Η πλαστική χειρουργική δεν είναι ταμπού

Με την πλαστική χειρουργική να μην αποτελεί πλέον ταμπού και με την νεανική εμφάνιση να είναι όλο και σημαντικότερη στον τομέα της εργασίας, όλο και περισσότεροι άνδρες υποκύπτουν σε αυτήν.

Όταν ο John Tlapa κοίταξε στον καθρέφτη, είπε ότι η μύτη του έμοιαζε σαν κλειδαριά πόρτας.

Έμοιαζε με γάντζο και ήταν πολύ άσχημη, αναφέρει χαρακτηριστικά. Έτσι, πριν από δύο χρόνια, ο σεναριογράφος με βάση το Σαν Ντιέγκο υποβλήθηκε σε ρινοπλαστική για να βελτιώσει την εικόνα του και να διορθώσει την σκολίωση του ρινικού του διαφράγματος, που τον ταλαιπωρεί εδώ και 40 χρόνια.

Ο John Tlapa, 54 ετών, είναι μέρος της τάσης, που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, και δεν είναι άλλη από την αύξηση του αριθμού των ανδρών που αναζητούν την πλαστική χειρουργική.

Το 2011 το 9% των χειρουργικών και μη αισθητικών επεμβάσεων στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε σε άνδρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, ενώ υπήρξε μια αύξηση του 121 % από το 1997. Ενώ ο αριθμός των αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων, που εκτελούνται στις ΗΠΑ αυξήθηκε μόλις 1 % το 2010 - 2011, ο αριθμός των ανδρών για λιποαναρρόφηση και βλεφαροπλαστική βρίσκετε σε άνοδο.

Περισσότερες από 41.000 διαδικασίες λιποαναρρόφησης και σχεδόν 23.000 χειρουργικές επεμβάσεις βλεφάρων έγιναν σε άνδρες το 2011, που αυτό μεταφράζετε σε μια αύξηση 14 % και 6 % αντίστοιχα.

Οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια τείνουν προς τις μη επεμβατικές θεραπείες, όπως το Botox και το Restalyne, σε αντίθεση με τους άνδρες που δείχνουν να προτιμάνε τις χειρουργικές.

Η λιποαναρρόφηση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο συχνών αισθητικών χειρουργικών διαδικασιών που εκτελούνται στους άνδρες, και ακολουθούν η ρινοπλαστική, η βλεφαροπλαστική, η μείωση του μαστού σε άνδρες και το λίφτινγκ προσώπου. « Οι άντρες δεν έχουν πια ταμπού », δήλωσε ο Renato Saltz, ένας επικυρωμένος πλαστικός χειρούργος από το Παρκ Σίτι της Γιούτα, ο οποίος είναι επίσης και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής.

«Τα τελευταία χρόνια, η πλαστική χειρουργική είναι παντού. Όλα αυτά τα σόου έφεραν την πλαστική χειρουργική σε ένα κοινό έδαφος. Πριν από μια δεκαετία, οι ασθενείς θα ερχόντουσαν για τη χειρουργική τους επέμβαση και θα κρυβόντουσαν για οκτώ εβδομάδες. Κανείς δεν θα μιλούσε για αυτό.

Τώρα κάνουν την χειρουργική τους επέμβαση το πρωί, και το απόγευμα μιλάνε στους φίλους τους. Έχει γίνει πλέον πολύ πιο αποδεκτή», δήλωσε ο Saltz. Ο συνδυασμός των ιατρικών, τεχνολογικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων συνέβαλλε στην αύξηση. Οι εξελίξεις στην αναισθησία, αναίρεσαν την ανάγκη για διανυκτερεύσεις στο νοσοκομείο, μειώνοντας έτσι τον χρόνο ανάρρωσης και επέτρεψαν στους ασθενείς να μπορούν να γυρίσουν στην καθημερινότητα τους γρηγορότερα.

Μόλις το 18 % των αισθητικών επεμβάσεων έγιναν σε νοσοκομεία πέρυσι, σύμφωνα με την ASAPS. Η μεγάλη απήχηση του τηλεοπτικού σόου “makeover “ και ο πλούτος των πληροφοριών που διατίθενται μέσω του Διαδικτύου, συνέβαλε επίσης στην αποδοχή της πλαστικής χειρουργικής. Αλλά αυτό που πραγματικά οδηγεί μια αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των ΗΠΑ σε αυτή την τάση, είναι η γήρανση.

Οι άνθρωποι ηλικίας 35 - 64 καταλαμβάνουν το 71 % όλων των αισθητικών διαδικασιών στις ΗΠΑ, ενώ είναι και η χώρα που εκτελούνται οι μεγαλύτερες σε αριθμό επεμβάσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Μελέτη του 2011 για τις Αισθητικές Χειρουργικές Διαδικασίες.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των ανδρών προς την πλαστική χειρουργική τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια, λόγω της οικονομίας», δήλωσε ο Δρ Babak Azizzadeh του Μπέβερλι Χιλς, ένας εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ πλαστικός χειρούργος, που ειδικεύεται στις αισθητικές και επανορθωτικές επεμβάσεις του προσώπου, των ματιών και της μύτης.

«Είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να φαίνονται όλο και νεότεροι. Στο παρελθόν, οι διευθύνοντες σύμβουλοι έπρεπε να έχουν γκρίζα μαλλιά.

Τώρα βλέπουμε μεγάλους επιχειρηματίες, όπως ο ο Mark Zuckerberg, οι οποίοι είναι νέοι. Ο λόγος που η πλαστική βλεφάρων και η λιποαναρρόφηση κοιλίας είναι τόσο δημοφιλής, είναι επειδή τα βλέφαρα και η μέση περιοχή είναι από τα πρώτα τμήματα του σώματος, που δείχνουν τα σημάδια της ηλικίας και είναι επίσης και από τις πιο δύσκολες περιοχές, που μπορούν να διορθωθούν χωρίς μια χειρουργική επέμβαση», δήλωσε ο Azizzadeh.

Αυτή ήταν η εμπειρία του Stephen, ενός ασθενή λιποαναρρόφησης από το Orange County της Καλιφόρνια, ο οποίος ζήτησε το επίθετό του να μην χρησιμοποιηθεί για λόγους προστασίας της ιδιωτικής του ζωής. «Δεν μπορούσα να απαλλαγώ από το λίπος», δήλωσε ο Stephen.

"Προσπάθησα να κάνω δίαιτα. Περπατούσα πέντε ημέρες την εβδομάδα και τρεις πήγαινα γυμναστήριο, αλλά απλώς είχε συσσωρευτεί και δεν μπορούσα να απαλλαγώ από αυτό." Για πέντε χρόνια, ο Stephen ντρεπόταν να φορέσει ένα μπλουζάκι, επειδή θα αποκάλυπτε το λίπος στην κοιλιά του και το μεγάλο του στήθος. "Λατρεύω το στήθος, αλλά όχι σε εμένα," δήλωσε ο Stephen, ο οποίος είχε σκεφτεί την λιποαναρρόφηση πριν από πέντε χρόνια αλλά τελικά μόλις τον Νοέμβριο την πραγματοποίησε, όταν είχε το χρόνο και τα χρήματα".

Υπάρχει μια τεράστια πίεση στους άνδρες για να συνεχίσουν να δείχνουν νέοι," δήλωσε ο Azizzadeh". Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι αναζητούν χειρουργικές ή μη διαδικασίες για την τήρηση της νεότητάς τους".

Περισσότερα για τις πλαστικές επεμβάσεις στους άνδρες στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr