Γεγονός ή μυθοπλασία?

Δημοφιλείς μύθοι και άλλες παρερμηνείες σχετικά με τα εμφυτεύματα στήθους

 Η επέμβαση της αύξησης του μαστού είναι η πιο δημοφιλής στην πλαστική χειρουργική, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που σύλλεξε o Aμερικανικός σύλλογος πλαστικών χειρουργών (ASPS). Κάθε χρόνο, περίπου 300,000 γυναίκες υποβάλλονται στην αυξητική στήθους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τζελ σιλικόνης, αλατούχο διάλυμα και τα νεότερα κατασκευασμένα ενθέματα (Cohesive I,II). Μαζί με την δημοτικότητα της επέμβασης, εμφανίζεται αυξημένη η κάλυψη από τα ΜΜΕ και οι ανοιχτές συζητήσεις οι οποίες αφορούν την επέμβαση, όπως επίσης κάποιες κοινές υποθέσεις σχετικά με τα ενθέματα στήθους ,όπου πολύ συχνά δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία παρά σε λόγια του κοινού.

Αν είστε μια από τις πολλές γυναίκες όπου σκέφτονται την επέμβαση της αυξητικής στήθους , παρακάτω υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες και πραγματικά στοιχεία , τα οποία θα σας βοηθήσουν να απομακρύνεται τους μύθους σχετικά με την επέμβαση.

« Όλα τα ενθέματα χρειάζονται αντικατάσταση μετά από 10 χρόνια»

Τα ενθέματα στήθους είναι προσθετικό υλικό το οποίο δεν αναμένεται να κρατήσει για πάντα, και υπάρχουν γνωστές επιπλοκές που σχετίζονται με τα ενθέματα , όπως επίσης συμβαίνει και με οποιοδήποτε ξένο σώμα που χρησιμοποιείται σε άλλου είδους επέμβαση.

Οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους τα ενθέματα θα χρειαστούν αντικατάσταση είναι το σπάσιμο ή διαρροή τους και η καψική σύσπαση. Αν τα αλατούχα εμφυτεύματα έχουν διαρροή, το υγρό αναρροφάται από το σώμα, ενώ αν τα εμφυτεύματα σιλικόνης τρυπήσουν,το ενθεμα σιλικόνης θα χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η καψική σύσπαση συνοδεύεται από έναν ασυνήθιστο σχηματισμό ουλής γύρω από το εμφύτευμα , όπου συνήθως συνοδεύεται από πόνο και αίσθηση σκληρότητας στο στήθος, η κατάσταση είναι συνήθως προοδευτική, με αποτέλεσμα την παραμόρφωση του μαστού και την μετατόπιση του εμφυτεύματος (σπάνια).

Οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν καψική σύσπαση σε ένα ή και στα δύο στήθη σε οποιοδήποτε σημείο μετά την εμφύτευση και μπορεί επίσης να εμφανιστεί ρήξη ή διαρροή οποιαδήποτε στιγμή μετά τη χειρουργική επέμβαση. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα διαρροής ή ρήξης, αλλά δεν υπάρχει απόλυτη ένδειξη απομάκρυνσης ή αντικατάστασης εμφυτευμάτων στην δεκαετία.

Η απομάκρυνση του εμφυτεύματος του μαστού με ή χωρίς αντικατάσταση θα πρέπει να εξετάζεται εάν και όποτε συμβαίνει κάποια από τις παραπάνω επιπλοκές. Επιπλέον, η συνήθης παρακολούθηση συνιστάται για όλες τις γυναίκες, με εξετάσεις του μαστού μαζί με μαστογραφίες, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία, ανάλογα με την ηλικία κάθε ασθενούς και τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του μαστού. Η τακτική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την ανίχνευση τυχόν προβλημάτων με τα εμφυτεύματα και για τον προσδιορισμό της κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης, εάν υπάρχει.


« Τα εμφυτεύματα στήθους προκαλούν αυτοάνοσες ασθένειες»

Υπάρχουν ανεπανάληπτες αναφορές, μερικές από τις οποίες λαμβάνουν μεγάλη προσοχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, των ασθενών που ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει οποιοδήποτε αριθμό προβλημάτων υγείας και ασθενειών ως αποτέλεσμα των εμφυτευμάτων τους στο στήθος. Οι επιστημονικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών με εμφυτεύματα, έχουν αντικρούσει μια σχέση μεταξύ εμφυτευμάτων και συστηματικών ή αυτοάνοσων ασθενειών.

 Επιπλέον, δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού σε ασθενείς με εμφυτεύματα στήθους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα εμφυτεύματα που είναι επί του παρόντος διαθέσιμα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της γέλης σιλικόνης, φυσιολογικού ορού και δομημένων εμφυτευμάτων αλατούχου, είναι όλα εγκεκριμμένα από το FDA.Η προηγούμενη γενιά εμφυτευμάτων που είχαν χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1960 δεν υποβλήθηκε σε εκτεταμένες δοκιμές και συλλογή δεδομένων που υποβλήθηκαν τα τωρινά εμφυτεύματα για να διαπιστωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Πρόσφατα, έχει αναγνωριστεί ένας σπάνιος τύπος λεμφώματος που ονομάζεται

Αναπλαστικό μεγάλο-κυτταρικό Λέμφωμα (BIA-ALCL) που συνυπάρχει με ενθέματα στήθους. Το BIA-ALCL συνήθως εμφανίζεται ως καθυστερημένος όρος (συσσώρευση υγρών-delayed seroma) ή μάζα στήθους και πρέπει να αντιμετωπιστεί με χειρουργική απομάκρυνση του εμφυτεύματος και της περιβάλλουσας κάψας (εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή).

