Οι μέθοδοι,οι επεμβατικές και μη επεμβατικές θεραπείες μπορούν να κάνουν ένα μελλοντικό λίφτινγκ προσώπου πιο δύσκολο

Έχετε παρατηρήσει πόσο νεότερος φαίνεται ο καθένας στις μέρες μας, σε σχέση την ηλικία του;  (Μία διαφήμιση μίμησης συμπεριφοράς που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εδώ και καιρό έρχεται σε αντίθεση με τις εικόνες της ηθοποιού των Golden Girls, Rue McClanahan και της Jennifer Lopez, και οι δύο στην ηλικία των 50 ετών περίπου, που οδηγούν προς το σπίτι τους). Ένα μεγάλο μέρος αυτού του γεγονότος οφείλεται στην εξέλιξη των τεχνικών πλαστικής χειρουργικής. Οι προηγούμενες τεχνικές λίφτινγκ επικεντρώνονταν στη σύσφιξη και στο τράβηγμα των ιστών του  δέρματος προς τα πίσω και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούσαν μία αψεγάδιαστη εμφάνιση.  Σήμερα, οι πλαστικοί χειρουργοί προχωρούν πολύ βαθύτερα, για να συσφίξουν τους κατώτερους ιστούς ακόμα και τους μυς και να τους φέρουν προς τα πίσω και πάνω κατορθώνοντας έτσι ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.

 Η τεχνική της μεταφοράς λίπους προσώπου και η εφαρμογή γλυπτικής (τεχνικών διαμόρφωσης) στο σημείο ενισχύουν περισσότερο τα αποτελέσματα και μπορούν να εμποδίσουν τα σημάδια από έναν σημαντικό αριθμό ετών.

Ο πραγματικός λόγος που οι άνθρωποι φαίνονται νεότεροι είναι ότι ξεκινούν πολύ νωρίτερα να περιποιούνται το δέρμα τους, πριν ακόμα φτάσουν να επισκεφθούν έναν πλαστικό χειρουργό. Εκείνοι που κρατούν ακόμη τις  προκαταλήψεις γύρω από την περιποίηση του προσώπου απλώς ενισχύουν ακόμη περισσότερο αυτό το φαινόμενο. Ο κόσμος στρέφεται στη χρήση αντηλιακού, αφοσιώνεται στη φροντίδα του δέρματος από επαγγελματίες και πειραματίζεται δοκιμάζοντας νέα προϊόντα που υπόσχονται συγκρίσιμα αποτελέσματα με αυτά του λίφτινγκ προσώπου. Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν πολλές επιλογές, οι οποίες αποπροσανατολίζουν κάποιον από το να κάνει ένα πραγματικό λίφτινγκ προσώπου.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε ενδιαφερόμενος είναι διαφορετικός. Οι παρακάτω τεχνικές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά κάποιους αλλά σε κάποιους άλλους μπορεί να μην προκαλέσουν προβλήματα. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στο σήμερα και για να αυξήσετε τις πιθανότητες να έχετε ένα επιτυχημένο λίφτινγκ αργότερα θα χρειαστεί να επισκεφθείτε έμπειρους και πιστοποιημένους πλαστικούς χειρουργούς και να είστε ειλικρινείς μαζί τους σχετικά με το πλήρες ιστορικό και τις θεραπείες που έχετε κάνει στο παρελθόν. 

Ενέσιμα filler

Εάν χρησιμοποιείτε filler υαλουρονικού οξέος  με την κλασσική μέθοδο, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κάτι. Αξίζει να αναφερθεί πως το filler που θα τοποθετήσει ο πλαστικός χειρουργός θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο πρόσωπό σας για πολλά χρόνια. «Αυτό συμβαίνει κυρίως στην περιοχή των ματιών» σημειώνει η Dr Jennifer Levine, πιστοποιημένη πλαστική χειρουργός προσώπου στη Νέα Υόρκη. «Οι άνθρωποι που έχουν κάνει χρήση Filler κάτω από τα μάτια μπορούν ακόμα να το παρατηρήσουν, ακόμη και αν δεν ξανά κάνουν για 10 χρόνια»

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί να γίνει θεραπεία με υαλουρονιδάση, αρκετές φορές ώστε να διαλυθεί ότι έχει απομείνει.

