Γυναικομαστία-μείωση του ανδρικού στήθους

  Είναι μια δημοφιλής επέμβαση που δημιουργεί αίσθημα αυτοπεποίθησης στους άνδρες με το μεγάλο στήθος.
Η επέμβαση αυτή γίνεται για να ελαττώσει τους μεγάλους ανδρικούς μαστούς και η κατάσταση είναι γνωστή σαν γυναικομαστία ή σαν ψευδογυναικομαστία από εναπόθεση λίπους σε υπέρβαρα άτομα.Η γυναικομαστία προσβάλλει όλες τις ηλικίες.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Mayo Clinic οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές που η τεστοστερόνη μειώνεται σε σχέση με τα οιστρογόνα. Αρκετές αιτίες ενοχοποιούνται όπως διαταραχές ορμονών, λήψη αναβολικών,κλπ. Σύμφωνα με την National Library of Medicine περίπου στο 25% νεαρών αγοριών και ανδρών δεν βρίσκεται αιτία.
Ανάλογα με την αιτία η γυναικομαστία συχνά υποχωρεί μόνη της αφού αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση που την προκαλεί όπως διακοπή φαρμάκων κλπ. Στις άλλες περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία.

Η χειρουργική θεραπεία της γυναικομαστίας δίνει ξανά την χαμένη αυτοπεποίθηση στους άνδρες εξαφανίζοντας το μεγάλο στήθος. Η επέμβαση της γυναικομαστίας είναι τόσο συχνή περισσότερο από όσο φαντάζεται ο κόσμος λέει ο Felmont Eaves III ,M.D, πρόεδρος της Αμερικανικής εταιρείας Αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Οι ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν από την επέμβαση είναι όλοι είτε έχουν αδενική γυναικομαστία είτε εναπόθεση λίπους – ψευδο-γυναικομαστία.

Αν και δεν θεωρείται μια σοβαρή ιατρική νόσος το ψυχολογικό πρόβλημα που δημιουργεί στους νέους και μεγαλύτερους άνδρες είναι έντονο. Οι άνδρες με πρόβλημα γυναικομαστίας αλλάζουν πολλές φορές τον τρόπο που φορούν τα ρούχα τους,αποφεύγοντας να φορέσουν στενά πλουζάκια και πουκάμισα ,αποφεύγουν την κοινή θέα στην θάλασσα, αποφεύγοντας έτσι τα βλέμματα των άλλων και ή ίσως τα πειράγματα.

Οι έφηβοι με μέτρια γυναικομαστία πρέπει να περιμένουν να περάσει η εφηβεία οπότε θα υποχωρήσει και η γυναικομαστία συνεχίζει ο Dr Eaves πριν πάνε στον πλαστικό χειρουργό.

Η γυναικομαστία είναι η 4η σε σειρά επέμβαση πλαστικής χειρουργικής σε άνδρες σύμφωνα με την άνω εταιρεία πλαστικής χειρουργικής. Κοντά στους 17.000 επεμβάσεις γυναικομαστίας έγιναν το 2009 αυξημένες κατά 50% από το 1997.Το 58% αφορούσε άνδρες από 19-34 ετών

Πηγή: www.surgery.org

Περισσότερα για την γυναικομαστία μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε στο κεντρικό μας web site:


 www.kapositas.gr

και στο εξειδικευμένο μας web site:
www.gynecomastia.gr