Αυτή η μύτη, αυτό το πηγούνι, αυτά τα χείλη

Όταν ο Nino Dean κοιτάζει στον καθρέφτη, το πρόσωπο, που αντικρίζει είναι παράξενα όμοιο, με αυτό της Vanessa Paradis, πρώην συντρόφου του Johnny Depp. Αυτό φυσικά, δεν συμβαίνει χάρη στα γενετικά του χαρακτηριστικά.

Ο Dean, ένας ανεξάρτητος στυλίστας μόδας στο Μανχάταν, πριν από 13 χρόνια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να έχει την όψη ή τουλάχιστον να μοιάζει με τον δεύτερο ξάδελφο της Paradis, αν όχι να είναι πανομοιότυπα δίδυμα.

"Ήθελα το μωρουδιακό της πρόσωπο," είπε ο Nino Dean, ο οποίος είναι 37 χρονών, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν, ότι είναι περίπου στην δεκαετία των 20. "Ακόμα την θεωρώ ως το αγαπημένο μου πρότυπο ομορφιάς.

"Περιοδικά και ιστοσελίδες δημοσιεύουν τακτικά φωτογραφίες ανθρώπων, που έχουν αλλάξει ριζικά τα πρόσωπά τους, ώστε να μοιάζουν με μια σταρ του σινεμά,μια ποπ τραγουδίστρια, ένα προϊόν της Mattel, μια αιγυπτιακή βασίλισσα ή στην περιβόητη και ίσως ακούσια περίπτωση της Jocelyn Wildenstein, με ένα άγριο ζώο. Παρόλο που η ζήτηση για αυτά τα είδη απόλυτων μετασχηματισμών, δεν παρατηρείται κάθε μέρα, οι γιατροί λένε ότι συμβαίνουν τακτικά.

"Περίπου μια φορά το μήνα, κάποιος ζητάει να μοιάζει με ένα μέλος της οικογένειας του, με κάποιο φίλο ή με κάποια διασημότητα", λέει ο Δρ Sam Lam, ένας πλαστικός χειρουργός προσώπου με έδρα στο Ντάλας. "Ένας ασθενής ήθελε να μοιάζει με τον ξάδελφο του, ο οποίος ήταν μοντέλο. Ενώ άλλος ήθελε εμφύτευμα στο πηγούνι, ώστε να μοιάσει στον μεγαλύτερο αδελφό του. "Αν και μερικές φορές είναι δυνατό να επιτευχθεί μια εντυπωσιακή ομοιότητα, το να αναδημιουργηθεί η εικόνα ενός άλλου ατόμου είναι αδύνατο.

Η δομή των οστών, οι αναλογίες του προσώπου και τα χαρακτηριστικά έκφρασης, είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση των ανθρώπων. "Πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιον, να περνάει για κάποιον άλλο", είπε ο Δρ Steven Teitelbaum, ένας πλαστικός χειρουργός από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (A.S.A.P.S).

"Στην καλύτερη περίπτωση, μπορούμε να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε ένα χαρακτηριστικό τους, όπως μια ωραία μύτη, ή ακόμα και να βάλουμε ένα εντελώς δυσανάλογο εμφύτευμα πηγουνιού, ώστε να αποκτήσουν τη σχεδόν καρτουνίστικη όψη του Jay Leno.

"Είναι δυνατόν, ωστόσο, να επαναλάβουμε τις επεμβάσεις σε διαφορετικούς ασθενείς,"με αποτέλεσμα ένα υπερβολικό υψηλό λίφτινγκ μετώπου, μια υπερβολική μείωση της ρινικής κοιλότητας και υπερβολικά γεμάτα χείλη," είπε ο Δρ Teitelbaum. "Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, ώστε να μιμηθούμε τα χαρακτηριστικά του Michael Jackson, ο οποίος είναι ο ίδιος ένα πλαστικό χειρουργικό αστείο, από το να δημιουργήσουμε μια ομοιότητα με κάποιον, που δεν είχε υποβληθεί ποτέ σε κάποια πλαστική χειρουργική επέμβαση".

