Λιποαναρρόφηση: Το λίπος  θα επιστρέψει, και αν ναι, πού;

ΛιποαναρρόφησηΥπάρχει ένα ερώτημα που βασανίζει όσους προτίθενται να υποβληθούν σε μια λιποαναρρόφηση, και συζητήθηκε τον Αύγουστο, του 2012 στο blog του περιοδικού Allure:

«Αν πάρω βάρος μετά από την επέμβαση, τα κιλά θα πάνε σε όλο το σώμα ή μόνο στις περιοχές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία; " Για χρόνια, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι οι ασθενείς της λιποαναρρόφησης που καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες και δεν ασκούνται αρκετά συνήθως δεν παίρνουν βάρος στην κοιλιά μετά από μια λιποαναρρόφηση στην κοιλιά, αλλά  αποθηκεύουν λίπος σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια , την πλάτη ή το στήθος.

Ο Δρ Έρικ Σουάνσον, ένας πλαστικός χειρουργός στο Leawood, του Κάνσας αποφάσισε να θέσει αυτή τη θεωρία σε μια δοκιμή. Αποτελέσματα του δημοσιεύθηκαν σε ένα αξιοσέβαστο περιοδικό πλαστικής χειρουργικής.

Ο ίδιος αξιολόγησε φωτογραφίες από 301 μη παχύσαρκους ασθενείς λιποαναρρόφησης και οι χαμηλότερες διαστάσεις του σώματος τους μετρήθηκαν με φωτογραφίες πριν και τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την επέμβαση.

Για να εκτιμηθεί κατά πόσον υπάρχει ή όχι αύξηση στο πάνω μέρος του σώματος , το άνω μέρος του σώματος μετρήθηκε σε 67 γυναίκες, που είχαν υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική του μαστού εκτός από κοιλιοπλαστική, και σε 78 γυναίκες που υποβλήθηκαν μόνο σε χειρουργική επέμβαση του μαστού.

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την περίληψη της μελέτης, ότι δεν υπήρχε διαφορά στις  μετρήσεις του άνω μέρους του σώματος κατά τη σύγκριση των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ταυτόχρονη λιποαναρρόφηση και / ή κοιλιοπλαστική με ασθενείς οι οποίοι είχαν αισθητική χειρουργική του μαστού και μόνο. Μετρήσεις σε 46 ασθενείς με τουλάχιστον 1 έτος παρακολούθησης δεν έδειξαν στοιχεία ανακατανομής του λίπους .

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν, ότι η μέση μεταβολή του σωματικού βάρους ήταν μια απώλεια των 2,2 κιλών μετά από μια λιποαναρρόφηση στο κάτω μέρος του σώματος και μια απώλεια  4,6 κιλών όταν οι ασθενείς υποβλήθηκαν και σε κοιλιοπλαστική.


Η λιποαναρρόφηση μείωσε αποτελεσματικά την κοιλιά, τους μηρούς, το γόνατο, και το πλάτος του βραχίονα. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, ότι μια επανεμφάνιση  λίπους δίνει ρεπό σε ένα πλαστικό χειρουργό.

Ο Δρ Gerald Pitman, καθηγητής της  πλαστικής χειρουργικής στο NYU School of Medicine, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για το θέμα αυτό, θεωρεί ότι, η λιποαναρρόφηση είναι μια εξαιρετική μέθοδος για τη διόρθωση της δυσαναλογίας του σώματος και τη μείωση του λίπους, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την απώλεια βάρους .

Ανησυχεί ακόμα ,ότι η μελέτη μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς να πιστεύουν ότι μπορούν να τρώνε όσο θέλουν χωρίς συνέπειες, το οποίο είναι αναληθές. Από την εμπειρία του, ο ασθενής ο οποίος κερδίζει βάρος μετά από μια λιποαναρρόφηση έχει αυξήσει το μέγεθος του σώματος του, συνήθως σε περιοχές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Είτε είναι αλήθεια ή όχι, αυτό δεν έχει μειώσει το ενδιαφέρον της λιποαναρρόφησης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ASAPS) για το 2011, η λιποαναρρόφηση είναι για άλλη μια φορά η πιο δημοφιλής αισθητική χειρουργική επέμβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότερα για την λιποαναρρόφηση στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr

και στα εξειδικευμένα μας:


www.liposuction.gr