Επιλογές αύξησης στήθους

Δεν είμαι σίγουρη, αν θα έκανα μια χειρουργική επέμβαση αύξησης στήθους, διότι με τρομάζουν οι επεμβάσεις. Θα ήθελα να ξέρω, ποιες είναι οι μη χειρουργικές επιλογές μου, για την ενίσχυση του. Υπάρχουν φυσικές θεραπείες, για την αύξηση του μαστού;

Brooke R. Seckel, MD, FACS:

Υπάρχει μόνο μια μη χειρουργική εναλλακτική για τα εμφυτεύματα στήθους, που γνωρίζω και είναι το BRAVA, το οποίο λειτουργεί αλλά θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε καθημερινά για πολλές ώρες, και τα αποτελέσματά του θέλουν καιρό για να φανούν, περίπου 11 μήνες. Επιπλέον, η αύξηση που προσφέρει είναι μέτρια, και δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα, με τα εμφυτεύματα στήθους. Μια νέα τεχνική είναι και η μεταφορά λίπους στο στήθος , που ονομάζεται φυσική, διότι χρησιμοποιεί το δικό σας ιστό του σώματος. Ωστόσο, είναι μια χειρουργική τεχνική.

Larry Fan, MD:

 Υπάρχουν τρεις κύριες εναλλακτικές λύσεις, για την αύξηση του μαστού, χωρίς τη χρήση εμφυτευμάτων :

Χάπια και κρέμες : Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από ορμονικά και ομοιοπαθητικά χάπια και κρέμες, που υπόσχονται αύξηση του μαστού,αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητάς τους .

Το σύστημα Brava: Το Brava είναι μια μη επεμβατική θεραπεία,που περιλαμβάνει μια ειδική συσκευή τύπου στηθόδεσμου. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τουλάχιστον δέκα ώρες την ημέρα, για δέκα εβδομάδες ή και για περισσότερο . Μελέτες έχουν δείξει μια μέτρια αύξηση του μεγέθους του στήθους, περίπου ένα μέγεθος, μετά από δέκα εβδομάδες χρήσης , αλλά παραμένει ασαφής ,το πόσο καιρό παραμένουν τα αποτελέσματα μετά την θεραπεία.

Μεταφορά λίπους: Η μεταφορά λίπους έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα, με κάποια επιτυχία στην ανακατασκευή ελαττωμάτων, σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού . Υπάρχουν , ωστόσο , μια σειρά από ερωτήματα που θα πρέπει να μελετηθούν, πριν να κερδίσει την αποδοχή μας. Για παράδειγμα , η ένεση λίπους θα καθιστά πιο δύσκολο, τον εντοπισμό καρκίνο του μαστού;

Εν ολίγοις , η αύξηση του μαστού με τη χρήση εμφυτευμάτων, συνεχίζει να είναι και σήμερα, η καλύτερη μέθοδος αύξησης του μαστού . Τα εμφυτεύματα μπορεί να μην είναι τέλεια , αλλά επειδή τα χρησιμοποιούμε καιρό,γνωρίζουμε τα οφέλη και τις επιπλοκές τους .

Dan Mills, MD:

Υπήρξαν μια σειρά από ορμονικά και ομοιοπαθητικά κρέμες και φάρμακα, που υπόσχονται αύξηση του μαστού , χωρίς όμως απτά αποτελέσματα , όπως και το σύστημα Brava.

Οι ενέσεις λίπους φαίνονται να κερδίζουν σε δημοτικότητα, και πολλοί πλαστικοί χειρουργοί τις έχουν χρησιμοποιήσει ,για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αποκαταστήσουν, μικρά και μεγάλα ελαττώματα του μαστού . Υπάρχουν χειρουργοί ,που χρειάστηκαν τέσσερις με επτά ώρες, για να κάνουν μια τέτοια επέμβαση , που συνήθως μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του στήθους μόνο περίπου σε ένα μέγεθος (περίπου 150cc ) . Αυτό μπορεί να κοστίσει συνήθως περίπου 20,000$ για αυτό το ένα μέγεθος, και συχνά μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί, εάν δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό το μέγεθος, για τις επιθυμίες του ασθενούς .

