Γιατί εκείνοι που χρησιμοποιούν το Ozempic, απευθύνονται σε πλαστικούς χειρουργούς;

Εξωσώματα

Το Ozempic κυκλοφόρησε στην αγορά το 2017 ως φάρμακο για ασθενείς με διαβήτη. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται και ως μία γρήγορη μέθοδος για την απώλεια βάρους. Ο δημοσιογράφος των LA Times Wealth, Andrea Chang, περιγράφει λόγους για τους οποίους, μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη συνταγογράφησης του φαρμάκου, οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται πλέον σε κάποιο πλαστικό χειρουργό για να το αποκτήσουν. Ο Chang συμμετείχε ως καλεσμένος στην εκπομπή της Lisa McRee στο "LA Times Today".

Οι ασθενείς άρχισαν να χρησιμοποιούν το Ozempic για απώλεια βάρους από το 2022 και από τότε η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί.

«Οι άνθρωποι άρχισαν να παρατηρούν ότι μία από τις επιδράσεις του φαρμάκου είναι η γρήγορη απώλεια βάρους. Το φάρμακο εγχέεται στη κοιλιά με μία ένεση, μία φορά την εβδομάδα. Όλος ο γενικός πληθυσμός που δεν έπασχε σακχαρώδη διαβήτη, επισκεπτόταν τον γιατρό του για να συνταγογραφήσει το φάρμακο, προκειμένου να πάρει την ενέσιμη μορφή από το φαρμακείο. Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν την ένεση και μετά από λίγους μήνες παρατηρούσαν πως έχαναν 20,30,40 κιλά χωρίς να αλλάξουν κάτι στη διατροφή τους ή στην άσκηση» σημειώνει ο Chang.

Το φάρμακο καταστέλλει την όρεξη του ενδιαφερόμενου και προκαλεί κορεσμό και αποστροφή από το φαγητό. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όταν ένας χρήστης συνεχίζει να τρώει μεγάλες ποσότητες. Μία από τις άλλες παρενέργειες, όπως επισήμανε ο Chang, είναι η μεγάλη ποσότητα χαλαρού δέρματος, αποτέλεσμα της γρήγορης απώλειας βάρους.

Οι δύο σημαντικότεροι σύλλογοι πλαστικών χειρουργών στη χώρα άρχισαν να παρατηρούν τους τελευταίους μήνες, μία έξαρση στο λίφτινγκ προσώπου. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το Zoom κατά τη διάρκεια της πανδημίας (και παρατηρούσαν διαρκώς στην κάμερα τις ατέλειες του προσώπου τους ή δεν ερχόταν σε δια ζώσης επαφή με κόσμο) , αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται και στο λεγόμενο «Ozempic Face» (πρόσωπο μετά τη χρήση του Ozempic) , το οποίο είναι ένας όρος που έχουν δώσει οι ειδικοί σε άτομα που έχουν χάσει απότομα πολλά κιλά και τώρα το δέρμα τους είναι χαλαρό, έχουν βυθισμένα μάγουλα και οι ρυτίδες τους είναι πιο έντονες. «Αυτό συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, που χρησιμοποιούν το Ozempic για πολλούς μήνες, οι οποίοι συχνά κατευθύνονται σε πλαστικό χειρουργό προκειμένου να διορθώσει τα αποτελέσματα της αγωγής» εξηγεί ο Chang.

Μία χρήστης του Ozempic, με την οποία συνομίλησε ο  Chang, λαμβάνει ενέσεις στο πρόσωπο προκειμένου να αποκαταστήσει τον χαμένο όγκο, καθώς επίσης θα προχωρήσει και σε ανόρθωση βραχιόνων και ανόρθωση στήθους. Μία άλλη ασθενής, έλαβε το Ozempic ως φάρμακο (για διαβήτη) αλλά τη βοήθησε επίσης και στην απώλεια βάρους.

Επίσης, ο Chang επισήμανε πως η αποτελεσματικότητα του Ozempic, έχει αποκαλύψει ρωγμές στο κίνημα της θετικότητας του σώματος, το οποίο υποστηρίζει το σώμα όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με το πέρας της ηλικίας (συμπεριλαμβανομένου και του σωματικού βάρους).

«Για πολλά από τα τελευταία χρόνια, επισκεπτόμασταν καταστήματα και βλέπαμε μοντέλα plus-size (αυξημένου σωματικού βάρους) και διαφημίσεις που απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τα κιλά και το σώμα τους. Αλλά δεδομένου του πόσο δημοφιλή έχουν γίνει το Ozempic και Wegovy και Mounjaro, νομίζω ότι μπορείς να πεις ότι αγαπώ το σώμα μου όπως είναι αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν ένα αδύνατο σώμα» σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν το Ozempic, μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν να λαμβάνουν το φάρμακο εφόρου ζωής εάν επιθυμούν να διατηρήσουν το αποτέλεσμα. Το κόστος είναι 900$ το μήνα χωρίς ασφάλιση.

«Μελέτες έχουν δείξει πως εάν σταματήσεις τη χρήση του φαρμάκου, θα ανακτήσεις το περισσότερο, αν όχι όλο, το σωματικό βάρος. Είναι δύσκολη η εφόρου ζωής χρήση του φαρμάκου αλλά ταυτόχρονα το κόστος μειώνεται. Οι φαρμακευτικές εταιρίες προσπαθούν να κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη λήψη του φαρμάκου. Εργάζονται και ερευνούν σε νέες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένου και της παραγωγής του φαρμάκου σε μορφή χαπιού, η οποία θεωρώ πως θα κάνει πολλούς ανθρώπους να ενδιαφέρονται περισσότερο, διότι τότε δεν θα χρειάζεται να διενεργούν ένεση στον εαυτό τους» κατέληξε ο Chang.

Περισσότερα στο kapositas.gr