Βαθουλώματα στο δέρμα από κυτταρίτιδα

κυτταρίτιδαΣύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, σχεδόν όλες οι γυναίκες και ορισμένοι άνδρες, έχουν κυτταρίτιδα, η οποία προκύπτει από τη γενετική προδιάθεση, τις ορμονικές αλλαγές και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ολόκληρη βιομηχανία Photoshop είναι χτισμένη γύρω από το ‘βούρτσισμα’ της κυτταρίτιδας από εικόνες ηθοποιών που στην πραγματική ζωή φαίνονται σαν να έχουν σταυρό φυλής με το τυρί cottage.

Ένα έγγραφο στο περιοδικό 2010 της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, επιβεβαιώνει ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τα άτομα ανεξάρτητα από το δείκτη μάζας του σώματός τους, εννοώντας ότι δεν είναι απλά ένας όρος για τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι.

Ωστόσο, οι συγγραφείς, επίσης, δήλωσαν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να τονίσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

 

Ένα άρθρο στο MayoClinic.com
εξήγησε ότι η κυτταρίτιδα προκαλείται από τις μάζες των λιποκυττάρων που ανεβαίνουν πάνω στο δέρμα, που είναι διάσπαρτες με τα ινώδη στοιχεία, που συνδέονται με το κάτω μέρος των μυών. Οι ίνες αυτές τραβούν το δέρμα και το λίπος, δημιουργώντας μια παραμόρφωση. Ως εκ τούτου, στέκεται στο λόγο ότι αν χάσετε λίπος , το ορατό αποτέλεσμα της κυτταρίτιδας θα μειωθεί.

Όμως, είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα; Μια μη επιστημονική έρευνα, με τους συνδρομητές στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο της, που περιορίζεται στις 100 απαντήσεις, είχε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Τα κριτήρια που έθεσε για τους ερωτηθέντες ήταν: αν οι γυναίκες που είχαν χάσει τουλάχιστον 10 κιλά από ένα πρόγραμμα, που περιελάμβανε άσκηση και δεν είχε χρησιμοποιήσει κάποιες αισθητικές ή χειρουργικές διαδικασίες για να προσπαθήσει να απαλλαγεί από την κυτταρίτιδα. Από τους 100 ερωτηθέντες, το 47% είχε χάσει 10 έως 20 λίβρες, 39% είχε χάσει 20 με 50 λίβρες, ενώ το 14% είχε χάσει πάνω από 50 κιλά. Από την άποψη της άσκησης, το 20% ασκείται μόνο μία με τρεις ώρες την εβδομάδα, το 52% για περίπου τρεις έως πέντε ώρες την εβδομάδα, και το 28% περισσότερες από πέντε ώρες.


Μέχρι στιγμής η πιο δημοφιλής μορφή άσκησης (93%) ήταν η αερόβια, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι, η πεζοπορία, η αερόβια μηχανήματα και τα ομαδικά προγράμματα, αλλά η άρση βαρών ήταν στο Νο 2, στο 64% η γιόγκα και άλλα παρόμοια σε 24%, ενώ τα Kettle bells  και η Pilates δεν ήταν τόσο δημοφιλή. Τα αποτελέσματα για την προβολή της κυτταρίτιδας ήταν όλοι πάνω από το χάρτη. 3% το κουτάκι με την ένδειξη Αύξηση! Το οποίο είναι απογοητευτικό. Και το 22% απάντησε καμία αλλαγή. Το 48% δήλωσε ότι είδε μια μικρή μείωση και το 26% είδε σημαντική μείωση. Μια μελέτη του 2006 στην Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική Εφημερίδα εξετάζοντας 51 γυναίκες από ιατρική επίβλεψη, για την απώλεια βάρους με προγράμματα (συν 11 έλεγχοι), διαπίστωσε ότι για την κυτταρίτιδα, θεραπείες, όπως η απώλεια βάρους έχει μεταβλητές συνέπειες για τη βελτίωση ή την επιδείνωση αυτής της κατάστασης.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη από 86 παχύσαρκες γυναίκες που δημοσιεύθηκε online το Σεπτέμβριο στο περιοδικό European Journal of Applied Physiology, που συνέκρινε τις επιδράσεις της διατροφής και της άσκησης με τη διατροφή και την άσκηση μαζί με φανταχτερά παντελόνια που ασκούν πίεση στο κάτω μέρος του σώματος στα ορατά την κυτταρίτιδα. Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν παρόμοια απώλεια βάρους, αλλά η προσθήκη του παντελονιού είχε ως αποτέλεσμα τα άτομα να δουν μια σημαντική βελτίωση στην εμφάνιση του δέρματος. Ίσως η άσκηση με εξαιρετικά στενό παντελόνι λειτουργεί καλύτερα για τη μείωση της ορατότητας της κυτταρίτιδας, αλλά κάποιοι το αμφισβητούν για πρακτικούς λόγους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kapositas.gr

και στο www.liposuction.gr