Έφηβες και εμφυτεύματα στήθους

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία των Πλαστικών Χειρούργων, πάνω από 209.000 έφηβοι υποβλήθηκαν σε πλαστικές επεμβάσεις το 2009.

Οι περισσότερες ήταν μη χειρουργικές διαδικασίες, όπως η αποτρίχωση με λέιζερ και η ανάπλαση του δέρματος με τη χρήση λέιζερ, αλλά η αύξηση του μαστού ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις.

Η επέμβαση αύξησης του μαστού έχει συχνά ζητηθεί ως δώρο αποφοίτησης από το σχολείο. Πόσο συχνά έχει ζητηθεί, ή έχει δοθεί ως δώρο; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει έρευνα.

Είναι ωφέλιμο να εκτελεστεί μια πλαστική χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς, των οποίων τα μέλη του σώματός τους εξακολουθούν να ωριμάζουν; Η ανάπτυξη του μαστού μπορεί να συνεχιστεί στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές των είκοσι ετών, έτσι τα κορίτσια που νομίζουν ότι χρειάζονται μια αυξητική στήθους τώρα, μπορεί να αλλάξουν γνώμη αργότερα.

Δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες ή κλινικές δοκιμές σχετικά με την ασφάλεια και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους των εμφυτευμάτων στήθους και της λιποαναρρόφησης σε ασθενείς κάτω των 18 ετών. Έτσι, οι κίνδυνοι είναι άγνωστοι.

Αν και το FDA ενέκρινε τα εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη μόνο για τις γυναίκες των 21 ετών και άνω, και τα αλατούχα εμφυτεύματα στήθους μόνο για τις γυναίκες των 18 ετών και άνω, δεν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί σχετικά με τη διαδικασία.

Η Αμερικανική Εταιρία των Πλαστικών Χειρούργων είναι κατά της αύξηση του μαστού για τους περισσότερους έφηβους κάτω των 18 ετών, χωρίς να υπάρχει κάποια νομική πίεση. Η Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής δεν έχει καμία επίσημη θέση όσον αφορά την αυξητική στήθους για τους εφήβους.

Η έρευνα έχει δείξει ότι από όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να είναι δυσαρεστημένοι με την εμφάνισή τους και ότι η δυσαρέσκειά τους μειώνετε με την αύξηση της ηλικία τους. Μια μακροχρόνια μελέτη που έγινε σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11-18, έδειξε ότι η ικανοποίηση της εικόνας του σώματος ήταν μεγαλύτερη στην ηλικία των 18 ετών, για αγόρια και κορίτσια. Με άλλα λόγια, οι μεγαλύτεροι έφηβοι αισθάνονται καλύτερα για το σώμα τους από τους νεότερους.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης, ότι οι συμμετέχοντες, που ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τα χαρακτηριστικά τους, ήταν επηρεασμένοι από τα πολιτισμικά στερεότυπα, που καθορίζονται και τονίζονται σε βιβλία, μέσα μαζικής ενημέρωσης και διαφημίσεις.

Η αύξηση του μαστού έχει ένα ποσοστό επιπλοκών, που συχνά απαιτεί πρόσθετη χειρουργική επέμβαση . Για ένα κορίτσι 18 χρονών σημαίνει ότι θα χρειαστεί πιθανόν άλλη μια χειρουργική επέμβαση , στα  30 της, ή στα 40 της μετά από αυτό.

Με βάση τις δικές τους μελέτες των φορέων χάραξης εμφυτευμάτων, η FDA κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι περίπου το 40% των ασθενών ,που έχουν υποβληθεί σε αυξητική στήθους με αλατούχα εμφυτεύματα, έχουν τουλάχιστον μία σοβαρή επιπλοκή εντός τριών ετών.

Πόνος στο στήθος, σκλήρυνση του μαστού, και μούδιασμα στην περιοχή της θηλής είναι κάποιες επιπλοκές.

Μια ασφάλιση υγείας συνήθως δεν θα πληρώσει για την απαραίτητη θεραπεία ή για τις διορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις σχετικά με τα προβλήματα από τα εμφυτεύματα στήθους. Οι έφηβοι δεν μπορούν να σκεφτούν μελλοντικά για την οικονομική τους ασφάλεια, αφού κύριο μέλημά τους είναι η άμεση ικανοποίηση τους για να διορθώσουν το πρόβλημα με τα σώματά τους. Μια διόρθωση προβλήματος κάποιου εμφυτεύματος κοστίζει χιλιάδες ευρώ, γι΄ αυτό το λόγο αυτές οι οικονομικές εκτιμήσεις είναι σημαντικές.

Αν μια έφηβη άλλαζε γνώμη και ήθελε να αφαιρέσει τα εμφυτεύματα της λίγα χρόνια αργότερα, το στήθος της είναι πιθανό να είναι χαλαρωμένο και σακουλιασμένο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες με μεγαλύτερα εμφυτεύματα.

Περισσότερα για την αυξητική στήθους στο web site μας:
www.breast-surgery.gr