Το να συγκεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, είναι επίσης μια καλή επιλογή. Οι ασθενείς συχνά επισκέπτονται το γραφείο του πλαστικού τους χειρουργού, κρατώντας μια φωτογραφία του αγαπημένου χαρακτηριστικού, ενός διάσημου. Η Stacy Shanahan είναι οπαδός της Heather Locklear, από περίπου τα χρόνια, που υποδυόταν τη Sammy Jo Carrington. Η Shanahan, 49 ετών, ένα λογιστικό στέλεχος σε μια εταιρεία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στο Mission Viejo, της Καλιφόρνια, αναζήτησε τα σωστά ζυγωματικά, ώστε να αποκτήσει τη λάμψη της κας Locklear, με την οποία μοιράζεται τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως τα ξανθά μαλλιά, τα γαλαζοπράσινα μάτια και τα λεπτά χαρακτηριστικά.

"Ξέρω ότι ακούγεται τρελό, αλλά θα ήμουν ευτυχής, αν έμοιαζα περισσότερο σαν κι αυτήν. Δεν θα μου λείψει, το πώς φαίνομαι. Είναι πολύ όμορφη."Η Shanahan ήταν τόσο αποφασισμένη, που το ζήτησε από τον Δρ Burr von Maur, έναν πλαστικό χειρουργό από το Newport Beach, της Καλιφόρνια, ο οποίος της είχε κάνει μια ανόρθωση μαστού.

Ο Δρ Burr von Maur κατέληξε να της εκτελεί μια ρινοπλαστική, με το υπερβολικό κόστος των $ 6.500, για να την αποτρέψει."Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να μιμηθούμε επακριβώς κάτι. Δεν μπορούμε να κλωνοποιήσουμε κάποιον. Είναι καλύτερο, να ενισχύσουμε τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, ώστε να μπορούμε να ξεθάψουμε την ομορφιά που κρύβεται από κάτω, χωρίς να μεταβάλλουμε ριζικά την εμφάνισή τους.

"Οι γιατροί λένε ότι ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς τους είναι να ξεχωρίζουν τους ασθενείς, που πάσχουν από μια συνεχή ανησυχία για την εμφάνισής τους, μια έντονη ενασχόληση με ένα μικρό ή φανταστικό ελάττωμα στην εμφάνιση τους, η οποία είναι όμως αυθαίρετη και ονομάζεται διαταραχή δυσμορφίας του σώματος.

"Είχα έναν ασθενή, ο οποίος πήγαινε από γιατρό σε γιατρό προσπαθώντας να μοιάσει στον Brad Pitt", είπε ο Δρ Amy Wechsler, ένας δερματολόγος και ψυχίατρος στο Upper East Side. "Υπήρχε αυτή η εμμονή : “Η ζωή μου θα ήταν πολύ καλύτερή, αν έμοιαζα σε αυτό το πρόσωπο".

“Πολλοί γιατροί έχουν ηθικές ανησυχίες, σχετικά με αυτό το θέμα. Για παράδειγμα, τι θα πρέπει να κάνουν αν ένας ασθενής θεωρείται ψυχολογικά υγιής και εξακολουθεί να θέλει να μοιάζει με το διάβολο; Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έπρεπε να τον αναλάβει κάποιος γιατρός; Ή τι θα πρέπει να γίνει εάν ένας ασθενής κερδίζει τα προς το ζην του, ως ηθοποιός παριστάνοντας τον Michael Jackson, και θέλει αυτή την χειρουργική επέμβαση, για να ενισχύσει την καριέρα του; Μια γαλλίδα καλλιτέχνης, η Orlan, χρησιμοποίησε το πρόσωπό της ως χειρουργικό καμβά, για να προκαλέσει την αμφισβήτηση, ως προς την καθιερωμένη έννοια της ομορφιάς.

"Πρέπει να σεβόμαστε την αυτονομία του ασθενούς", δήλωσε ο Leonard Fleck, ένας καθηγητής της φιλοσοφίας και της ιατρικής δεοντολογίας, στο κολλέγιο της ιατρικής στο Michigan State University."Παρόλα αυτά, αν ένας γιατρός πιστεύει ότι η επιλογή του ασθενούς είναι λάθος, δεν είναι ηθικά υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις επιθυμίες του,"είπε ο Δρ Fleck.

