλά , προκειμένου να αποκαταστήσετε την ελαστικότητα του, στο μόνο που μπορείτε πραγματικά να υπολογίζετε σε είναι οι ενέσεις βιταμινών , το Botox και το κολλαγόνο. Προσωπικά οφείλω την ποιότητα του δέρματός μου, στον πλαστικό μου χειρουργό ».

Οι γιατροί γνωρίζουν και οι πελάτες τους εκτιμούν ,ότι όταν πρόκειται για το Botox , το λιγότερο είναι καλύτερο. Αντί να ξεκινήσετε ένα πλήρη Botox, είναι καλύτερα να ζητήσετε μια πιο εκλεπτυσμένη έκδοση του, έτσι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

« Δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να παρατηρούν το Botox », λέει ο Dr Sam Bunting, ο οποίος έχει κάνει την πρακτική του στην Harley Street , στο κεντρικό Λονδίνο .

« Η αλλαντική τοξίνη έχει εξελιχθεί τόσο, που μπορούμε πλέον να αναμορφώσουμε τα φρύδια , να διευρύνουμε τα μάτια και να ελαχιστοποιήσουμε τις ασυμμετρίες προσώπου , διατηρώντας παράλληλα τη φυσική του κίνηση.

Προτιμώ αυτές τις μέρες ,να χρησιμοποιώ μικροδοσολογία Botox, στην πλειοψηφία των ασθενών μου. Οι πελάτες μου, προτιμούνε να επαναλαμβάνουνε επιμελώς την δοσολογία κάθε τρεις μήνες, καθώς αυτό παρέχει μια λεπτή και πιο ομοιόμορφη εμφάνιση».

Είναι πραγματικά ασφαλές ;

Ναι, έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 2.500 κλινικές μελέτες σχετικά με τη χρήση του Botox , και οι κατασκευαστές του Allergan έχουν πραγματοποιήσει 65 τυχαιοποιημένες , ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές με Botox, που ανέρχονται σε πάνω από 15.000 ασθενείς .
Το 2010 , ο αριθμός των γυναικών και των ανδρών, που υποβλήθηκαν σε αυτό, έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου . Η αγορά του Botox ,αξίζει περισσότερο από £ 18.000.000 το χρόνο, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο .

Οι ενέσεις Botox, δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες, για να διευκολύνουν τους μυϊκούς σπασμούς στα άτομα, που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση .
Από το 2000 , το Botox και Dysport ( άλλη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α) έχουν λάβει άδεια για τη θεραπεία παιδιών με εγκεφαλική παράλυση , όπου η ουσία αυτή χρησιμοποιείται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ότι στο πρόσωπο.

Αναστέλλοντας την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνης ( χημικός αγγελιαφόρος που λέει τους μυς να κινηθούν), τα νεύρα με την πάροδο του χρόνου ανοικοδομούν σταδιακά την ικανότητα να απελευθερώνουν το χημικό νευροδιαβιβαστή , επιτρέποντας έτσι στους μύες να επανακτήσουν τη λειτουργία τους. Το πόσο καιρό παίρνει για να λειτουργήσει, εξαρτάται από τη δόση που χορηγείται , αλλά η συνήθως παίρνει αρκετούς μήνες . Το Botox είναι ένα εμπορικό σήμα που ανήκει στην Allergan , για το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα της αλλαντικής τοξίνης Α , το ενεργό τμήμα του φαρμάκου. Αυτό προέρχεται από τις ίδιες χημικές ουσίες, που απελευθερώνονται από τα βακτήρια δηλητηρίασης τροφίμων.

Η κύρια πιθανή επιπλοκή του είναι η βλεφαρόπτωση ή χαλάρωση. Αυτή μπορεί να συμβεί εάν χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποσότητα τοξίνης, που θα δώσει βάρος στα φρύδια. Ευτυχώς όμως θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα , καθώς οι επιπτώσεις της τοξίνης δεν είναι μόνιμες.

