Οι ηλικιωμένοι υποστηρίζουν την πλαστική χειρουργική

Η Mary Lou Ray αποφάσισε σε ηλικία 65 ετών ότι χρειαζόταν μια ανανέωση στο πρόσωπο της. "Οι εξελίξεις στην ζωή μου με οδήγησαν σε αυτήν την αλλαγή.

Είμαι ήδη διαζευγμένη εδώ και 13 χρόνια, τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει και με το θάνατο της μητέρας μου, χωρίς να είμαι αγενής, είμαι ελεύθερη από την κριτική της ακόμα και για τα απλά πράγματα, όπως το να βάψω τα μαλλιά μου", λέει.

Έτσι, πέρυσι ξόδεψε $ 13.000 σε λίφτινγκ προσώπου και σε άλλες αισθητικές διαδικασίες, που αποδείχθηκαν ωφέλιμες για την εμφάνιση του προσώπου της. "Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη", δηλώνει η κυρία Ray, μια κτηματομεσίτης στο Roanoke, Va. "Νομίζω ότι πολλοί από τους φίλους μου που βρίσκονται στην ίδια ηλικία, θα ήθελαν να το δοκιμάσουν, αλλά φοβούνται ότι θα μοιάζουν αφύσικοι...

Εγώ πάντως εξακολουθώ να μοιάζω με μένα ". Η κα Ray είναι μέλος των για πρώτη φορά υποψήφιων της πλαστικής χειρουργικής, που επεμβαίνουν στις πρώτες τους ρυτίδες. Οι αισθητικές διαδικασίες μεταξύ των ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω, χειρουργικές και μη, αυξήθηκαν κατά 29% το 2005 - 2010, με περισσότερους από 680.000 ασθενείς, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Πλαστικής Χειρουργικής.

Κατά την ίδια περίοδο, οι αισθητικές διαδικασίες μεταξύ του συνολικού πληθυσμού μειώθηκαν κατά 17%.

Οι γιατροί υποστηρίζουν, ότι η μεταβολή αυτή αντανακλά στο γεγονός ότι πολλοί Αμερικανοί εργάζονται περισσότερο από ότι αναμενόταν, λόγω της οικονομικής κατάστασης, και πιστεύουν ότι οι σωματικές αυτές βελτιώσεις θα τους κάνουν πιο ανταγωνιστικούς, σε σχέση με τους νεότερους συναδέλφους τους.

Άλλοι ασθενείς απλά πιστεύουν στο ρητό:" Τώρα που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, θέλω να κάνω ότι μπορώ για να απολαύσω και αυτά τα χρόνια, "λέει ο David Sarwer, αναπληρωτής καθηγητής της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, που ερευνά τις αισθητικές διαδικασίες στο Κέντρο του σχολείου για την ανθρώπινη εμφάνιση.

Όποιο και αν είναι το κίνητρο, οι γιατροί λένε ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς θα πρέπει να προσεγγίσουν την αισθητική χειρουργική με μεγαλύτερη από το κανονικό προσοχή.

Τα ποσοστά μόλυνσης, οι αντιδράσεις στην αναισθησία και οι επιπλοκές, μπορεί να είναι διαφορετικές, και ίσως πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, στην ηλικία των 60 ετών και άνω.

Οι περισσότεροι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου και των παλαιότερων, επιλέγουν διαδικασίες που είναι λιγότερο επεμβατικές και δαπανηρές από ένα λίφτινγκ προσώπου ή κάποια άλλη χειρουργική επέμβαση.

Το 2010, οι μη χειρουργικές τεχνικές, με τις ενέσεις Botox ως πιο δημοφιλές και άλλες ουσίες που  εξομαλύνουν τις ρυτίδες, αντιπροσωπεύουν το 88% των καλλυντικών διαδικασιών που εκτελούνται σε ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία της Πλαστικής Χειρουργικής. Τα έξοδα και το πόσο μπορούν να κρατήσουν τα αποτελέσματα μιας αισθητικής διαδικασίας, διαφέρουν σημαντικά.

Οι ενέσεις κοστίζουν κατά μέσο όρο περίπου $ 400 και μπορεί διαρκέσουν για μερικούς μήνες, ενώ ένα λίφτινγκ προσώπου μπορεί να κοστίσει κοντά στα $ 7.000 και να διαρκέσει για αρκετά χρόνια. Ο Enrique Silberblatt, ο οποίος ανέλαβε το λίφτινγκ της κ. Ray, λέει ότι μερικοί άνθρωποι που εργάζονται στα 60 τους ανησυχούν ότι δεν φαίνονται ανταγωνιστικοί και ότι οι νεότεροι συνεργάτες τους, τους νομίζουν γερασμένους και ανίκανους να αναλάβουν μια δουλειά.  "Μερικοί συνταξιούχοι δηλώνουν ότι θέλουν να δείξουν ανανεωμένοι για να αρχίσουν μια δεύτερη καριέρα, λέει ο Malcolm Roth, επικεφαλής του τμήματος της πλαστικής χειρουργικής στο Albany Medical Center στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. "Ή ίσως να ξεκινήσουν από την αρχή την καριέρα τους, μετακομίζοντας κοντά στα παιδιά και στα εγγόνια τους."

