Επιτυχημένη επέμβαση προσώπου

Μεταμόσχευση προσώπουΟ 43χρονος άνδρας στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση προσώπου πάει πολύ καλά, ανακοίνωσε ο Πέντρο Καβάντας, επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας που ανέλαβε το δύσκολο αυτό έργο, διευκρινίζοντας ότι είναι η πρώτη επέμβαση του είδους που περιέλαβε τη μεταμόσχευση γλώσσας και γνάθου.

Ο ασθενής ξύπνησε έχοντας ένα νέο πρόσωπο, μία νέα γνάθο και μία νέα γλώσσα, έχοντας υποβληθεί στην πρώτη μεταμόσχευση προσώπου που έχει πραγματοποιηθεί στην Ισπανία και την όγδοη στον κόσμο. 
"Ο ασθενής πάει πολύ καλά. Πρέπει όμως να είμαστε επιφυλακτικοί", είπε ο γιατρός. Ο Καβάντας προΐσταται 30μελούς ιατρικής ομάδας που παραγματοποίησε τη 16ωρη επέμβαση στον 43χρονο άνδρα στο νοσοκομείο Λα Φε της Βαλένθια στην ανατολική Ισπανία.

Οπως είπε ο ισπανός χειρουργός, η εγχείρηση αυτή προετοιμαζόταν επί τουλάχιστον ένα χρόνο σε συνεργασία με τον ασθενή, ο οποίος είχε απωλέσει το κάτω ήμισυ του προσώπου του πριν από 11 χρόνια εξαιτίας επιπλοκών της ακτινοθεραπείας στην οποία υποβλήθηκε για την αντιμετώπιση ενός καρκίνου. 

Το μόσχευμα εκτείνεται από την άκρη των χειλέων ως τη βάση του αυχένα, πράγμα που ελπίζεται ότι θα επιτρέψει στον ασθενή να μιλάει καθαρά και να καταπίνει, τόνισε ο γιατρός, προσθέτοντας ότι μέσα σε ένα χρόνο, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται μάλιστα να ανακτήσει σε κάποιο βαθμό και τη γεύση του.

Στο μεταξύ οι ισπανικές αρχές προκάλεσαν έντονες επικρίσεις διότι δημοσιοποίησαν κάποιες πληροφορίες για τον δότη, τον οποίον κύκλοι του υπουργείου Υγείας περιέγραψαν ως ένα 35χρονο άνδρα, θύμα τροχαίου, με αποτέλεσμα η ταυτότητά του να αποκαλυφθεί από τις εφημερίδες.