Όπως και με οποιαδήποτε άλλη ενέσιμη θεραπεία, μπορεί να υπάρξει πόνος , πρήξιμο και μώλωπες στο σημείο της ένεσης . Ο πόνος και το πρήξιμο θα διαρκέσουν μόνο μερικές ώρες , ενώ μώλωπες μπορεί να διαρκέσουν ως και δέκα ημέρες.

Το Botox έχει άδεια για αισθητική χρήση για τις γραμμές στο μεσόφρυο, τις κάθετες δηλαδή γραμμές ανάμεσα στα φρύδια και τις ρυτίδες στο πόδι της χήνας, γύρω από τα μάτια.

Μερικοί γιατροί το χρησιμοποιούν τώρα και στην κάτω όψη του προσώπου , στο σαγόνι και στην περιοχή του λαιμού, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται με προσοχή . Αν χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποσότητα, οι ασθενείς ίσως να μην μπορούν να σχηματίσουν ορισμένα σχήματα με το στόμα τους ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν τον λαιμό τους σωστά .

Μπορεί να ανακουφίσει και τις ημικρανίες

Πριν χρησιμοποιηθεί για λόγους αισθητικής, το Botox χρησιμοποιήθηκε, για να μειώσει τους σπασμούς των μυών, στα μάτια και σε άλλα μέρη του σώματος. Τώρα χρησιμοποιείται, για τη θεραπεία διαφορετικών περιοχών, όπως:

Λαιμός:

Ένας σφιχτός λαιμός δεν προδίδει την ηλικία σας, ειδικά σε λεπτές γυναίκες. Αντίθετα, ένας χαλαρός σας καθιστά μεγαλύτερους. Η σωστή χρήση του Botox, μπορεί να τον διορθώσει.

Σαγόνι:

«Ο μασητήρας μυς είναι ο μεγαλύτερος μυς του προσώπου. Η χαλάρωση αυτού μυ, μπορεί να κάνει το πρόσωπο να φαίνεται πλαδαρό», λέει ο Dr Sach Mohan, της κλινικής Revere.

Μασχάλες :

Το Botox είναι εγκεκριμένη μέθοδος, για τη θεραπεία της υπερβολικής εφίδρωσης . Πενήντα μικροσκοπικά τρυπήματα γίνονται γύρω από τη μασχάλη , όπου διακόπτουν τα νευρικά ερεθίσματα, τα οποία λένε τους ιδρωτοποιούς αδένες να λειτουργούν.

Τοξίνη Ευτυχίας :

Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι το Botox στο μέτωπο, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους . Μια μελέτη του 2006 πρότεινε τη χρήση του Botox, ως μέσο για να βοηθήσουν τα άτομα με κατάθλιψη, που ένα συνοφρύωμα μπορεί να τους κάνει, να αισθάνονται χειρότερα . To Botox έχει επίσης εγκριθεί από την Aμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ως θεραπεία για την ανακούφιση της χρόνιας ημικρανίας.

Μην το αρχίσετε πολύ νωρίς

Μπορώ να κάνω Botox στις αρχές των '20 μου για να αποκρούσω τα πρώτα σημάδια των ρυτίδων;

Όχι, λέει η Dr Tracy Mountford, μια από τους ιδρυτές της βρετανικής Ακαδημίας Αισθητικής Ιατρικής. «Ξέρουμε ότι αν αντιμετωπίσουμε τις ρυτίδες μόλις αρχίζουν να σχηματίζονται, δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν μόνιμες πάνω στο πρόσωπο.

Παρόλα αυτά, βλέπουμε μια αυξανόμενη τάση για τους εφήβους και τις γυναίκες στα 20 τους να ζητούν Botox και πιστεύω ότι δεν είναι συνετό για αυτή την ηλικία. Είναι περιττό και μπορεί να καταλήξετε, με μια όχι και τόσο όμορφη εμφάνιση. Είμαι επιφυλακτική για αυτούς τους ασθενείς, εκτός αν έχουν πολύ έντονες γραμμές στο συνοφρύωμα», υποστηρίζει.

