Ο οδηγός σας για τα εξωσώματα, την τάση περιποίησης του δέρματος που καταλαμβάνει πρωταγωνιστεί το 2024

Εξωσώματα

Τα εξωσώματα, το βασικό προϊόν της K-beauty, έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή στις τάσεις περιποίησης του 2024, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα εξωσώματα είναι νανοκυστίδια, τα οποία παράγονται από κύτταρα που είναι γεμάτα από λιπίδια, πρωτεΐνες, αμινοξέα και γενετικό υλικό. Ακολουθούν όλη την κυκλοφορία του αίματος και εξυπηρετούν κυρίως γερασμένα κύτταρα που χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cosmetics το 2023 απέδειξε πως τα εξωσώματα συνεισφέρουν την επικοινωνία από κύτταρο σε κύτταρο, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν το γερασμένο κύτταρο να παράγει περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη. Αυτά είναι αποτελέσματα που τα νεαρά κύτταρα επιτυγχάνουν γρήγορα και εύκολα και τα εξωσώματα από την άλλη πλευρά βοηθούν στην τόνωση και στην ενεργοποίηση των υποτονικών κυττάρων.

«Σκεφτείτε ένα εξώσωμα σαν φάκελο που έχει μέσα οδηγίες, σαν ένα κύτταρο που στέλνει ένα γράμμα σε ένα άλλο κύτταρο και του λέει τι να κάνει» εξηγεί ο καθηγητής μοριακών βιοϊατρικών επιστημών Ke Cheng σε έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Science Daily. Αυτή η μελέτη απέδειξε πως τα εξωσώματα είναι μακράν πιο αποτελεσματικά από τη χρήση ρετινόλης στην επιτάχυνση του κυτταρικού κύκλου και στην παραγωγή κολλαγόνου. Αυτά είναι σημαντικά νέα για τον κόσμο της περιποίησης δέρματος, διότι μέχρι τώρα η ρετινόλη ήταν ασυναγώνιστη στον κόσμο της αντιγήρανσης. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως τα εξωσώματα μπορούν να εισχωρήσουν και να κατακτήσουν το ίδιο τίτλο (πρωταγωνιστής στα προϊόντα αντιγήρανσης).

Ωστόσο, η θεραπεία με εξωσώματα, είναι πιο περίπλοκη από τα τοπικά ρετινοειδή ή άλλα προϊόντα κατά της γήρανσης, όπως τα πεπτίδια χαλκού ή το αγαπημένο αντιοξειδωτικό Chebula. Τα εξωσώματα, πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με μία άλλη θεραπεία, όπως η θεραπεία με λέιζερ. Η διαδικασία της συγκομιδής τους είναι επίσης περίπλοκη, επομένως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίσουμε (ανακαλύψουμε) για αυτή τη νέα επιστημονική προσέγγιση ανανέωσης κυττάρων.

Τι μπορεί να κάνει η θεραπεία με εξωσώματα για το δέρμα σας;

Η θεραπεία με εξωσώματα ουσιαστικά κάνει τα κύτταρά σας να δρουν σαν νεότερα. Μετά την ηλικία των 20 ετών, τα κύτταρα παράγουν λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη και δεν μπορούν να αναγεννηθούν τόσο γρήγορα. Αυτό με τη σειρά του κάνει το δέρμα να εμφανίζει τα τυπικά σημάδια γήρανσης όπως χαλάρωση, ρυτίδες, απώλεια φωτεινότητας και ελαστικότητας. Επίσης, και ο αριθμός των εξωσωμάτων που κυκλοφορούν στο αίμα μειώνεται με το πέρας της ηλικίας. Αυτά επισημαίνει, πως αυτή η θεραπεία με την εισαγωγή περισσότερων εξωσωμάτων μπορεί να ανατρέψει αυτή τη διαδικασία. Έχουμε παρατηρήσει ότι (τα εξοσώματα) έχουν αντιφλεγμονώδεις και αναγεννητικές ιδιότητες και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου. Η παραγωγή κολλαγόνου οδηγεί σε βελτίωση της υφής, του πάχους και της ποιότητας του δέρματος, όπως είπε στο Elle η πλαστικός και χειρουργός επανορθώσεως Catherine Chang, MD.

Ωστόσο, μην περιμένετε να δείτε αμέσως αποτελέσματα. Η θεραπεία με εξωσώματα, είναι μία πιο μακροπρόθεσμη διαδικασία. «Μπορείτε να περιμένετε πιο φωτεινό, πιο λείο δέρμα αλλά επίσης και μείωση της φλεγμονής» ανέφερε η ειδικός λέιζερ δέρματος Debbie Thomas στο Glamour. «Το δέρμα φαίνεται καλύτερο όταν συγκρατεί την υγρασία και στη συνέχεια γίνεται πιο υγιές και δυνατό. Γενικά, επειδή η θεραπεία διεγείρει τις ατομικές διαδικασίες του οργανισμού, χρειάζονται 3-6 εβδομάδες από την πρώτη συνεδρία ώστε να αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα. Επίσης, τα εξωσώματα, έχουν χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της τριχοφυΐας αλλά και για την επούλωση του δέρματος γύρω από πληγές. Ωστόσο, όπως είπε στο Elle ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών Steven H. Williams, MD, χρειάζεται ακόμη πολύ περισσότερη έρευνα για τα εξωσώματα και μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας βρίσκεται ακόμα σε προκλινικό στάδιο.

