Παιδιά και Ωτοπλαστική: Μπορεί να σταματήσει τον εκφοβισμό;

Η Stephanie Smith, η μητέρα ενός εξάχρονου κοριτσιού, απευθύνθηκε έντρομη στον πλαστικό χειρουργό Δρ Joe Niamtu.

Η κόρη της Olivia εγκατέλειψε το μπαλέτο γιατί όταν έπιανε τα μαλλιά της υποχρεωτικό κότσο, τα άλλα παιδιά γελούσαν μαζί της με τα αυτιά της.

" Χθες το βράδυ ήρθε σε μένα κλαίγοντας και με ρώτησε: « Γιατί είναι τα αυτιά μου, έτσι μαμά ; Δεν μου αρέσουν... ».

Είμαι τόσο φοβισμένη για την κόρη μου, ειδικά τώρα που αρχίζει το σχολείο. Μερικά από τα παιδιά, από το μάθημα μπαλέτου της θα είναι εκεί.

 Δυστυχώς, δεν θα είμαι εκεί για να την προστατεύσω. Φοβάμαι για τις συναισθηματικές πληγές, που πρόκειται να της προκαλέσουν. " Η Smith, της οποίας η ιατρική ασφάλιση ήταν μέτρια, δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια ωτοπλαστική χειρουργική επέμβαση.

Ευτυχώς, ο Δρ Niamtu, μπορούσε ακόμα να βοηθήσει." Κανείς δεν αξίζει να μειώνεται σαν άνθρωπος, για τις φυσικές του ιδιότητες, που δεν μπορεί να ελέγξει “, λέει ο ίδιος. Τώρα η εξάχρονη, επέστρεψε στα μαθήματα μπαλέτου της.

 Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, κατά την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό της πλαστικής χειρουργικής για τα παιδιά έχει αυξηθεί περίπου 30%, και σε αυτό βοήθησε εν μέρει η αύξηση της αποδοχής της πλαστικής χειρουργικής από την κοινωνία, καθώς και ο φόβος των γονέων για τον εκφοβισμό.

Ωτοπλαστική

Σύμφωνα με τον Niamtu, οι πιο κοινές επεμβάσεις είναι η ωτοπλαστική, η αφαίρεση σημαδιών εκ γενετής και σε μικρότερο βαθμό, η ρινοπλαστική και η μείωση του μαστού για έφηβες κοπέλες.

Έχει εκτελέσει χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμα και σε παιδιά ηλικίας μόλις 4 ετών και συνιστά την εκτέλεση της ωτοπλαστικής, πριν τα παιδιά αρχίσουν το δημοτικό, δεδομένου, ότι τότε αρχίζουν συνήθως τα πειράγματα.

Εξηγεί, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν έντονο κοινωνικό φίλτρο, θα σχολιάσουν υπερβολικά κάτι που εφιστά την προσοχή τους. Υπάρχουν μελέτες, που δείχνουν ότι όταν τα παιδιά έχουν κάποια παραμόρφωση που χρίζει κριτική, αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο την αυτοεκτίμηση τους, ώστε να τους σημαδέψει για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μια άλλη μητέρα, η Katherine Elliott, έφερε την εξάχρονη κόρη της, Kendall, στον Δρ Niamtu για να της αφαιρέσει μια τεράστια σκούρα ελιά στο πηγούνι της. “ Αυτό είναι το πρώτο πράγμα, που βλέπουν οι άνθρωποι πάνω της, " είπε η Elliot στον τοπικό σταθμό ειδήσεων WRIC. “Δεν βλέπουν εκείνη, μόνο αυτή την τεράστια ελιά.

Την είχε από τότε που ήταν έξι μηνών, και γινόταν όλο και πιο έντονη. “ Μετά την επέμβαση, το κοριτσάκι είχε μείνει με ένα ροζ σημείο, που θα εξαφανιζόταν εντελώς. Ενώ η πλαστική χειρουργική, μπορεί να θέσει ένα τέλος στα πειράγματα, ο Δρ Κάρεν Ruskin, ένας ειδικός στην ανατροφή των παιδιών, λέει στο Yahoo Shine, ότι στέλνει το λάθος μήνυμα στα παιδιά. " Δεν πρέπει να αλλάζουμε για τους άλλους, αλλά να αγαπάμε τον εαυτό μας.

" Παρόλο που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικές περιστάσεις, στις οποίες η πλαστική χειρουργική είναι απαραίτητη, οι γονείς θα ήταν προτιμότερο να διδάξουν στα παιδιά, μηχανισμούς αντιμετώπισης. " Λένε ότι έχεις μεγάλα αυτιά ; Εγώ τα βρίσκω χαριτωμένα ! " Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι, που θα μας φοβερίζουν, ή θα μας επικρίνουν, το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε, είναι η δική μας η αντίδραση.

Ο Niamtu συμφωνεί, ότι η πλαστική χειρουργική δεν είναι πάντα η λύση, και ότι μερικοί γονείς προσπαθούν να προωθήσουν μια επέμβαση στα παιδιά τους, παρόλο που δεν την χρειάζονται. "Αν ένα παιδί δεν είναι ακόμα θύμα εκφοβισμού, καλύτερα να περιμένουμε να δούμε,το πώς θα εξελιχθούνε τα πράγματα. “Στην περίπτωση της Kendall, ο Elliot πιστεύει ακράδαντα ότι όταν η κόρη της μεγαλώσει, θα την ευχαριστεί. Ο Ruskin ανησυχεί, για τις ευρύτερες επιπτώσεις της πλαστικής χειρουργικής, στα παιδιά. “Ζούμε πλέον σε μια κοινωνία, όπου το φυσικό δεν είναι πλέον αποδεκτό”, αναφέρει ο ίδιος.

Δείτε την αληθινή μαρτυρία της Μαλβίνας:

μαρτυρία

Δείτε και διαβάστε για την ωτοπλαστική στα παιδιά στο εξειδικευμένο μας web site: www.oto-plasty.gr

στο κεντρικό μας: www.kapositas.gr 

και στο www.pediatric-plasticsurgery.gr