Οι ρεαλιστικές προσδοκίες είναι το κλειδί για την ικανοποίηση των ασθενών

Είναι φυσικό, οι πλαστικοί χειρουργοί να μην μπορούν να εγγυηθούν την ικανοποίηση για τους ασθενείς που δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, όπως π.χ είμαι πρόσφατα χήρα και θέλω να αρχίσω να βγαίνω ραντεβού, λέει ο καθηγητής Sarwer. Οι πλαστικοί χειρουργοί συμβουλεύουν τους υποψήφιους κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται για αισθητικές διαδικασίες, αλλά ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους, να συμβουλεύονται το γιατρό τους και όχι μόνο την οικογένειάς τους, και καλό θα ήταν να συζητήσουν με περισσότερους από έναν ειδικό για τους στόχους τους για την εμφάνισή τους αλλά και για άλλα θέματα, όπως την κατάσταση του δέρματος τους και τις δυνατότητές του για σχετικά γρήγορη επούλωση.

"Θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας για να το κάνετε σωστά", λέει η Diane Foia, μια συνταξιούχος καθηγήτρια κολεγίου Αγγλικών στο Σιάτλ, η οποία έχει συζητήσει με τέσσερις ειδικούς πριν εμπιστευτεί τον Phil Haeck, του οποίου τα διαπιστευτήρια περιλαμβάνουν μια πρόσφατη θητεία ως πρόεδρο της Αμερικανικής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής.

Τον Μάρτιο του 2010, στα 63 της, η κα Foia υποβλήθηκε στο πρώτο της λίφτινγκ προσώπου αξίας 10 χιλιάδες δολαρίων δώρο από το σύζυγό της, ο οποίος αποκάλεσε αυτή τη χειρονομία "δώρο αποχώρησης" και για τους δύο. "Δεν προσβλήθηκα με την κίνηση του. Κοιτάζοντας τον εαυτό μου σε φωτογραφίες, είχα παρατηρήσει ότι είχε αρχίσει να κρεμάει η περιοχή του πηγουνιού μου", λέει η ίδια.

Ο Δρ Haeck ενημέρωσε την ασθενή του για την γενική αναισθησία, που θα διαρκούσε τέσσερις ώρες και για το τι ακριβώς θα έκανε στο πρόσωπο της. Στην διαδικασία θα εμπλέκονται διακριτικές τομές στο πρόσωπο και στο λαιμό της, τραβώντας και σφίγγοντας το δέρμα της. Αν και δεν παρουσίασε επιπλοκές, την προετοίμασε και για τους συνήθεις μετεγχειρητικούς περιορισμούς: Έπρεπε να κοιμηθεί ανάσκελα και να αναβάλει το ντους για δύο ημέρες. Υπήρχε κάποιος πόνος και μελάνιασμα, αλλά δεν αισθάνθηκε τόσο άσχημα ώστε να λάβει μια φαρμακευτική αγωγή. Ακόμα, θυμάται κάποια ευαισθησία γύρω από τα αυτιά της και στο λαιμό της, η οποία διήρκεσε περίπου έξι μήνες.

Επιλέξτε σωστά τον ιδανικό για εσάς τύπο αναισθησίας

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους υποψήφιους ασθενείς να ρωτήσουν αν η διαδικασία απαιτεί τοπική ή γενική αναισθησία ή εάν υπάρχει επιλογή, και να ενημερωθούν για τους κινδύνους και τα επακόλουθα της κάθε μιας.

Ο κίνδυνος της γενικής αναισθησίας είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους ασθενείς, λέει η Sheila Barnett, μια αναισθησιολόγος της γηριατρικής και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν το μετεγχειρητικό παραλήρημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ασθενείς σύγχυση και αποπροσανατολισμό για κάποιες μέρες. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις μετεγχειρητικής γνωστικής δυσλειτουργίας με μακροπρόθεσμα προβλήματα απώλειας μνήμης και δυσκολίας συγκέντρωσης.

Πλήρη στατιστικά στοιχεία σχετικά με ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τις επιπλοκές που προκαλεί η αναισθησία δεν είναι διαθέσιμα. Ωστόσο, ανεπίσημα στοιχεία, λέει η δρ Barnett, δείχνουν ότι η αναισθησία είναι πιθανώς ασφαλέστερη από ότι ήταν ποτέ για τους ηλικιωμένους ασθενείς, χάρη στις προεγχειρητικές εξετάσεις.

Περισσότερα για τις πλαστικές επεμβάσεις στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr