Οι φωτογραφίες του εαυτού μας (selfies) μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές ψυχισμού - Sunday mirror

Η αυξανόμενη τάση της λήψης φωτογραφιών του εαυτού μας, από τα smartphone συνδέεται με ψυχικές παθήσεις, που επικεντρώνονται στην εμμονή ενός ατόμου με την εμφάνιση.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Dr David Veal: «Δύο από τα τρία του συνόλου των ασθενών, που έρχονται να με δουν, πάσχουν από διαταραχή δυσμορφίας σώματος, έχοντας μια μανία να λαμβάνουν επανειλημμένες αυτοφωτογραφίες.

Φυσικά σε αυτό συμβάλει, η εντυπωσιακή άνοδος των τηλεφώνων με φωτογραφική μηχανή. Η γνωστική θεραπεία συμπεριφοράς χρησιμοποιείται, για να βοηθήσει τον ασθενή να αναγνωρίσει τους λόγους για την καταναγκαστική συμπεριφορά του, και στη συνέχεια για να μάθει πώς να την μετριάσει», είπε στη Sunday Mirror.

Για παράδειγμα, ο εθισμός για αυτοφωτογραφίες από τον 19 χρονών, Danny Bowman, ήταν εκτός ελέγχου, όταν έφτασε να δαπανά δέκα ώρες την ημέρα, για την λήψη 200 φωτογραφιών από το iPhone του.

Ο έφηβος αυτός, πιστεύεται να είναι η πρώτη περίπτωση ατόμου, εξαρτημένου από τις ίδιες του τις φωτογραφίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ίδιος έλαβε θεραπεία, για να αντιμετωπίσει τον εθισμό του από την τεχνολογία, καθώς και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή του και την διαταραχή δυσμορφίας σώματος.

Μέρος της θεραπείας του, στο Νοσοκομείο Maudsley, στο Λονδίνο, περιλάμβανε την αφαίρεση του iPhone του, στην αρχή για 10 λεπτά, μετά 30 λεπτά και στη συνέχεια, μια ώρα.
«Η αρχή της θεραπείας ήταν βασανιστική, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να γίνει, αν ήθελα να συνεχίσω να ζω», είπε στη Sunday Mirror.

«Οι selfies μπορούν να πυροδοτήσουν τον ναρκισσισμό ή την χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου,» δήλωσε η Pamela Rutledge στην Psychology Today.

Ο εθισμός στις selfies, έχει επίσης ανησυχήσει τους επαγγελματίες υγείας στην Ταϊλάνδη. «Το να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε δημοσιευμένες φωτογραφίες, και να ελέγχουν τα άτομα που τις βλέπουν ή σε ποιους αρέσει ή τα σχόλια προς αυτές, ελπίζοντας να αρέσει σε ένα μεγάλο αριθμό, είναι μια ένδειξη, ότι οι selfies προκαλούν προβλήματα», δήλωσε η Panpimol Wipulakorn, μέλος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, της Ταϊλάνδης.

Η γιατρός πιστεύει, ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μελλοντικά προβλήματα στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Η λέξη "selfie" εξελέγη ως "Η λέξη της χρονιάς για το 2013", από το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης.

Αυτή ορίζεται ως, “μια φωτογραφία, που έχει ληφθεί από τον εαυτό μου, συνήθως με ένα smartphone ή με μια κάμερα και είναι ανεβασμένη σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ".

Περισσότερα για τις δυνατότητες της πλαστικής χειρουργικής αλλά και τις πραγματικές ενδείξεις στο κεντρικό μας web site:
 www.kapositas.gr