Η πλαστική χειρουργική στη Ρωσία: Μείνετε όμορφη για να κρατήσετε τη δουλειά σας

Στη Ρωσία, η αισθητική χειρουργική έφτασε μόλις τα τελευταία 15-20 χρόνια, με το άνοιγμα των ιδιωτικών ιατρικών ινστιτούτων.

Η αγορά για την πλαστική χειρουργική έχει αυξηθεί σημαντικά στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία. Σήμερα είναι επιχείρηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και αν ένα μεγάλο μέρος του τομέα αυτού παραμένει στη σκιά.

Είναι όλο και περισσότερο κοινό για τις Ρωσίδες γυναίκες να καταφύγουν σε μια χειρουργική επέμβαση για να δείχνουν νεότερες και πιο ελκυστικές, αλλά και μεταξύ των Ρώσων ανδρών.

Σύμφωνα με κατάταξη της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) το 2010, συγκρίνει 25 χώρες, με τον αριθμό των πλαστικών χειρουργών και με τον αριθμό των επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι στη 14η θέση μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αργεντινή και την Ταϊλάνδη.

Η ιστορία της Ρωσίας στην πλαστική χειρουργική είναι σχετικά καινούργια σε σχέση με τις δυτικές χώρες, όπου η ανάπτυξη της αισθητικής χειρουργικής ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η αισθητική χειρουργική επέμβαση δεν είχε καμία θέση στη σοβιετική ιατρική.

Ο Δρ Dmitri Slosser εξήγησε σε μια συνέντευξη στην «Φωνή της Ρωσίας», λέγοντας ότι «κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, δεν υπήρχαν κλινικές που να ειδικεύονται στην πλαστική χειρουργική.

Μόνο δύο νοσοκομεία πραγματοποιούσαν πλαστικές επεμβάσεις εκείνη την εποχή: το ένα στη Μόσχα και το άλλο στην Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ) και κατά συνέπεια, δεν υπήρχαν εξειδικευμένοι πλαστικοί χειρουργοί.

Ωστόσο, ο ειδικός συνέχισε, "κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών, η Ρωσία γνώρισε μια άνθηση στην πλαστική χειρουργική. Πριν από τρία χρόνια, μια επίσημη απόφαση λήφθηκε και σχεδόν είχαμε δημιουργήσει το πεδίο της πλαστικής χειρουργικής. Έχουμε ξεκινήσει ειδική εκπαίδευση για τους χειρουργούς.

Σήμερα η Ρωσία έχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα στον τομέα που πληρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Slosser, υπάρχουν περίπου χίλιοι πλήρως εξειδικευμένοι πλαστικοί χειρούργοι στη Ρωσία με περίπου 800 που εργάζονται στη Μόσχα.

Όμως, η πλαστική χειρουργική παραμένει ως επί το πλείστον κάτω από ρυθμίσεις.

Η έλλειψη εξειδίκευσης ορισμένων χειρουργών οδηγεί σε προβλήματα, και ορισμένες φορές σε τραγικά αποτελέσματα, αλλά παρόμοια προβλήματα έχουν επίσης γίνει γνωστά στις ΗΠΑ και στη Γαλλία.

Φυσικά, ένας τέτοιος προσοδοφόρος τομέας είναι αρκετά ελκυστικός για υπεύθυνους, καθώς και ανεύθυνους, γιατρούς. Όπως ο Slosser παρατήρησε, υπάρχει μια ανάγκη για περισσότερη χειρουργική κατάρτιση και πληροφόρηση των ασθενών. Παρ 'όλα αυτά η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο Δρ Vladimir Korchak, ένας πλαστικός χειρουργός και επικεφαλής γιατρός στην κλινική "Korchak" , δήλωσε στην «Φωνή της Ρωσίας» ότι οι ασθενείς του έχουν δύο βασικούς λόγους: μερικοί δε θέλουν να φαίνονται γερασμένοι, ενώ άλλοι θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και να είναι πιο ελκυστικοί .

Ο Slosser αισθάνεται ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν επεμβάσεις για να δείχνουν νεότεροι και πιο φρέσκοι ​​στο χώρο εργασίας τους, συχνά για να μην χάσουν τη δουλειά τους.

Οι επεμβάσεις αναζωογόνησης συνήθως χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας, όπου οι νέοι άνθρωποι θέλουν να επενδύσουν.

Για τον Korchak ισχύει ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να φαίνονται νέοι, ιδιαίτερα όταν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πραγματικά άβολο το να μοιάζουν με μια μπάμπουσκα (γιαγιά) ή Dedushka (παππούς) μπροστά στους νέους συναδέλφους τους.

Το επαγγελματικό κίνητρο για μια επέμβαση είναι υψηλό στην Κίνα, για παράδειγμα, όπου οι νέοι σπουδαστές συχνά καταφεύγουν στην πλαστική χειρουργική, πεπεισμένοι, ότι αυτό θα τους βοηθήσει να βρουν μια καλύτερη δουλειά.

Στη Ρωσία, αν και η τάση αυτή υπάρχει, δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη. "Όλες οι πλαστικές επεμβάσεις που κάνουν οι άνθρωποι, τις κάνουν για τον εαυτό τους", δήλωσε ο Korchak. Πιο συχνά, οι γυναίκες ασθενείς αποφασίζουν να τροποποιήσουν το στήθος ή τη μύτη τους ή να έχουν ένα λίφτινγκ.

Όπως περιγράφει ο Slosser, στη Ρωσία, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, υπάρχει σχετικά μικρή ζήτηση για λιποαναρρόφηση και περισσότερη για την πλαστική χειρουργική προσώπου. Κατά τη γνώμη του χειρουργού, η χειρουργική επέμβαση αποκαλύπτει πολιτιστικές ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, στη Βραζιλία τα ενθέματα γλουτών είναι αρκετά δημοφιλή.

Στη Ρωσία οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τα πρόσωπά τους. Η πλαστική χειρουργική επέμβαση δεν είναι πλέον αποκλειστικά για τις γυναίκες, ο Slosser έχει παρατηρήσει ότι όλο και περισσότεροι άνδρες επιλέγουν να κάνουν μια πλαστική χειρουργική επέμβαση και αντιπροσωπεύουν περίπου το 5-8 τοις εκατό της αγοράς.

Συχνά θέλουν να τροποποιήσουν τη μύτη ή τα αυτιά τους. Όμως, ο χειρουργός πιστεύει ότι οι άνδρες φοβούνται τον πόνο περισσότερο από τις γυναίκες, και δεν είναι ασυνήθιστο για αυτούς να κάνουν ένα ραντεβού και στη συνέχεια να το ακυρώσουν: "Οι άνδρες είναι το ασθενές φύλο στο πλαίσιο αυτό."
Στην Ελλάδα βλέπουμε τελευταία ένα αυξημένο ενδιαφέρον από την Ρωσία για την ελληνική πλαστική χειρουργική.

 Ο λόγος είναι το υψηλό επίπεδο της πλαστικής χειρουργικής στην Ελλάδα αλλά και ο συνδυασμός με τις διακοπές τόσο στην βόρεια Ελλάδα όσο και στην Αθήνα.

Δείτε περισσότερα για τις δυνατότητες της πλαστικής χειρουργικής στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr

και στο ρωσικό μας:
 www.kapositas.ru