Ποιο είναι το προφίλ του κατάλληλου υποψήφιου για τη θεραπεία με εξωσώματα;

Επειδή τα εξωσώματα, είναι φυσικά νανοκυστίδια που υπάρχουν στο σώμα μας, η θεραπεία είναι κατάλληλη για όλους. Επιπλέον, επειδή η εξωσωμική θεραπεία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, άτομα κάθε με είδους προσδοκίες μπορούν να επωφεληθούν από αυτή. Ο πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος Ramya Garlapati, MD, δήλωσε στο Allure: «Τα άτομα που αναζητούν μία νέα αντιρυτιδική θεραπεία που προσφέρει αναζωογόνηση του δέρματος μπορούν να δουν βελτίωση με αυτή τη διαδικασία. Επίσης από τη θεραπεία μπορούν να επωφεληθούν άτομα με ανομοιόμορφη ή θαμπή επιδερμίδα, με σημάδια ακμής, διευρυμένους πόρους και ανεπιθύμητη μελάχρωση». Το βασικό μήνυμα είναι πως τα αποτελέσματα της θεραπείας με εξωσώματα θα είναι πιο ήπια και καταπραϋντικά, στην πραγματικότητα, μετά τις εκδορές του microneedling ή της θεραπείας με λέιζερ (συνδυασμός θεραπειών).

Εφόσον, η θεραπεία με εξωσώματα πρέπει να γίνει μετά από την θεραπεία με λέιζερ ή μικροβελονισμό, θεωρείται πως ενισχύει πλήρως αυτές τις θεραπείες. «Έχω ασθενείς που λένε έχω κάνει λέιζερ και δεν είδα μεγάλη βελτίωση, αλλά δεν θέλω να κάνω πληρωτικά ή μπότοξ. Αναζητώ πιο φυσική αλλά ενισχυμένη βελτίωση (και προτίνουν/επιλέγουν τα εξωσώματα)» αναφέρει η πιστοποιημένη δερματολόγος Marina Peredo, MD, στο Allure. Η θεραπεία με εξωσώματα υπερισχύει και της δημοφιλούς θεραπείας πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP), στην οποία τα αιμοπετάλια περιστέφονται στη φυγόκεντρο και εγχέονται εκ νέου στον ασθενή. Το θέμα είναι πως καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι αντιγηραντικές ιδιότητες στο αίμα μειώνονται και οι θεραπείες είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Δεδομένου ότι τα εξωσώματα μπορούν να προέλθουν και από εξωσωματικές πηγές –από δότες ή φυτά- το παραπάνω δεν αποτελεί πρόβλημα.

Οι θεραπείες με εξωσώματα προσφέρονται μόνο από επαγγελματίες.

Δεν μπορείτε να αγοράσετε απλώς έναν ορό εξωσωμάτων και να τον εφαρμόσετε τοπικά. Στην πραγματικότητα, τα εξωσώματα που τοποθετούνται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος δεν έχουν αποτελέσματα. Πρόκειται για μία θεραπεία που διενεργείται στο ιατρείο, γεγονός που σημαίνει πως κοστίζει. Ένα ειδικός πρέπει πρώτα να διενεργήσει μία θεραπεία με μικροβελονισμό ή λέιζερ, ώστε να επαναφέρει την επιφάνεια του δέρματος. Η μικρό-παρακέντηση από αυτές τις θεραπείες δημιουργεί μονοπάτια (διόδους ) στο δέρμα. Στη συνέχεια ο ειδικός εφαρμόζει τα εξωσώματα με τη μορφή ενός τζελ στο δέρμα και αυτά με τη σειρά τους φτάνουν στα στάσιμα κύτταρα και τα εν εργοποιούν ώστε να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Δεδομένου ότι το τζελ είναι δροσερό, μπορεί να ανακουφίσει από την ενόχληση της προηγούμενης θεραπείας και δεδομένου ότι τα εξωσώματα επιδιορθώνουν ουσιαστικά τα νανοκυστίδια, βοηθούν και στην επούλωση της ερυθρότητας που προκαλεί η θεραπεία με λέιζερ.

Οι τιμές της θεραπείας με εξωσώματα ποικίλλουν ανάλογα με την θεραπεία που θα προηγηθεί (microneedling ή θεραπεία με λέιζερ). Η εξωσωμική θεραπεία κοστίζει 295$ αλλά δεδομένου ότι πρέπει να συνδυαστεί το κόστος είναι περίπου 800-1000$. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν έως και 8 μήνες, επομένως οι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται λιγότερες θεραπείες.

Τα εξωσώματα συλλέγονται από το ανθρώπινο σώμα, λίπος, ομφάλιες χορδές και μυελό των οστών. Σε μερικές χώρες η χρήση εξωσωμάτων ανθρώπινης προέλευσης είναι παράνομη, επομένως ορισμένοι ειδικοί τα συλλέγουν και από διάφορα φυτά. Στις ΗΠΑ, οι ειδικοί χρησιμοποιούν εξωσώματα από τον άνθρωπο, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αυτή η θεραπεία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον FDA.

Περισσότερα για τις θεραπείες με ενέσιμα στο kapositas.gr