"Μπορεί να πει,"πιστεύω, πως αυτό είναι μια πραγματικά κακή ιδέα."Η Joan Kron, συγγραφέας του “Lift: Wanting, Fearing and Having a Face-Lift”, πιστεύει ότι είναι υποχρέωση του γιατρού να εκπληρώνει τις επιθυμίες του ασθενούς, χωρίς να επιβάλει την γνώμη του.

"Οι περισσότεροι γιατροί είναι εκπαιδευμένοι, να σας ρωτήσουν γιατί βρίσκεστε εκεί", είπε η Joan Kron."Αυτή είναι συνήθως και η πρώτη τους ερώτηση."Εάν ο γιατρός σας, πριν ακόμη ανοίξετε το στόμα σας, σας πει : "Πρέπει να φτιάξετε την μύτη σας", αν ήμουν στην θέση σας θα έφευγα. Όσον αφορά τα πιο αλλόκοτα αιτήματα, η ίδια αναρωτήθηκε, το κατά πόσον ήταν χειρότερα από ότι άλλους πολιτισμικά αποδεκτούς τρόπους τροποποίησης του σώματος.

Είναι χειρότερο το να μοιάζουν με μια γάτα ή από το να είναι διακοσμημένοι σε κάθε εκατοστό του δέρματός τους με τατουάζ ; Αν θέλουν να μοιάζουν με μια γάτα, πρόσθεσε,ίσως θα πρέπει να κάνουν μια πρόβα με μακιγιάζ πρώτα, για να δουν εάν πραγματικά θέλουν να ζήσουν, με αυτή την εμφάνιση.

 Ένας πρώην φίλος του Liberace, ο Scott Thorson, πιστεύει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι σε θέση, να κάνουν ότι επιθυμούν. Όταν ο Thorson ήταν 20 ετών, ο Δρ Jack Startz εκτέλεσε μια ρινοπλαστική, του έδωσε εμφύτευμα στο πηγούνι και του αναδιάρθρωσε τα ζυγωματικά, για να μοιάζει με τον Liberac.

Ο Thorson, τώρα 54 ετών, είπε ότι ήταν ικανοποιημένος με το πρόσωπό του, παρόλο που αργότερα απομάκρυνε το εμφύτευμα στο πηγούνι."Το είχα συνηθίσει, είπε."Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με την εμφάνισή τους. Δεν πιστεύω, ότι υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό."Το ίδιο πιστεύει και η Deborah Davenport, 41 ετών, της οποίας της ανήκει μια εταιρεία τεχνολογίας στο McKinney, του Τέξας. Για χρόνια, η Davenport φάνταζε με κλώνο της ηθοποιού Cameron Diaz, κάτι το οποίο δεν την ευχαριστούσε.

"Η μύτη μου, φαινόταν να γίνεται όλο και πιο πλατιά κάθε χρόνο. Κοιτάζω παλιές φωτογραφίες και αναρωτιέμαι τι μπορεί συμβαίνει, λέει η Davenport. ​​"Αναρωτήθηκε σε ποιον θα ήθελε να μοιάσει, και αφού πέρασε ώρες, κοιτάζοντας περιοδικά και ταινίες, η απάντηση ήρθε: με την Κέιτ Γουίνσλετ.

Έτσι επισκέφτηκε τον Δρ Lam στο Ντάλας, ο οποίος της αφαίρεσε ένα μικρό κομμάτι του χόνδρου από τη μύτη της, της έκανε μια ένεση Sculptra, ώστε να γεμίσει τα μάγουλά της και μια ένεση Botox στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια της. Το κόστος άγγιζε τα $ 15.000.

Λίγα πράγματα μπορούν να ικανοποιήσουν περισσότερο την Davenport, από το ότι της λένε πως μοιάζει με την βραβευμένη με Όσκαρ σταρ. Η ειρωνεία είναι, ότι η Davenport υποβλήθηκε σε πλαστική επέμβαση, για να μοιάσει σε κάποια που είναι αντίθετη σε αυτήν.

Περισσότερα για τις σύγχρονες δυνατότητες της πλαστικής χειρουργικής στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr