Επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους εφήβους όσο αφορά την πλαστική χειρουργική;

Όταν ο Mark Zuckerberg εφεύρε το Facebook, δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα έχει: στους γάμους, στις θέσεις εργασίας, κ.α.

Όταν το Facebook όμως πέφτει στα χέρια νέων και ευάλωτων ατόμων, θα μπορούσε να γίνει ένα τέλειο μέσο εκφοβισμού. Σύμφωνα με το Consumer Reports, 7 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 13 ετών, είναι χρήστες του Facebook.

Μεταξύ αυτών είναι και η Νικολέτ Τέιλορ, 13 ετών, μαθήτρια της όγδοης τάξης, στην πόλη της στο Long Island της Νέας Υόρκης.

Η μητέρα της Νικολέτ, μίλησε σε έναν ανταποκριτή της Nightline, στις 11 Οκτωβρίου 2011, σχετικά με τις επιπτώσεις του Facebook στην κόρη της. «Μπήκε στο Facebook, και άρχισαν τα πειράγματα,« Γεια σου μεγάλη μύτη».

 Αυτό συνέβαινε πιθανόν περίπου πέντε φορές την εβδομάδα. "Αυτό που έκανε την μητέρα της Νικολέτ έξαλλη, ήταν να βλέπει ένα άλλοτε « σκληρό» κορίτσι να κλαίει με αναφιλητά. Αν αυτό την πλήγωνε πραγματικά, τότε θα πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής και φρικτά για τον εαυτό της.

"Η Νικολέτ δεν είναι ασυνήθιστα ευαίσθητη ή ευάλωτη. Είναι δραστήρια και δημοφιλής και ως παιδί, εργαζόταν ως μοντέλο για περιοδικά και καταλόγους. Όταν ήταν οκτώ έσπασε τη μύτη της, για δεύτερη φορά, αφήνοντας τη με ένα φούσκωμα στο πλάι. Ήταν ένα παιδί που μπορούσε να δεχτεί ότι το πείραγμα ήταν μέρος της εφηβείας.

Εάν τα πειράγματα είχαν πραγματοποιηθεί ζωντανά θα είχαν περιοριστεί σε ακουστικά. Αλλά το πείραγμα έγινε στο Facebook. Ερχόμενη σε νέο σχολείο, η Νικόλ ήξερε ότι όλα τα παιδιά ήταν μυημένα σε σχόλια σχετικά με τη μύτη της.

"Ο καθένας θα μπορούσε να τα δει", είπε. "Όλοι οι φίλοι μου μπορούσαν να δουν, και οι καινούργιοι, και δεν το ήθελα να βλέπουν αυτά τα σχόλια. Επειδή τα κουτσομπολιά διαδίδονται, και αυτό πραγματικά πονάει."

Η μητέρα της Νικολέτ της είχε πει, ότι πάντα θα μπορούσε να βελτιώσει την μύτη της με μια ρινοπλαστική στα 18. Όμως άλλαξε γνώμη όταν άρχισαν τα πειράγματα. Η Νικολέτ πήγε σε έναν πλαστικό χειρουργό, που εκτελεί συχνά ρινοπλαστικές επεμβάσεις σε άτομα σε εφηβική ηλικία. Είναι η νεότερη ασθενής του με ρινοπλαστική μέχρι τώρα, αλλά ο χειρουργός πίστευε, ότι η μύτη της ήταν πλήρως ανεπτυγμένη. Παραδόξως, όταν το πόδι σας έχει αναπτυχθεί πλήρως, μπορείτε να υποθέσετε το ίδιο και για τη μύτη σας.

Ο Δρ Ρίτσαρντ Gallagher, ένας παιδοψυχολόγος, αναγνώρισε την μόνιμη βλάβη του εκφοβισμού, που μπορεί να γίνει στην ψυχή ενός παιδιού. Πιστεύει ότι οι γονείς, θα πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους την δεξιότητα να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους εκφοβισμούς των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Οι έφηβοι είναι πολύ ευαίσθητοι στην παρενόχληση, επειδή συνήθως δεν μπορούν να αποφύγουν τον εκφοβισμό ή να αλλάξουν την φυσική τους εμφάνιση. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση τους και θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε μελλοντικές αβεβαιότητες. "Η άκρη της είναι στραβή, και όταν χαμογελάω αυτή κατεβαίνει σαν ένα βέλος," δήλωσε η Νικολέτ. "Αυτό μ 'ενοχλεί." 

Η πλαστική χειρουργική επέμβαση στην εφηβεία, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αυτοεκτίμηση σε αυτούς που ήταν δυσαρεστημένοι για την εμφάνισή τους ή έχουν δεχτεί πειράγματα γι’ αυτήν. Μετά την επέμβαση της, η Νικολέτ άρχισε το σχολείο και συμμετέχει στις μαζορέτες της ομάδας. Είπε ότι ήξερε ότι ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί και πάλι, αλλά τώρα που ένιωθε καλύτερα για την εμφάνισή της, δεν την νοιάζει.

Διαβάστε περισσότερα για την ρινοπλαστική στο εξειδικευμένο web site μας: www.kapositas.gr