Η υπερβολική χρήση των fillers ( ή βιοδιεγερτικών fillers ) μπορεί να υποκινήσει σημαντικά προβλήματα. «Ένας ασθενής που επιθυμεί να είναι όπως ήταν στα 30 του έτη και έχει περάσει τα τελευταία 15 χρόνια συσσωρεύοντας filler στην περιοχή, αλλάζοντας το αρχικό σχήμα του προσώπου του, δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψει στο πρόσωπο των 30 ετών», προειδοποιεί ο Dr Kapositas πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός προσώπου Ελλάδα.

Η μακροετής χρήση Filler για τη δημιουργία «μαξιλαριού» , τεντώνει τους ιστούς του προσώπου προς πολλαπλές κατευθύνσεις και προκαλεί μία εξάρτηση από τον όγκο, την οποία ο πλαστικός χειρουργός ενδέχεται να μην μπορεί να καλύψει με την τοποθέτηση λίπους. «Δεν πρόκειται να έχετε ποτέ ένα καλό αποτέλεσμα» , λέει ο Dr Ben Talei, πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός προσώπου στο Beverly Hills, California. «Όχι επειδή δεν μπορείς να πας κάπου και να ανορθώσεις το πρόσωπό σου, αλλά επειδή δεν γνωρίζεις μέχρι πότε και πόσο μπορείς να το ανορθώσεις. Ακόμα και εάν το ανορθώσεις υπερβολικά, στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα του υπερβολικού φουσκώματος».

Με άλλα λόγια, το υπερβολικό γέμισμα του προσώπου, τεντώνει τον ιστό σε σημείο που δεν θα επιστρέψει ποτέ στην αρχική του ελαστικότητα. Ο ιστός που κάποτε λειτουργούσε σαν ελατήριο, σαν φουσκωμένο μπαλόνι μοιάζει περισσότερο με τσάντα με φερμουάρ. Αυτοί οι ιστοί δεν είναι σε θέση να επανέλθουν  ακόμα και μετά τη θεραπεία με υαλουρονιδάση. «Απλώς, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν το φυσικό τους υαλουρονικό οξύ όπως ο υγιής ιστός, όπου θα διαλυθεί και μετά από μερικές ώρες θα ξαναφτιάξει υαλουρονικό οξύ» προσθέτει ο Dr Talei.

Τα fillers τα οποία είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα όταν θα κάνετε ένα λίφτινγκ στο μέλλον, είναι οι βιοδιεργετικές φόρμουλες, όπως ο Radiesse, το Sculptra και το Bellafill, που δεν μπορούν να διαλυθούν. Ενώ φαίνονται καλά στη θεωρία, καθώς υπάρχουν στο εμπόριο ως προϊόντα που σχεδιάστηκαν για την παραγωγή νέου κολλαγόνου, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσουν ουλώδη ιστό κατά τη διαδικασία.

Θεραπείες αφαίρεσης λίπους και σύσφιξης δέρματος

Υπάρχουν πάρα πολλές επεμβάσεις που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, που κυμαίνονται από μη επεμβατικές και ελάχιστα επεμβατικές έως και χειρουργικές τεχνικές. Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να αφαιρείται το λίπος από το πρόσωπο. «Πρέπει να καταλάβετε πως γερνούν τα πρόσωπα των ανθρώπων» (με την επεμβατική αφαίρεση λίπους), λέει ο Dr. Levine. «Είναι πολύ δύσκολο να ξαναδώσεις αυτή τη νεανική απαλότητα πίσω στο πρόσωπο αφού έχεις πετύχει περισσότερες γωνίες, αφαιρώντας λίπος, οι οποίες σε κάνουν να δείχνεις μεγαλύτερος».

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Kybella, ένα ενέσιμο προϊόν, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για την εξάλειψη του διπλοσάγονου. Όταν χρησιμοποιείται ακατάλληλα, μπορεί να δημιουργήσει ανομοιομορφίες του περιγράμματος, οι οποίες μπορεί να μην διορθώνονται χειρουργικά, λέει ο Dr Karam. Το γεγονός αυτό προκύπτει όταν το φάρμακο εγχέεται πολύ βαθιά, κάτω από το πλάτυσμα, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος της κάτω γνάθου και του λαιμού ως το πάνω μέρος του θώρακα. «Εκεί, πλευρικά δεν υπάρχει πραγματικά πολύ λίπος» λέει ο Dr. Talei. «Λίπος υπάρχει μόνο στο κέντρο του λαιμού και για αυτό το λόγο δημιουργούνται αυτές οι εσοχές στη μέση του λαιμού, κάτω από το πηγούνι.