Επιπλέον υπάρχουν πολλές απορίες ακόμα , όπως το αν αυτή η επέμβαση, θα καθιστά δύσκολη την εύρεση του καρκίνου , ή το αν θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα επιπτώσεις, που μπορεί να καλύψουν τον καρκίνο (πρόκληση αύξησης των ποσοτήτων του ασβεστίου). Αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο αν ο γιατρός, εκτοξεύει μόνο το λίπος στο στήθος και δεν κάνει μια πραγματική εμφύτευση λίπους , καθώς μπορεί να δημιουργήσει εξογκώματα στο στήθος, ουλές, ακόμα και νέκρωση.

Υπάρχουν πολλά ακόμα, που πρέπει να μελετήσουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι, ότι κάνουμε το καλύτερο για τους ασθενείς μας, και δεν τους βλάπτουμε μακροπρόθεσμα.
Τα εμφυτεύματα σήμερα, είναι το καλύτερο μέσο που διαθέτουμε για την αύξηση του μαστού , όσο ατελής και αν είναι, επειδή τα χρησιμοποιούμε για σχεδόν 50 χρόνια , και γνωρίζουμε τις επιπλοκές και τα οφέλη τους.


Kent V. Hasen, MD:

 

Οι κύριες εναλλακτικές λύσεις για την αύξηση του μαστού είναι:

Το σύστημα BRAVA εφευρέθηκε από έναν πλαστικό χειρουργό , και το οποίο είναι μια εξωτερική συσκευή αναρρόφησης, που μοιάζει με ένα μεγάλο σουτιέν, για να προκαλεί διόγκωση στον ιστό του μαστού και ανάπτυξη νέων ιστών.. Αυτή η συσκευή, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αρκετές εβδομάδες έως και μήνες, για τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα . Τα αποτελέσματα που έχω δει, ήταν ήπια στην καλύτερη περίπτωση, και η μακροζωία του αποτελέσματος αμφισβητήθηκε .

Οι ενέσεις λίπους στο στήθος, έχουν γίνει ένα καυτό θέμα στην πλαστική χειρουργική . Ο Δρ Roger Khouri, έχει παρουσιάσει σε πολλές συνεδριάσεις της πλαστικής χειρουργικής, την χρήση του λίπους στο στήθος σε ασθενείς, αφού πρώτα έχουν χρησιμοποιήσει για αρκετές εβδομάδες, το σύστημα BRAVA

Επιπλέον , σε όλη τη χώρα υπάρχουν κέντρα, που διεξάγουν έρευνα σχετικά με την ασφάλεια της τεχνικής αυτής, συμπεριλαμβανομένου του θεωρητικού κίνδυνου αύξησης του καρκίνου του μαστού , τη διαστρέβλωση της μαστογραφίας και τη νέκρωση των λιπώδη κυττάρων.

Σε αυτό το σημείο , θα ήθελα να συστήσω τις ενέσεις λίπους στο στήθος, μόνο αν αυτές γίνονται με βάση του πρωτοκόλλου της κλινικής έρευνας σε μεγάλα ιατρικά κέντρα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι της τεχνικής αυτής.

Jennifer L. Walden, MD:

Δεν υπάρχουν χάπια, τοπικές κρέμες, ενέσεις ή άλλες μη χειρουργικές επεμβάσεις, ως εναλλακτικές λύσεις για την αύξηση του μαστού. Χωρίς την χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων του στήθους, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για την επίτευξη, ενός ικανοποιητικού μεγέθους και σχήματος του μαστού.

Οι ενέσεις λίπους και υαλουρονικού οξέος, για μια μικρή αύξηση του στήθους , δεν είναι ευρέως αποδεκτές ή συνιστώμενες αυτή τη στιγμή, στον κόσμο της πλαστικής χειρουργικής. Αυτό συμβαίνει κυρίως, επειδή δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στο στήθος, ιδίως όσον αφορά την παρακολούθηση, του καρκίνου του μαστού.

Steven Wallach, MD:

Δεν υπάρχουν φυσικές "θεραπείες" ,που να γνωρίζω. Υπάρχει μόνο μία μη επεμβατική, η οποία ονομάζεται σύστημα Brava, και μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του μαστού, κατά περίπου 150 cc . Αυτό, είναι ουσιαστικά μια βεντούζα, που τοποθετείται στο στήθος, για να μεγαλώσει τον μαστό και να δημιουργήσει νέους ιστούς, του δέρματος. Θα πρέπει να το φοράτε, αρκετές ώρες κάθε βράδυ, για πολλές εβδομάδες. Εκτός τούτου , η αύξηση που θα σας προσφέρει ίσως να μην είναι ικανοποιητική, μιας και οι περισσότεροι θέλουν κατά μέσο όρο 250-500 cc αύξηση, σε κάθε μαστό.

