Κάπνισμα και πλαστική χειρουργική

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος,όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι το κάπνισμα πριν την επέμβαση. Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα πριν την επέμβαση μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε,μέσω μιας έρευνας από το Ιατρικό Κολέγιο του Ουισκόνσιν,ότι οι ασθενείς που κάπνισαν 24 ώρες πριν την επέμβαση με γενική αναισθησία,είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές και πρώην καπνιστές να έχουν επεισόδια ανεπαρκής παροχής οξυγόνου στην καρδιά. Μεταβολές στην πίεση του αίματος,απώλεια αίματος και πόνος είναι μερικά από τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν στους ασθενείς της συγκεκριμένης έρευνας,οι οποίοι ήταν επιρρεπείς σε επεισόδια ανεπαρκής παροχής οξυγόνου στην καρδιά.

Οι γιατροί είναι σε θέση να μειώσουν τον καρδιακό παλμό αυτών των ασθενών μέσω φαρμάκων,ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν τις παραπάνω επιπλοκές. Στην έρευνα αυτή πήραν μέρος 740 ασθενείς κάτω των 65 χρόνων. Από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα, 274 ήταν καπνιστές και 67 κάπνισαν πριν το χειρουργείο παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών. Οι περισσότεροι ασθενείς που καπνίζουν προτιμούν να μην νοσηλεύονται πριν την εγχείρηση ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τσιγάρα τους. Η γενική αναισθησία και το χειρουργείο μπορεί να προκαλέσουν άγχος στον ασθενή. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το κάπνισμα είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια και όταν συνδυάζεται με το άγχος του ασθενούς για την επέμβαση μπορεί να είναι διπλά επικίνδυνο. Γι' αυτό το λόγο η καλύτερη συμβουλή είναι να μην καπνίζετε πριν από την εγχείρηση.

Κάπνισμα και λιποαναρρόφηση

Είναι ευρέως γνωστό ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο(κάθε είδους),για αναπνευστικά προβλήματα(εμφύσημα),για κυκλοφοριακά προβλήματα,για καρδιακές προσβολές κλπ. Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει,όσο αναφορά την διαδικασία της λιποαναρρόφησης, είναι ο κίνδυνος βήχα μετά την επέμβαση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αιμορραγία. Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος έχοντας ως αποτέλεσμα την απώλεια του δέρματος κατά την περίοδο επούλωσης (σπάνια).Οι επιπλοκές που προκαλούνται λόγω του καπνίσματος δυστυχώς δεν σταματούν εκεί..Τέλος οι γιατροί προτείνουν στους ασθενείς τους τη διακοπή του καπνίσματος 3 εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση.

Κάπνισμα και αυξητική στήθους

Έχει αποδειχτεί μέσω ερευνών, ότι το κάπνισμα μειώνει σημαντικά  την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα,η οποία επιβραδύνει την επούλωση του δέρματος. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αυξητική στήθους έχουν ένα παραπάνω λόγο να διακόψουν το κάπνισμα. Λόγω της τομής που γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς μπορεί να οδηγηθούν σε νέκρωση του δέρματος (σπάνια).Η νέκρωση αυτή μπορεί να προκαλέσει εξωτερίκευση των ενθεμάτων,αύξηση των κινδύνων μόλυνσης καθώς και το σχηματισμό ουλών. Γι' αυτούς τους λόγους συστήνουμε την διακοπή του καπνίσματος πριν από το χειρουργείο αλλά και κατά την διάρκεια της επούλωσης των τομών.

Κάπνισμα και ρινοπλαστική

Αν είστε καπνιστής,είναι σημαντικό να διακόψετε το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν και μετά την ρινοπλαστική. Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί προβλήματα στα αγγεία. Οι καπνιστές έχουν την τάση να επουλώνονται πιο αργά σε σύγκριση με τους μη καπνιστές και να είναι πιο επιρρεπείς σε επιπλoκές όπως ουλές,νέκρωση και απώλεια δέρματος. Δυστυχώς μπορεί να υπάρξουν και άλλες επιπλοκές κατά την διαδικασία της ρινοπλαστικής,οι οποίες όμως σχετίζονται με το κάπνισμα. Μερικές από αυτές είναι η αντίδραση του ασθενούς στην αναισθησία,η απόφραξη και η ασυμμετρία της μύτης,η απόρριψη των μοσχευμάτων,ο αποχρωματισμός του δέρματος και η αιμορραγία.Τέλος υπάρχει πιθανότητα ρήξης των αιμοφόρων αγγείων,αν και σπάνιο φαινόμενο,να εμφανιστούν δηλαδή μικρές κόκκινες κηλίδες στην επιφάνεια του δέρματος. Παρόλα αυτά αν ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας οι κίνδυνοι θα μειωθούν στο ελάχιστο και το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.

Δείτε το σχετικό βίντεο της American Society of Plastic Surgeons (A.S.P.S)