Για την αντιμετώπιση του ανεπιθύμητου λίπους καθώς και για τη σύσφιξη της χαλάρωσης του δέρματος του προσώπου, οι συσκευές βαθιάς ραδιοσυχνότητας με μικροσκοπικές βελόνες και οι συσκευές ράβδου (όπως FaceTite, AccuTite και Renuvion) έχουν γίνει απίστευτα δημοφιλείς. Εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις θεραπείες για να αφαιρέσετε μικρές ποσότητες λίπους γύρω από το πλάτυσμα, λέει ο Dr Talei, είστε απολύτως εντάξει. Αλλά η χρήση αυτών των συσκευών στο πρόσωπο πρέπει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή.

«Οι προσπάθειες χρήσης μικροσκοπικής βελόνας με ραδιοσυχνότητες για τη σύσφιξη εν τω βάθει μυών ή περιτονιών έχουν τον κίνδυνο τήξης και καταστροφής του υποδόριου λίπους σε αυτά τα στρώματα, επειδή το λίπος βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα» προειδοποιεί ο Dr Karam, ο οποίος έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην εκπαίδευση του κοινού για αυτό το θέμα μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτές οι ενεργειακές συσκευές απελευθερώνουν ενέργεια μέσω του δέρματος και μέσω του λίπους κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς τη βαθύτερη περιτονία και καταστρέφουν αυτό το υποδόριο λίπος». Υπάρχουν βίντεο με παράπονα στο ΤΙΚ ΤΟΚ, σχετικά με το RF microneedling, το οποίο κάνει τα πρόσωπα των ασθενών να φαίνονται μεγαλύτερα σε όγκο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το λίπος διατηρεί το πρόσωπο πιο νεανικό. Αυτές οι τεχνικές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταστροφής του λίπους εάν εκτελούνται επιθετικά ή από μη εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Νήματα

Μία θεραπεία με νήματα ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα στο μέλλον. Αυτό εξαρτάται από την εμπειρία του πλαστικού χειρουργού και από τα υλικά που χρησιμοποιεί. Τα πιο κοινά νήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι κατασκευασμένα από πολυδιαξανόλη (επίσης γνωστή ως νήματα PDO). Είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται και στα ράμματα. Εάν τοποθετηθεί σωστά, έχοντας λάβει υπόψη τη δομή του προσώπου, τα νήματα PDO δεν θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, αλλά είναι πολύ πιθανό να μην ικανοποιήσουν όλες τις επιθυμίες του ενδιαφερόμενου. «Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά προσωρινά και επιφέρουν όλες τις επιπλοκές που σχετίζονται με οποιαδήποτε επεμβατική ή ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, όπως μόλυνση, παραμόρφωση και δυσμορφία» λέει ο Dr Karam. Ο Dr Talei προσθέτει ότι «Το μόνο σημείο που φαίνεται να έχουν κάποια θετική επίδραση τα νήματα PDO, πέρα αυτού που μπορεί να πετύχει ένα filler, είναι ίσως το μέσο πρόσωπο».

Επίσης, τα νήματα μπορεί να δημιουργήσουν κάποιες ουλές κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. «Όταν τοποθετείται απορροφήσιμο υλικό ράμματος μέσα στο πρόσωπο, το σώμα σας προσπαθεί να το τραβήξει προς τα μέσα» λέει ο Dr Talei. Ο Dr. Karam σημειώνει ότι τα νήματα PDO τείνουν να αφήνουν πίσω τους μόνο ραβδώσεις ουλώδους ιστού. Από την άλλη πλευρά όταν είναι καλά τοποθετημένα, μπορεί να μην είναι καν ορατά: «Μόλις έκανα λιφτινγκ σε κάποια, στην οποία είχα τοποθετήσει προσωπικά, νήματα και δεν μπορούσα να δω που τα είχα βάλει στο πρόσωπό της» λέει η Dr Levine. Ωστόσο, τα μόνιμα νήματα μπορούν να δημιουργήσουν προκλήσεις στους πλαστικούς χειρουργούς: μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερο ουλώδη ιστό και πρέπει να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου λίφτινγκ.