Gregory Turowski, MD, PhD:

Τα χάπια και οι κρέμες, όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αποβούν επικίνδυνα. Κάποια από αυτά βασίζονται σε ορμονικά προϊόντα και επομένως, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας. Επιπλέον, εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε επιδράσεις, αυτές είναι μόνο προσωρινές. Δοκίμασα, πριν από λίγα χρόνια, το σύστημα BRAVA αλλά πραγματικά δεν είχε αποτέλεσμα, και έτσι το εγκατέλειψα σαν ιδέα.

Υπάρχουν και οι ενέσεις λίπους, οι οποίες όμως μπορούν να καλύψουν, τον καρκίνου του μαστού. Η χειρουργική αύξηση του μαστού με εμφυτεύματα, παραμένει ο μόνος αξιόπιστος και ασφαλής τρόπος να αυξηθεί, το μέγεθος του στήθους σας. Η ασφάλεια και η ικανοποίηση της επέμβασης αυτής, αντικατοπτρίζεται σε αριθμούς, αφού είναι η πιο συχνά εκτελούμενη επέμβαση, της πλαστικής χειρουργικής (αυτό ισχύει και από την εμπειρία μου).

Kim Meathrel, MD:

Η μόνη συσκευή στην αγορά, που μπορεί να μεγαλώσει το στήθος σας, είναι το σύστημα BRAVA. Έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές, ότι είναι σε θέση, να αυξήσει το μέγεθος του στήθους σας, κατά μέσο όρο 150cc ή 1/2 έως 1 μέγεθος. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του όμως, δεν είναι ακόμα γνωστά.

Η συσκευή αυτή, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τα εμφυτεύματα, δεδομένου ότι δίνει μόνο μια μικρή αύξηση σε μέγεθος. Αυτή, μπορεί να λειτουργήσει καλά για τις γυναίκες, που επιθυμούν μια μικρή αύξηση του όγκου ή για τις γυναίκες, που είχαν κάποια απώλεια των μαστών τους, μετά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό και ζητούν, την επιστροφή του προηγούμενου μεγέθους, του στήθους τους.

Για μια μεγαλύτερη αύξηση και πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, τα εμφυτεύματα στήθους παραμένουν η μόνη σας επιλογή.

Richard J. Bruneteau, MD:

Είναι φυσιολογικό, να έχετε άγχος, που θα υποβληθείτε σε μια πλαστική χειρουργική επέμβαση, όπως και το να ρωτήσετε αν υπάρχουν ή όχι εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες να περιλαμβάνουν λιγότερο κίνδυνο. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις, για την μη χειρουργική αύξηση του μαστού. Αυτές περιλαμβάνουν μια ποικιλία από χάπια και κρέμες, που υποτίθεται αυξάνουν το μέγεθος του στήθους. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ή αποδείξεις ότι όντως λειτουργούν.

Υπάρχει επίσης το σύστημα Brava, το οποίο είναι μια εξωτερική συσκευή αναρρόφησης. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια μικρή αύξηση, και θα πρέπει να φορεθεί για αρκετούς μήνες. Δυστυχώς όμως, τα αποτελέσματα του δεν είναι μόνιμα. Καλό θα ήταν, πριν να εξετάσετε, τις μη χειρουργικές επιλογές σας, να αξιολογήσετε τους αισθητικούς στόχους σας, διότι, στην καλύτερη περίπτωση, οι εναλλακτικές εμφυτευμάτων στήθους, θα σας παρέχουν ελάχιστες ως και μηδαμινές μεταβολές του μεγέθους του στήθους. Για τους λόγους αυτούς, η χρήση εμφυτευμάτων εξακολουθεί να αποτελεί, την καλύτερη λύση για την αυξητική στήθους.

Richard P. Rand, MD, FACS:

Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για την ενίσχυση του στήθους, χωρίς εμφυτεύματα, καμία όμως επιτυχής.

Τα βότανα, το Brava, και οι ενέσεις λίπους, υπάρχουν χωρίς κανένα από αυτά να προσφέρει κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Τέλος, οι ενέσεις λίπους, δεν θεωρούνται ακόμα πρότυπο περίθαλψης.

