Μπορεί μια Ρινοπλαστική να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας;

Μια ρινοπλαστική θα μπορούσε να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας και την ποιότητα της ζωής σας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Δυστυχώς τα στοιχεία της είναι λίγο επισφαλή, και αυτό γιατί οι ερευνητές στηρίχτηκαν σε μελέτες, που επικεντρώνονται κυρίως στην αύξηση του μαστού, αντί στην ρινοπλαστική και το λίφτινγκ.

“Η μόνη δικαιολογία που υπάρχει στο ερώτημα : Γιατί στρεφόμαστε στις επεμβάσεις προσώπου, είναι ότι με βάση την εμπειρία μου, οι ασθενείς αισθάνονται καλύτερα, ακόμη και μια μικρή βελτίωση στην εμφάνιση τους, " υποστηρίζει ο Δρ Joseph F. Sobanko του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, στην Φιλαδέλφεια.

Για να βρει περισσότερα στοιχεία, ο ίδιος και οι συνεργάτες του συνέλεξαν και αξιολόγησαν 16 μελέτες, κατά τις οποίες ζητήθηκε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τον αυτοσεβασμό τους και την ποιότητα ζωής τους πριν και μετά από επεμβάσεις, όπως η ρινοπλαστική, η βλεφαροπλαστική και οι ενέσεις Botox.

Οι περισσότερες από τις μελέτες, συνδύασαν δεδομένα από διαφορετικές πλαστικές επεμβάσεις. Ως ομάδα παρουσίασαν ελαφρά βελτίωση, στο πώς οι άνθρωποι αξιολόγησαν την ποιότητα της ζωής τους μετά την επέμβαση.

Όταν οι μελέτες αυτές επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες επεμβάσεις, η ποιότητα της ζωής τους φαίνεται να βελτιώθηκε, συγκεκριμένα μετά από μια ρινοπλαστική και ένα λίφτινγκ. Οι άνθρωποι βαθμολόγησαν την αυτοεκτίμησή τους υψηλότερα μετά από μια ρινοπλαστική και μια βλεφαροπλαστική.

 Ακόμα ανέφεραν μια βελτίωση της εικόνα του σώματος τους, μετά από μια ρινοπλαστική. Οι μισές από τις μελέτες συνδυάστηκαν με τα αποτελέσματα επεμβάσεων του προσώπου και των χειρουργικών επεμβάσεων διαμόρφωσης του περιγράμματος του σώματος, όπως η αυξητική του μαστού και παρατηρήθηκαν βελτιώσεις σε όλους τους τομείς.


Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν, ότι η έλλειψη σύγκρισης με μια ομάδα ανθρώπων, που δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε κάποια αισθητική χειρουργική επέμβαση, δυσκολεύει την ερμηνεία τους. Η Δρ Tina S. Alster, κλινική καθηγήτρια της δερματολογίας στο Georgetown University Medical Center στην Ουάσιγκτον, έχει και αυτή την ίδια άποψη.

“Αυτές οι μελέτες είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, αλλά είναι σημαντικό να τις κάνουμε”, ανέφερε η Alster, στο Reuters Health, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

 Επεμβάσεις όπως η ρινοπλαστική και η βλεφαροπλαστική, έχουν γίνει λιγότερο δημοφιλής κατά την τελευταία δεκαετία, γράφουν οι συντάκτες στο JAMA Dermatology, ενώ το Botox και οι ενέσεις πλήρωσης, κερδίζουν όλο και περισσότερους ασθενείς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, οι αμοιβές των ιατρών κυμαίνονται, περίπου $ 4.000 για μια ρινοπλαστική και περίπου 6.000 δολάρια για ένα λίφτινγκ προσώπου.

“Με βάση τα αποτελέσματα της επανεξέτασης, θα ήταν πρόωρο να πούμε ότι οι επεμβάσεις προσώπου, βελτιώνουν την ψυχοκοινωνική υγεία των ασθενών”, δήλωσε ο Sobanko. "Για τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος, γνωρίζουμε ότι η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος του προσώπου θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους”, είπε στο Reuters Health.

Για να επιβεβαιώσει όμως τις παρατηρήσεις του, σχετικά με την αισθητική χειρουργική, θα χρειαστεί περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. "Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο λίγες μελέτες που εξετάζουν αυτό το ζήτημα, πιστεύω ότι είναι πρόωρο να επιβεβαιώσουμε, το φαίνομαι καλύτερα άρα νιώθω καλύτερα, “είπε ο Sobanko.

Περισσότερα για την Ρινοπλαστική και τις άλλες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr 

και στο εξειδικευμένο μας www.rinoplastiki.com.gr