Πόσο είναι το πολύ νέος για Botox;

Ίσως γνωρίζετε κάποιον, που έχει υποβληθεί σε Botox και να εντυπωσιασθήκατε, από το πόσο νέος είναι.

Το Botox, έχει γίνει η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπροσωπεύοντας το 3.770.000 από τις 5.890.000 ενέσιμες επεμβάσεις, που εκτελέστηκαν το 2013, σύμφωνα με μια έρευνα, που διεξήχθη από την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ASAPS). Ο αριθμός αυτός, συνεχίζει να αυξάνεται, με τις ενέσιμες επεμβάσεις, να αγγίζουν μια αύξηση μέχρι σχεδόν το 16 %, του περασμένου έτους, συγκριτικά με το 2012.

Η ζήτηση για το Botox είναι τόσο μεγάλη, που πολλοί γιατροί, που δεν είναι πλαστικοί χειρουργοί, είναι πλέον εκπαιδευμένοι στην πράξη. Πλέον οι ανησυχίες γύρω από το Botox, έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, από τις ανησυχίες για την ασφάλεια, στις ανησυχίες ότι όλο και νεαρότερες γυναίκες, αναζητούν αυτές τις ενέσεις. Αρκετές γυναίκες στα μέσα της δεκαετίας των '20 τους, στρέφονται όλο και περισσότερο προς το Botox, για την πρόληψη της εμφάνισης των ρυτίδων.

Αλλά και ο αριθμός των ανδρών, είναι πάρα πολύ μεγάλος. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των καλλυντικών επεμβάσεων για τους άνδρες, αυξήθηκε κατά 225% από το 2000 μέχρι το 2012, σύμφωνα με την Αμερικανική εταιρία των Πλαστικών Χειρουργών.

Το Botox, είναι ένα φάρμακο, που κατασκευάζεται από μια νευροτοξίνη, που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum, και η ουσία που παράγεται από αυτό δρα αναστέλλοντας τα σήματα, από τα νεύρα προς τους μυς. Οι περιοχές που έχει εκχυθεί το Botox, ή οι ανταγωνιστές του, όπως το Dysport και το Xeomin, αδυνατίζουν ή παραλύουν προσωρινά τους μυς, και έτσι χαλαρώνουν και απαλύνουν τις ρυτίδες του προσώπου, για περίπου τέσσερις -6 μήνες.

Η έφεση του Botox μπορεί να είναι κατανοητή, για τις ηλικιωμένες γυναίκες, που θέλουν να κρύψουν τα σημάδια της γήρανσης τους, αλλά γιατί ένα 21 ετών άτομο να ενδιαφέρεται για μια τέτοια επέμβαση; Ο Michael Edwards, πρόεδρος της ASAPS, λέει ότι η εμμονή με τις διασημότητες, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των εφήβων και των νεαρών γυναικών, για το Botox. Η Kim Kardashian, για παράδειγμα, παραδέχθηκε ότι δοκίμασε το Botox, το 2010, στην ηλικία των 29.

"Βλέπουμε όλο και νεότερους ανθρώπους, που το κάνουν αυτό. Δεν είναι ασυνήθιστο, να είστε 22- 23 ετών, και να έχετε υποβληθεί σε ενέσεις Botox." εξηγεί ο ίδιος.

Οι νέοι, ηλικίας από 19 έως 34, υποβλήθηκαν πέρυσι σε περισσότερες από 546.000 επεμβάσεις Botox, αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση του 11,7 % από το 2012 και σε μια αύξηση του 36 % από το 2010, ενώ οι ηλικίες μεταξύ των 35 και 50 υποβλήθηκαν σε 1.720.000 επεμβάσεις Botox το 2013, και οι έφηβοι, νεότεροι από 18 ετών, σε 1.149. Ο Edwards λέει, ότι δεν δέχεται ασθενείς για Botox, που είναι κάτω από την ηλικία των 18 ετών, εκτός αν έχουν την γονική συναίνεση.