Jeffrey Horowitz, MD:

Τα εμφυτεύματα στήθους παρέχουν εξαιρετικά και ασφαλή αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επέμβαση, που μπορούμε να πούμε το ίδιο.

Η αύξηση του μαστού, με το λίπος του ίδιου του ασθενή, ακούγεται σαν μια πολύ συναρπαστική ιδέα, επειδή αποφεύγει τα μακροπρόθεσμα ζητήματα, που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα, και βελτιώνει την περιοχή, από την οποία συλλέγεται το λίπος. Δυστυχώς, μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του στήθους σας, μόνο κατά ένα μέγεθος, και υπάρχει τόσο η ύπαρξη αισθητικών προβλημάτων , όπως ακανόνιστο περίγραμμα, όσο και ιατρικών, αφού μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της μαστογραφίας, σε θέματα, που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Η συσκευή BRAVA, χρησιμοποιεί βεντούζες για τη μεγέθυνση μαστών, και μπορεί να σας παρέχει κάποιες μικρές βελτιώσεις. Το μειονέκτημα είναι ,ότι θα πρέπει να φοράτε αυτή τη δυσάρεστη συσκευή, κάθε βράδυ για εβδομάδες, και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, δεν είναι γνωστές. Αυτό έχει περιορίσει την δημοτικότητα του.

Προς το παρόν, τα εμφυτεύματα στήθους είναι η μόνη λύση, για τους περισσότερους ασθενείς, και τα οφέλη τους υπερτερούν κατά πολύ, σε σύγκριση με τα προβλήματα τους.

Peter A. Aldea, MD:

Οι επαναλαμβανόμενες ιστορίες τρόμου, που τροφοδοτούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποτρέπουν πολλές γυναίκες, από το να έχουν μια αυξητική στήθους . Ενώ η αύξηση του μαστού , όπως και όλες οι επεμβάσεις , έχει πιθανές επιπλοκές , η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που είχαν αυτήν την επέμβαση, δεν θα άλλαζαν τα εμφυτεύματα τους .

Όσον αφορά τη μη χειρουργική αυξητική στήθους, εδώ και πολλά χρόνια , διάφοροι μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί, με μινιμαλιστική κυρίως επιτυχία και μεγάλη απογοήτευση . Μπορείτε ακόμα, να προμηθευτείτε μια συσκευή αναρρόφησης του μαστού, από τον κατάλογο του παλιού Sears.

Η δυνατότητα χρήσης των βλαστικών κυττάρων και η μεταμόσχευση λίπους ,στην αυξητική στήθος είναι ελκυστική, αλλά είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, και οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί προτιμούν να δούνε ποια είναι τα όριά τους, πριν να τις προσφέρουν στους ασθενείς τους.

Όσον αφορά τις φυσικές θεραπείες , ως επί το πλείστον δεν λειτουργούν και γεμίζουν το σώμα σας με μεγάλες δόσεις ορμονών, που σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας, θρόμβοι αίματος και πολλές άλλες επιπλοκές. Σε αυτό το σημείο,η καλύτερη επιλογή σας παραμένει τα εμφυτεύματα στήθους.

Farhad Rafizadeh, MD:

Η έγχυση λίπους, είναι μια εναλλακτική λύση. Το πρόβλημα είναι, ότι μπορεί να προκαλέσει ασβεστοποίηση στο μαστό, στο σημείο όπου εγχέεται. Οι ακτινολόγοι λένε, ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά, μεταξύ της ασβεστοποίησης και του καρκίνου του μαστού.

Χρησιμοποιώ τις ενέσεις λίπους, για την διόρθωση της αύξησης του μαστού, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η περιοχή έχει ακτινοβοληθεί. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ότι τα βλαστικά κύτταρα λειτουργούν θετικά σε ασθενείς, που έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία. Δεν μου αρέσει να πειραματίζομαι σε ασθενείς. Από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι η έγχυση λίπους, για την αύξηση του μαστού είναι ασφαλής, θα την προσφέρω σε ασθενείς μου, που επιθυμούν μια μικρή αύξηση.

Η άλλη εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που το στήθος σας είναι πεσμένο, είναι να η ανόρθωση του μαστού ,που μπορεί να δώσει την εντύπωση ενός μεγαλύτερου στήθους.

Περισσότερα για την αυξητική στήθους στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr

και στο εξειδικευμένο μας www.breast-surgery.gr