Εμφυτεύματα στήθους «Gummy Bear»: Το μέλλον της χειρουργικής αυξητικής στήθους;

Όπως τα παιδιά αναζητούν τα γνωστά γλυκά, έτσι και οι περισσότερες γυναίκες αναζητούν έναν τύπο ενθέματος στήθους από σιλικόνη, που ένας γιατρός το αποκαλεί «Gummy Bear».

Ο Δρ Grant Stevens, ένας εξέχων πλαστικός χειρουργός από τη Marina Del Rey της Καλιφόρνια, επινόησε τον όρο «Gummy Bear» εμφυτεύματα στήθους.

Είπε ότι έδωσε στα εμφυτεύματα αυτό το ελκυστικό όνομα, διότι όταν κοπούν στο μισό, το εμφύτευμα είναι σταθερό και διατηρεί το σχήμα του, σαν τις λαστιχωτές, κολλώδεις καραμέλες σε σχήμα αρκούδας. Ο Stevens είναι υπέρμαχος των «Gummy Bear» , γιατί  πιστεύει ότι φαίνονται και τα αισθάνονται οι ασθενείς περισσότερο σαν το φυσικό τους στήθος.

Επέμενε επίσης, ότι είναι ασφαλέστερα από άλλα είδη εμφυτευμάτων, επειδή έχουν πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό ρήξης. " Τα εμφυτεύματα στήθους « Gummy Bear »είναι κάτι νέο για τους Αμερικανούς", είπε ο Stevens.

 "Είναι φτιαγμένα από συνεκτικό τζελ, και έχουν μια σταθερή μορφή. Γι’ αυτό το λόγο θα διατηρήσουν το σχήμα τους." Τα νέα αυτά υψηλής αντοχής εμφυτεύματα σιλικόνης, παρασκευάζονται και από την εταιρεία με την επωνυμία Sientra και εγκρίθηκαν τον Μάρτιο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενω αυτά της εταιρείας Mentor το 2006.

Παρόλα αυτά, ούτε ο Οργανισμός ούτε oi εταιρείες τα αποκαλούν «Gummy Bear». "Δεν επιτρέπω τη χρήση αυτών των όρων", είπε ο διευθύνων σύμβουλος Sientra Hani  Zeini στο "Nightline" μέσω του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.

Ο Zeini είπε ότι, ταυτίζοντας μια ιατρική συσκευή με ένα κομμάτι καραμέλας, ευτελίζουμε αυτή την ιατρική καινοτομία, και το FDA φυσικά συμφωνεί. Τα στήθη είναι μια μεγάλη επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περίπου 1 δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται το χρόνο για την αισθητική χειρουργική του μαστού.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία των Πλαστικών Χειρούργων, περισσότερες από 300.000 αμερικανίδες υποβάλλονται σε αυξητική του μαστού κάθε χρόνο,  45 % περισσότερες δηλαδή από το 2000. Οι βελτιώσεις στην τεχνολογία των εμφυτευμάτων στήθους είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά κατά το παρελθόν.

Τα τελευταία 15 χρόνια, δεδομένου ότι τα εμφυτεύματα σιλικόνης τότε έγιναν ευρέως διαθέσιμα στις ΗΠΑ, ο αριθμός των αισθητικών διαδικασιών έχει τριπλασιαστεί.

Για χρόνια, αυτός ο τύπος υψηλής αντοχής εμφυτευμάτων στήθους από σιλικόνη, ήταν διαθέσιμος μόνο σε ασθενείς στις ΗΠΑ, που ήταν πρόθυμοι να συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές με χειρουργούς όπως ο Stevens.

Για ορισμένους ασθενείς, είναι η δεύτερη χειρουργική επέμβαση αύξησης στήθους τους. Η Aubrie Chacon είπε, ότι ήθελε να αλλάξει τα εμφυτεύματα του στήθους της, επειδή τα ένιωθε περίεργα κάτω από το δέρμα της. "Ηθελα κάτι που να το αισθάνομαι πιο φυσικό," είπε. "Όχι τόσο ψεύτικο, ούτε τόσο ξένο."

Η Christy Carlton, μια άλλη ασθενής του Stevens, είπε ότι έβαλε αυτού του είδους εμφυτεύματα στήθους, μέσω μιας κλινικής δοκιμής πριν από έξι χρόνια, και δεν είχε κανένα πρόβλημα. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο σύντροφός της δεν ήξερε για τη χειρουργική επέμβαση αύξησης του μαστού της μέχρι που του το είπε. Η ίδια κοιτάζει το στήθος της και το νιώθει φυσικό.