Πως μπορώ να βρω έναν καλό πλαστικό;

Ρωτήστε γύρω και να βρείτε κάποιον, που είναι καλά εδραιωμένος . Αυτός είναι ένας τομέας, όπου η ικανότητα αναπτύσσετε με την πρακτική . Όλοι οι γιατροί υποστηρίζουν ,ότι χρησιμοποιούν Botox για χρόνια.

Ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της ASAPS (www.surgery.org), τα μέλη της οποίας είναι όλα πιστοποιημένοι πλαστικοί χειρουργοί στις χώρες τους και οι οποίοι ακολουθούν έναν κώδικα πρακτικής, μεταξύ των οποίων και ο Δρ Καποσίτας με έδρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη www.kapositas.gr

Το καλύτερο θα ήταν να κλείσετε ένα ραντεβού, ώστε να μιλήσετε μαζί του για τους στόχους σας και το πώς θα το επιτύχετε . Στη συνέχεια, σκεφτείτε πολύ καλά πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία . Αν δεν σας βγάζει τίποτα νόημα , μην διστάσετε να ζητήσετε να σας το εξηγήσει με περισσότερες λεπτομέρειες .

Το Botox πρέπει να χορηγείται από πιστοποιημένο πλαστικό χειρουργό.

Απομακρυνθείτε αν:

Αν ο γιατρός σας πει: «Πάντα κάνω τις ενέσεις με τον ίδιο τρόπο, για όλους τους ασθενείς μου, είναι η υπογραφή μου.»Το ότι κάτι λειτουργεί για κάποιον άλλο, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο και για εσάς. Αποφύγετε ακόμα οποίον παραδέχεται ,ότι μόλις τώρα αρχίζει να χρησιμοποιεί το Botox (πάντα να ρωτάτε πόσο καιρό κάνει ενέσεις στη συγκεκριμένη περιοχή που θέλετε να διορθώσετε).

Αν νιώθετε ότι σας πιέζει για να κάνετε την θεραπεία, ή σας προτείνει κάποιο πρόγραμμα εξοικονόμησης χρημάτων, τρέξτε μακριά. Αυτό θεωρείται όχι μόνο εξαιρετικά ανήθικο, αλλά είναι και μια στρατηγική που χρησιμοποιείται ευρέως από μη ειδικευμένα άτομα, που ενδιαφέρονται περισσότερο για μια πώληση, παρά για την ασφάλεια σας.

Θα πρέπει επίσης να αποστασιοποιηθείτε, από εκείνους που σας κάνουν να νιώθετε, σαν να σπαταλάτε το χρόνο τους με τις ερωτήσεις σας.

Μια τελευταία παρατήρηση: Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει μια ιστοσελίδα, για λεία . Μην πάρετε αυτό από μόνο του ως ένα σημάδι, ότι είναι αξιόπιστος, ή ότι έχει εμπειρία στον τομέα του.

Οι ενέσεις είναι η μόνη επιλογή μου;

Υπάρχουν πολλές κρέμες και λοσιόν του τύπου «Botox σε ένα μπουκάλι» στην αγορά, αλλά κανένα από αυτά δεν λειτουργεί όπως το πραγματικό πράγμα. Ο Dr David Eccleston, της κλινικής Medizen στο Μπέρμιγχαμ, λέει: «Υπάρχουν συνεχιζόμενες δοκιμές με Revance, μια κρέμα που περιέχει αλλαντική τοξίνη.

Για να έχουν τα ίδια αποτελέσματα, θα πρέπει να βάλουν ένα τεράστιο ποσό τοξινών στις κρέμες στο γιατί μόνο ένα μικρό ποσό διαπερνά το δέρμα, έτσι όμως το κόστος ενδέχεται να είναι απαγορευτικό, και πρέπει ακόμα να σας το εφαρμόσει ένας γιατρός, διότι θα είναι φάρμακο».

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, ότι η προστασία είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Μια ισορροπημένη διατροφή, το μην καπνίζουν και να χρησιμοποιούν κρέμες SPF ,είναι πολύ βασικό.

Περισσότερα για το βοτοχ στο κεντρικό μας web site:
 www.kapositas.gr