Οι ασθενείς της ρινοπλαστικής μπορεί να έχουν τη νόσο του καθρέφτη

Το ράμφος, το όργανο όσφρησης, το ρύγχος. Όλοι έχουμε ένα. Αλλά τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι που διαμαρτύρονται για το μέγεθος ή για το σχήμα της μύτης τους δείχνουν σημάδια διαταραχής δυσμορφίας του σώματος τους, δαπανώντας τις μέρες τους βρίσκοντας μικρές ή ακόμα και φανταστικές ατέλειες στην εμφάνισή τους.

Λόγω της αδυναμίας τους να περάσουν έναν καθρέφτη χωρίς να ελέγξουν το μισητό τους χαρακτηριστικό, μπορούμε να πούμε ότι τα άτομα αυτά έχουν την "ασθένεια του καθρέφτη".

Μια μελέτη από 266 ασθενείς που αξιολογήθηκαν από πλαστικούς χειρουργούς για τις ρινοπλαστικές τους διαδικασίες στο Βέλγιο, κατά τη διάρκεια μιας 16μηνης περιόδου, αξιολόγησε αυτά τα συμπτώματα βάση ενός ερωτηματολόγιου.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, στο τεύχος του Ιουλίου του 2011, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν, ότι μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν την ρινοπλαστική για ιατρικούς λόγους, για να διορθώσουν ένα πρόβλημα στην αναπνοή για παράδειγμα, μόνο το 2% των ασθενών παρουσίασαν συμπτώματα αυτής της διαταραχής.

Όμως, μεταξύ των ασθενών που αναζητούν να αλλάξουν τις μύτες τους για λόγους αισθητικής, το 43% έδειξαν σημάδια αυτής της διαταραχής, εκφράζοντας την παράλογη ανησυχία και αγωνία για το σώμα τους, παρά το γεγονός ότι μύτες τους ήταν σχετικά φυσιολογικές. Αυτή η μελέτη δείχνει ένα εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό της "ασθένειας του καθρέφτη" μεταξύ των ασθενών της ρινοπλαστικής διαδικασίας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι περίπου το 10% του συνόλου των ασθενών που αναζητούν την πλαστική χειρουργική, έχουν αυτή την ασθένεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας που πιστεύει ότι έχει μια μεγάλη μύτη έχει και αυτή τη νόσο.

Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι, αν αυτή η ενασχόληση δυσκολεύει το άτομο να διατηρήσει τις κοινωνικές του σχέσεις ή αν τον δυσκολεύει να συγκεντρωθεί στην εργασία του.

Σύμφωνα με τον David B. Sarwer, αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας στο Κέντρο για την Ανθρώπινη Εμφάνιση στην Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, οι ασθενείς με τη " νόσο του καθρέφτη " είναι αυτοί, που συχνά σκέπτονται τη μύτη τους, την ελέγχουν συνέχεια στον καθρέφτη ή σε κάποια αντανακλαστική επιφάνεια ή αποφεύγουν καταστάσεις, όπου οι υπόλοιποι άνθρωποι μπορούν να δουν το προφίλ τους.

Ένας πλαστικός χειρουργός στο Σιάτλ συμβουλεύει τους γιατρούς να μην αναλαμβάνουν αυτούς τους ασθενείς, διότι οι πιθανότητες να είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα μιας ρινοπλαστικής είναι πολύ μικρές.

Αυτοί οι ασθενείς είναι εύκολο να εντοπιστούν, διότι δεν μπορούν να σταματήσουν να κοιτάζουν τους εαυτούς τους και τους είναι δύσκολο να κάνουν επαφή με τα μάτια.. Τέλος, έχουν την τάση να στέκονται στον καθρέφτη στην αίθουσα των εξετάσεων και να εξετάζουν τους εαυτούς τους, κατά όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Περισσότερα στο Εξειδικευμένο μας web site: www.rinoplastiki.com.gr