"Τα εμφυτεύματα είναι επικίνδυνα κατά τη διάρκεια του θηλασμού"

Πολλές γυναίκες που υποβάλλονται σε αυξητική στήθους είναι μεταξύ των 20 και των 30 και μπορεί να ανησυχούν για πιθανούς κινδύνους για το μωρό εάν στη συνέχεια μείνουν έγκυοι. Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει ιατρικός κίνδυνος για βρέφη που γεννιούνται ή θηλάζουν από γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους αλατούχου ή σιλικόνης. Η εγκυμοσύνη συνδέεται κανονικά με πολλές ορμονικές επιδράσεις στον ιστό του μαστού που μπορεί να αλλάξουν το μέγεθος και το σχήμα του στήθους και την εμφάνιση του στήθους σε σχέση με τα εμφυτεύματα. Δεν υπάρχουν εγγενείς κίνδυνοι στην αύξηση του μαστού που θα καθιστούσαν την χειρουργική επέμβαση ως αντένδειξη για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Επειδή η επέμβαση περιλαμβάνει τομή και διατομή του ιστού του μαστού, υπάρχει μικρός κίνδυνος να επηρεαστεί η αίσθηση των θηλών και ο θηλασμός. Οι πλαστικοί χειρουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένες τεχνικές για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων για να ελαχιστοποιήσουν την παρεμβολή στην αίσθηση των θηλών και στο θηλασμό.

Αυτά περιλαμβάνουν:

Είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένες γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε καμία χειρουργική επέμβαση στο στήθος μπορεί να μην μπορούν να θηλάσουν ανεξάρτητα, λόγω μιας συγγενούς ανατομίας των γαλακτοφόρων πόρων ή της θηλής του μαστού.

«Οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν να είναι ανεξάρτητα από το μέγεθος σουτιέν που θέλουν»

Με τους εκατοντάδες τύπους και μεγεθών ενθεμάτων στήθους που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, υπάρχει πράγματι ένα τεράστιο εύρος πιθανών αποτελεσμάτων από την αυξητική στήθους. Το ακριβές μέγεθος του στήθους που μπορεί να αναμένεται να ληφθεί από τη χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, δεν είναι πλήρως προβλέψιμο, κυρίως επειδή υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σε αυτό που αναφέρεται σε κάθε μέγεθος cup size για κάθε κατασκευαστή σουτιέν. Για τα πιο φυσικά αποτελέσματα, το επιλεγμένο εμφύτευμα πρέπει να ταιριάζει με τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του μαστού της ασθενούς όσον αφορά το πλάτος του στήθους, τη διάμετρο και τη θέση του στο θωρακικό τοίχωμα.

Η τοποθέτηση ενός πολύ μεγάλου εμφυτεύματος κάτω από ένα μικρό, στενό στήθος πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα εμφύτευμα που μπορεί να είναι ψηλαφητό ή των οποίων τα άκρα μπορεί να είναι ορατά στο πάνω μέρος ή στις πλευρές του μαστού. Μια άλλη πτυχή είναι το πραγματικό βάρος των ίδιων των εμφυτευμάτων και το προοδευτικό τέντωμα των ιστών λόγω των επιδράσεων της πίεσης από τα εμφυτεύματα και της προς τα κάτω έλξης της βαρύτητας. Το μεγαλύτερο δεν είναι κατ 'ανάγκην καλύτερο μακροπρόθεσμα όταν πρόκειται για την επιλογή μεγέθους του μαστού.

«Οποιοσδήποτε χειρουργός μπορεί να κάνει χειρουργική επέμβαση αύξησης στήθους»

Η χειρουργική επέμβαση αύξησης του μαστού παρέχει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά οφέλη, καθώς βελτιώνει συνήθως την αυτοπεποίθηση των ασθενών και ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους. Κατά την επιλογή του πλαστικού χειρουργού τους, οι ασθενείς θα πρέπει να θυμούνται ότι οι "κοσμητικοί" χειρουργοί δεν είναι οι ίδιοι με τους "πλαστικούς" χειρουργούς. Μόνο οι επικυρωμένοι πλαστικοί χειρουργοί έχουν συμπληρώσει χρόνια αυστηρής εκπαίδευσης και έχουν περάσει γραπτές και προφορικές εξετάσεις και είναι μέλη της American society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS).

Ο χαρακτηρισμός "κοσμητικός χειρούργος" δεν υποδεικνύει το επίπεδο της εκτεταμένης κατάρτισης που είναι έμφυτο σε έναν πλαστικό χειρουργό με πιστοποίηση ASAPS. Η χειρουργική επέμβαση αύξησης του μαστού μπορεί να φαίνεται σαν μια σχετικά απλή διαδικασία, αλλά εξασφαλίζοντας τα καλύτερα αποτελέσματα συνεπάγεται μια μακρά και ολοκληρωμένη διαδικασία από την πλευρά του πλαστικού χειρουργού.

Αυτό περιλαμβάνει:

Όπως με οποιαδήποτε διαδικασία πλαστικής χειρουργικής, η αυξητική στήθους δεν προσφέρει εγγυημένα αποτελέσματα, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε αύξηση του μαστού είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι με την έκβασή τους, ενώ ένα σχετικά μικρό ποσοστό υπόκειται σε διόρθωση ή απομάκρυνση των εμφυτευμάτων τους. Ο διαχωρισμός των πραγματικών γεγονότων από τη μυθοπλασία είναι απαραίτητο να γίνει, για την εκπαίδευση των ασθενών πριν από τη χειρουργική επέμβαση και για την ικανοποίηση των προσδοκιών των ασθενών ώστε να είναι ευχαριστημένοι με την αύξηση του μαστού.

Copyright May,2017

Δείτε περιπτώσεις του Δρ Νώντα Καποσίτα

http://www.kapositas.gr/ayxitiki-stithous.php