Πόσο ασφαλής είναι να συνδυάσουμε μια υστερεκτομή με μια κοιλιοπλαστική;

Μια νέα έρευνα αποδεικνύει, ότι ο συνδυασμός δύο πολύ διαφορετικών χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η υστερεκτομή και η κοιλιοπλαστική, είναι σχετικά ασφαλής, χωρίς να εμφανίζονται μείζονες επιπλοκές στις 65 γυναίκες, που είχαν και τις δύο επεμβάσεις ταυτόχρονα.

Το ποσοστό των επιπλοκών, που οι ερευνητές θεώρησαν μείζονος σημασίας έφθασε το 32 %.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο συνδυασμός της κοιλιοπλαστικής και της υστερεκτομής, είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει τους ασθενείς να επιτύχουν, τόσο τα αισθητικά όσο και τα ιατρικά αποτελέσματα που επιθυμούν, με μια μόνο χειρουργική επέμβαση", υποστηρίζουν οι ερευνητές της μελέτης, από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριδας στο Hialeah.

Ένας εμπειρογνώμονας ωστόσο διαφωνεί.

"Κάθε διαδικασία που φέρνει ένα 32 % ποσοστό επιπλοκών θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου", δήλωσε ο πλαστικός χειρουργός δρ Sherrell Aston. Επίσης, διαφώνησε με τον ορισμό των ερευνητών, σχετικά με το ποια επιπλοκή είναι μείζονος σημασίας.

"Η μετάγγιση είναι μια σημαντική επιπλοκή, και αυτό συνέβη σε 3 % από τις χειρουργικές επεμβάσεις", δήλωσε ο Aston, ο οποίος είναι επίσης χειρουργός και πρόεδρος του τμήματος πλαστικής χειρουργικής στο Eye, Ear and Throat Hospital του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Σε γενικές γραμμές είπε ότι, δε θα συνιστούσε να γίνουν αυτές οι επεμβάσεις ταυτόχρονα.

Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας της γυναίκας, το οποίο είναι το μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος, όπου το έμβρυο αναπτύσσεται στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα πρέπει να κάνει μια υστερεκτομή, όπως ο καρκίνος, τα ινομυώματα (καλοήθεις όγκοι στη μήτρα), η ενδομητρίωση (η οποία εμφανίζεται όταν τα κύτταρα της μήτρας αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές του σώματος), μια ανώμαλη αιμορραγία ή ακόμα και ένας πυελικός πόνος.

Είναι η δεύτερη πιο συχνή εκτελούμενη χειρουργική επέμβαση για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από την γέννηση ενός μωρού, σύμφωνα με τα αρχεία των ΗΠΑ για την Υγεία των Γυναικών. Η υστερεκτομή μπορεί να γίνει μέσω μιας ανοιχτής τομής στην κοιλιακή χώρα ή μέσω μικροσκοπικών τομών στην κοιλιακή χώρα με μια συσκευή που ονομάζεται λαπαροσκόπιο.

Επίσης είναι δυνατή η αφαίρεση της μήτρας διαμέσου του κόλπου. Η Δρ Angela Kerr, επικεφαλής του προγράμματος γυναικολογίας στο Brooklyn Hospital Center στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η κοιλιακή υστερεκτομή είναι η πιο κοινή.

Χωρίς όμως να σημαίνει, ότι οι άλλες μέθοδοι δεν κερδίζουν σε δημοτικότητα. Η κοιλιοπλαστική, είναι μια χειρουργική επέμβαση, που αφαιρεί το περίσσιο λίπος και δέρμα από την κάτω κοιλιακή περιοχή.

Δεν αποτελεί υποκατάστατο για την απώλεια βάρους, αλλά έχει σχεδιαστεί για να διορθώσει το χαλαρό δέρμα ή την χαλάρωση των ιστών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πλαστικών Χειρουργών.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα από τις 65 γυναίκες που υποβλήθηκαν στις δύο αυτές διαδικασίες ταυτόχρονα. Οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις έγιναν μεταξύ του 1995 και του 2011. Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 46 χρόνια, και το μέσο βάρος τους ήταν 184 λίβρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο μέσος όρος δείκτης μάζας του σώματος τους ήταν 31,9, το οποίο θεωρείται παχύσαρκο, ενώ η μέση διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν 3,8 ημέρες. Το συνολικό ποσοστό επιπλοκών μεταξύ αυτών των διαδικασιών ήταν 32 %. Το 10% των γυναικών είχαν πυρετό, το 8 % είχε επιπλοκές τραύματος και το 2 % είχε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Το 3 % έπρεπε να κάνει μετάγγιση αίματος, και το 9 % των γυναικών είχαν ατελεκτασία, η οποία είναι πλήρης ή μερική κατάρρευση του πνεύμονα. "Κατά τη γνώμη μου, θα επέλεγα δυο διαφορετικές διαδικασίες", δήλωσε ο Aston. "Η επέμβαση θα μπορούσε να είναι ασφαλής για ορισμένους ασθενείς, " είπε ο Kerr.

"Αλλά αυτό εξαρτάται από την επιλογή των ασθενών: Μήπως οι ασθενείς έχουν και άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, που μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη επιπλοκών; Επίσης να μην ξεχνάμε, ότι πολλά εξαρτώνται από την εμπειρία του χειρουργού".

Οι υπεύθυνοι της μελέτης δήλωσαν, ότι τα πιθανά οφέλη από το συνδυασμό των χειρουργικών επεμβάσεων περιλαμβάνουν τη μείωση του συνολικού χρόνου θεραπείας, τη μείωση του χρόνου παραμονής σε νοσοκομείο και τη μείωση των κινδύνων, που συνδέονται με την αναισθησία. Ένας άλλος λόγος που γίνονται και οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις την ίδια στιγμή είναι για να επιτύχουμε εξοικονόμηση χρημάτων.

Οι επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής γενικά δεν καλύπτονται από κάποια ασφάλιση, συνδυάζοντας όμως και τις δύο αυτές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να είσαστε σε θέση να σώσετε το συνολικό κόστος της κοιλιοπλαστικής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων στο Σαν Ντιέγκο. Η έρευνα παρουσιάστηκε στις συνεδριάσεις και θεωρήθηκε ως προκαταρκτική, έως ότου δημοσιευθεί σε κάποιο έγκριτο ιατρικό δημοσιογραφικό χώρο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την κοιλιοπλαστική από το εξειδιεκυμένο μας web site:http://www.tummy-tuck.gr/