Ακμή

Η ακμή, ομολογουμένως, δεν είναι μία αισθητική μέθοδος, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει την ικανότητα ενός πλαστικού χειρουργού να πραγματοποιήσει ένα λίφτινγκ προσώπου. Κάποια χρόνια ή δεκαετίες με σοβαρή ακμή και ουλές ακμής μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από τις ατέλειες που δημιουργούνται στο πρόσωπο με πέρας της ηλικίας. «Όταν χειρουργείτε μερικούς ασθενείς με ακμή και πολλές ουλές ακμής, ανακαλύπτετε πραγματικά παραμορφωμένους ιστούς και ο ασθενής αιμορραγεί πολύ» λέει ο Dr Talei. «Αλλά στο τέλος, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τους καλύτερους πλαστικούς χειρουργούς».

Προηγούμενα λίφτινγκ

Αρκετοί πιστεύουν πως μετά από το πρώτο λίφτινγκ, ένα δεύτερο μετά από μία δεκαετία (και δεν μιλάμε για redo), θα ήταν αρκετά απλό. Όχι τόσο. «Έχουμε την τάση να δουλεύουμε πάνω σε κάτι, το οποίο ονομάζεται μη αγγειακό πεδίο και δεν έχει αιμοφόρα αγγεία μέσα, καθιστώντας την ανατομία του πολύ εύκολη» λέει η Dr Levine. Είναι εύκολο να προχωρήσετε σε αυτή τη διαδικασία σε έναν ασθενή που δεν έκανε ποτέ τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις ή δεν έχει ουλώδη ιστό από τις προαναφερθείσες διαδικασίες. Αλλά, εάν υπάρχει πολύς ουλώδης ιστός από κάτω, «είναι σαν να κόβεις τσιμέντο» συμπληρώνει η Dr Levine. Αυτό, καθιστά μία πολύ πιο απαιτητική, χρονοβόρα και ριψοκίνδυνη διαδικασία. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πλαστικός χειρουργός δεν γνωρίζει τι προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσει, μέχρι τι στιγμή προκύπτουν την ώρα της επέμβασης. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό ο οποίος να κάνει πολλές επεμβάσεις λίφτινγκ την ημέρα και θα έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. «Εάν συνηθίζετε να εργάζεστε σε αυτούς τους τομείς, απλώς αφιερώστε χρόνο και περάστε πιο αργά και πιο προσεκτικά στην ανατομία της περιοχής για να αποφύγετε οποιαδήποτε βλάβη σε νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία» λέει ο Dr Karam.

Ένας άλλος λόγος, που ένα προηγούμενο λίφτινγκ μπορεί να κάνει ένα επόμενο πιο δύσκολο είναι το τέντωμα που θα εφαρμόσει. «Για παράδειγμα, εάν ένας προηγούμενος χειρουργός τραβήξει το πρόσωπο στο πλάι και ο επόμενος προσπαθήσει να τραβήξει το πρόσωπο κάθετα, το οριζόντιο διάνυσμα μπροστά από το αυτί συχνά πραγματοποιεί μία κλήση του δέρματος στο σημείο» λέει ο Dr Karam. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να κλείσετε το δέρμα μετά την επέμβαση. «Μερικές φορές ξεμένεις από δέρμα, προς μία κατεύθυνση που πιστεύεις ότι είναι ο πιο φυσικός τρόπος για αναζωογόνηση», εξηγεί. «Εάν η εμφάνιση είναι πολύ ακραία, ως αποτέλεσμα της προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης, θα πρέπει να μην εκτελέσουμε δεύτερο χειρουργείο στον συγκεκριμένο ασθενή».

Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι χειρουργοί πιστεύουν πως θα αποφύγετε όλες τις αισθητικές διαδικασίες προκειμένου να κάνετε πιο εύκολη για αυτούς τη διαδικασία ενός μελλοντικού λίφτινγκ. «Είναι αφελές, ως πλαστικός χειρουργός, να πιστεύεις ότι όταν κάποιος θα αποφασίσει να κάνει λιίφτινγκ προσώπου, δεν έχει δοκιμάσει νωρίτερα καμία μη επεμβατική τεχνική» λέει η Dr Nodas Kapositas «Ναι, σε έναν ιδανικό κόσμο, είναι πολύ πιο εύκολο να χειρουργήσεις κάποιον, τον οποίο δεν τον έχει αγγίξει ποτέ κανείς νωρίτερα, αλλά οι άνθρωποι επιλέγουν πρώτα τις μη επεμβατικές θεραπείες. Η επιστήμη και η καινοτομία, θα συνεχίσουν να προχωρούν και είναι στο χέρι μας , ως ιατροί, να αξιολογήσουμε έξυπνα τις θεραπείες για να καθορίσουμε εάν είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους ασθενείς μας.