Και ενώ ο ίδιος δεν υποστηρίζει τις νεαρές γυναίκες, που επιδιώκουν το Botox, θα το έκανε ευχαρίστως σε ορισμένα νεότερα άτομα, αν οι περιστάσεις το δικαιολογούν. "Αν αυτό είναι ένα υγιές νεαρό άτομο, με ένα υπερβολικά κινούμενο πρόσωπο, θα το κάνω με χαρά, βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους με ρυτίδες ", λέει ο ίδιος.

Η FDA έχει εγκρίνει το Botox, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για 10 χρήσεις. Ο κατάλογος περιλαμβάνει το πόδι της χήνας, τις ρυτίδες έκφρασης (ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια), παράλληλα στα μάτια, στο ανεξέλεγκτο ανοιγοκλείσιμο των ματιών, στις χρόνιες ημικρανίες, στους σπασμούς στον αυχένα, και στην υπερβολική εφίδρωση, ενώ οι ενέσεις στο μέτωπο και γύρω από τις γωνίες του στόματος, δεν έχουν εγκριθεί, από τον οργανισμό της κυβέρνησης .

Μια πλαστικός χειρουργός, με βάση την Νέα Υόρκη, η Doris Day, λέει ότι έχει εγχύσει Botox, σε μια ασθενή 18 ετών. Αυτή η συγκεκριμένη ασθενής, είχε μια έντονη πτυχή σε ολόκληρο το μέτωπό της, και ήταν περισσότερο ιατρική παρά αισθητική παρέμβαση, υποστηρίζει η ίδια. Το Botox απομάκρυνε αυτή την πτυχή, και η νεαρή γυναίκα συνέχισε με ενέσεις, κάθε χρόνο για τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε γενικές γραμμές, η Doris Day, η οποία έχει ασκήσει την αισθητική δερματολογία στη Νέα Υόρκη, για περισσότερα από 15 χρόνια, δεν έχει ζητήσει από κάποιο ασθενή την ηλικία του, πριν από τη θεραπεία, αλλά προειδοποιεί τα άτομα 17 και 18 ετών, που αναζητούν το Botox, ότι δεν πρόκειται για μια θεραπεία spa.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του Botox, της εταιρίας Allergan, η ένεση εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2002, για την προσωρινή βελτίωση της μέτριας έως σοβαρής συνοφρύωσης των γραμμών, μεταξύ των φρυδιών, για ασθενείς ηλικίας 18 έως 65 ετών.


Η Doris Day προτείνει στους νέους ενήλικες, που θέλουν να γεράσουν με "επιτυχία", να δώσουν έμφαση στην φροντίδα του δέρματος τους, πριν στραφούν στο Botox. Αυτό σημαίνει να φοράτε αντηλιακό σε καθημερινή βάση, να κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ, και να εφαρμόζετε τοπικά κρέμα ρετινόλης, όπως και άλλες αντιοξειδωτικές κρέμες και ορούς. Έχει, επίσης, εκπαιδεύσει κάποια άτομα, να κάνουν τις "σωστές" στάσεις του προσώπου, όπως για παράδειγμα να χαμογελάνε από τα μάτια και όχι από το στόμα, για να "εξουδετερώσουν" τις εκφράσεις, όπως το μάζεμα και το συνοφρύωμα, που τείνουν να μην επιτρέπουν την αναπαραγωγή του κολλαγόνου.

Οι νέοι ενήλικες, έχουν την τάση να ξεχνάνε μία πολύ σημαντική πτυχή του Botox: "Ότι δεν είναι πανάκεια των ρυτίδων".

Περισσότερα για το βοτοχ στο εξειδικευμένο web site μας
http://botox.kapositas.gr/
βοτοχ-υαλουρονικο


και στο κεντρικό μας:
 www.kapositas.gr