Η χειρουργική επέμβαση του μαστού είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εντελώς θέμα επιλογής και, φυσικά είναι στενά συνδεδεμένη με την εικόνα του εαυτού του ασθενούς.

Επιπλέον, όταν εισάγεται κάποιο νέο προϊόν, υπάρχει πάντα το θέμα της ασφάλειας, διότι υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν. Η Ευρώπη είναι επιφυλακτική για τα εμφυτεύματα στήθους, λόγο των εμφυτευμάτων που κατασκευάζονταν από τη γαλλική εταιρεία Poly Prothese.

Μερικά από αυτά τα εμφυτεύματα σιλικόνης που δεν πωλήθηκαν ποτέ στις ΗΠΑ, βρέθηκαν να περιέχουν βιομηχανικού τύπου σιλικόνης.

Ενώ ο κίνδυνος παραμένει ασαφής, χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έπρεπε να αφαιρέσουν αυτά τα εμφυτεύματα, λόγο ανησυχιών για ρήξη και διαρροή. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι τώρα στη φυλακή.

Το FDA είπε ότι δεν είχε καμία γνώμη για το κατά πόσο τα «Gummy Bear» εμφυτεύματα στήθους είναι καλύτερα ή χειρότερα από αυτά που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, και ο οργανισμός ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει δοκιμές για να συγκρίνουν τα διαφορετικά είδη των εμφυτευμάτων.

Αλλά αυτό που είπε όμως ο FDA στο "Nightline" είναι ότι τα οκτώ χρόνια κλινικής δοκιμής με αυτά τα εμφυτεύματα, που δοκιμαστήκαν σε σχεδόν 1.800 γυναίκες, έδειξαν ότι τα εμφυτεύματα ήταν ασφαλή και αποτελεσματικά. Παρόλο που ο Stevens είναι υπέρ των «Gummy Bear» εμφυτευμάτων, άλλοι πλαστικοί χειρούργοι δεν είναι.

Όπως ο Δρ Garth Fischer, είναι ένας κορυφαίος πλαστικός χειρούργος, από το Μπέβερλι Χιλς και σύμβουλος στην εκπομπή του ABC  "Extreme Makeovers", που το πελατολόγιο του περιλαμβάνει αρκετές διασημότητες. Αυτός είναι ο πλαστικός χειρούργος του Bruce Jenner που διόρθωσε αρκετά κακά λίφτινγκ προσώπου και τα χείλη της  Lisa Rinna, διαδικασίες που έγιναν από άλλους χειρουργούς.

Ο  Fischer είπε, ότι βλέπει τα οφέλη από τα «Gummy Bear» εμφυτεύματα, και πρότεινε ότι οι χειρουργοί που δεν έχουν τις δεξιότητες για να δημιουργήσουν ένα φυσικό σχήμα, να χρησιμοποιούν αυτά τα εμφυτεύματα ως δεκανίκι. Ο Δρ Robin Yuan είναι ένας άλλος χειρουργός στο Μπέβερλι Χιλς και  συγγραφέας του "Behind the Mask, Beneath the Glitter," που είναι στην ουσία ένας οδηγός για τους ασθενείς που εξετάζουν τις δεξιότητες ενός πλαστικού χειρουργού

Ο Yuan παραδέχθηκε ότι μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους ασθενείς, όταν οι γιατροί πωλούν τη μια τεχνική πάνω στην άλλη, διότι οι ασθενείς δεν έχουν την κατάλληλη βάση για να κρίνουν ποια προσέγγιση είναι καλύτερη γι’ αυτούς. «Δεν μπορείς να πεις ότι μια Rolls Royce, είναι καλύτερη από μια Ferrari», είπε. «Είναι και τα δύο πολύ καλά αυτοκίνητα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν πολύ λίγοι οι ασθενείς, που θα ρωτήσουν έναν νευροχειρουργό με τι τρυπάνι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για να ανοίξουν το κρανίο τους, » είπε ο Yuan.

 «Όμως αυτό δεν ισχύει και για τους πλαστικούς χειρούργους. Τις περισσότερες φορές, σε άλλα επαγγέλματα, εμπιστεύονται τον γιατρό τους να κάνει ότι κρίνει ότι είναι σκόπιμο, σε ορισμένες συνθήκες. » Είτε οι ασθενείς θέλουν τα «Gummy Bear» εμφυτεύματα είτε κάτι άλλο, θα πρέπει να βρουν έναν γιατρό που να εμπιστεύονται.

Περισσότερρα για τα ενθέματα του στήθους απο συνεκτική σιλικόνη στο εξειδικευμένο μας web site: www.breast-surgery.gr