Εμφυτεύματα στήθους, χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα

Το Διαδίκτυο και τα γυναικεία περιοδικά είναι γεμάτα με δελεαστικές διαφημίσεις για τη χειρουργική εμφυτευμάτων στήθους (αυξητική στήθους) αλλά οι εμπειρογνώμονες και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο καιρό διαρκούν και τους πιθανούς κινδύνους τους.

Τα εμφυτεύματα στήθους, που είναι σήμερα στο κέντρο του παγκόσμιου τρόμου για την υγεία, προέρχονται από τη γαλλική εταιρεία εμφυτευμάτων Poly Implant Prothese (PIP), καθώς φαίνεται να έχουν ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ρήξης. Ο κίνδυνος αυτός, αν και είναι συνήθως χαμηλός, εμφανίζεται σε όλα τα εμφυτεύματα.

Τα εμφυτεύματα στήθους εμφανίστηκαν στην αγορά τις αρχές της δεκαετίας του 1960, και αναπτύχθηκαν από δύο πλαστικούς χειρούργους στο Τέξας, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία σιλικόνης Dow Corning Corporation.

Η πρώτη γυναίκα που απέκτησε εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη ήταν το 1962 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τότε, μεταξύ 5 και 10 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500.000 με 2.500.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση εμφυτευμάτων στήθους.

Αν και τα εμφυτεύματα σιλικόνης προσφέρουν μια πιο φυσική όψη, επειδή φαίνονται και είναι στην αίσθηση σαν πραγματικά στήθη, υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια τους εδώ και χρόνια.

Σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού

Το 1992, η Αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων,  και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αποφάσισαν την απόσυρση των εμφυτευμάτων σιλικόνης από την εγχώρια αγορά, επειδή η ασφάλειά τους δεν είχε καθοριστεί πλήρως.

Όμως, στις ΗΠΑ τα ενθέματα σιλικόνης επέστρεψαν το 2006, μετά από έγκριση του FDA  εμφυτευμάτων που πωλούνται από τη  Allergan και τη Johnson & Johnson (Mentor) με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες θα ακολουθήσουν ένα δείγμα από 40.000 γυναίκες για 10 χρόνια για να εξετάσουν τα ζητήματα ασφάλειας.

Στη Βρετανία, η αύξηση του μαστού είναι η πιο συχνή αισθητική χειρουργική επέμβαση σε γυναίκες, σύμφωνα με τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA). Αυτή η επέμβαση είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλήςστη Λατινική Αμερική.

Στη Βραζιλία, περίπου 200.000 με 300.000 επεμβάσεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων στήθους πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Βραζιλιάνικη Εταιρία Πλαστικής Χειρουργικής, πολλοί τύποι εμφυτευμάτων είναι διαθέσιμοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατασκευάζονται από φυσικούς ιστούς, που λαμβάνονται από άλλα μέρη του σώματος.

Αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης είναι πιο συνηθισμένο σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, που υποβάλλονται σε αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή. Τα πιο κοινά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στην αισθητική χειρουργική είναι σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού και τοποθετούνται κάτω από τον ιστό του μαστού για να ενισχύσουν το μέγεθος και το σχήμα του.

Τα εμφυτεύματα συνήθως εισάγονται μέσω μιας μικρής τομής κάτω από το στήθος, αλλά μπορούν επίσης να τοποθετηθούν κάτω από τη μασχάλη ή γύρω από τη θηλή. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες.

Καμιά εγγύηση εφόρου ζωής

Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι τα εμφυτεύματα στήθους είναι πιθανό να χρειαστούν μακροχρόνια φροντίδα. " Τα εμφυτεύματα στήθους δεν διαρκούν μια ζωή, θα πρέπει να αντικατασταθούν κάποια στιγμή στο μέλλον", λέει η Βρετανική Εταιρία  Πληροφορίας Εμφυτευμάτων στο website της. Ακόμα αναφέρει ότι τα σύγχρονα εμφυτεύματα είναι πιθανό να διαρκέσουν από 20 έως 25 χρόνια, περίπου 10 χρόνια επιπλέον από τον μέσο όρο των παλαιότερων εμφυτευμάτων, που αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και του 1970.

Σε ορισμένες χώρες όπου τα εμφυτεύματα είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων γυναικών, π.χ στη Βενεζουέλα δεν είναι ασυνήθιστο για τους γονείς να δίνουν την χειρουργική επέμβαση εμφυτευμάτων στις έφηβες κόρες τους ως δώρα, αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα θα πάει μια φορά, ενδεχομένως και δύο φορές στη διάρκεια της ζωής για μια χειρουργική επέμβαση μαστού.

Όποιος προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες τιμές, μπορεί να προσφέρει και μια καθαρά επιφανειακή χειρουργική επέμβαση όπως και μετέπειτα παρακολούθηση, λένε οι ειδικοί, και αυτό είναι κάτι που οι ασθενείς θα πρέπει να προσέξουν.

Η προσωπική μας εμπειρία λέει ότι απο το 1998 ως σήμερα δεν χρειάσθηκε να αλλάξουμε κανένα ένθεμα λόγω φθοράς.

Περισσότερα για την ασφάλεια των ενθεμάτων στο εξειδικευμένο μας web site: http://www.breast-surgery.gr