Μήπως το κάπνισμα μαριχουάνας και ινδικής κάνναβης προκαλεί γυναικομαστία;

Ο Dr. Anthony Youn, δεν είναι μόνο ένας πλαστικός χειρουργός στο Detroit, αλλά και ο συγγραφέας του βιβλίου "In Stitches,", ένα χιουμοριστικό απομνημόνευμα του, σχετικά με την ασιατική και αμερικανική καταγωγή του, όπως και για την επιθυμία του να γίνει γιατρός.

(CNN) - Ένας νεαρός άνδρας περίπου στα 20, ας τον πούμε George, βρίσκεται απέναντι μου,στην αίθουσα εξετάσεων.

"Dr Youn,” λέει, “πάσχω από γυναικομαστία."

Παρατηρώ, μια όχι και τόσο άγνωστη μυρωδιά, που προέρχεται από τον νεαρό άντρα. Μου θυμίζει την ίδια μυρωδιά, από μια συναυλία ροκ, που είχα πρόσφατα παρακολουθήσει.

"Πόσο καιρό έχετε αυτό το πρόβλημα, George;"

"Δύσκολο να σας πω ακριβώς, αλλά φαίνεται όσο πάει να χειροτερεύει."

“George, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε, είναι να σταματήσετε να καπνίζεται χόρτο. Η μαριχουάνα, θα μπορούσε να το έχει προκαλέσει το πρόβλημα αυτό."

Η γυναικομαστία, είναι ένα πρόβλημα, που επηρεάζει περίπου το 33% έως 41% των ανδρών, μεταξύ των ηλικιών 25 και 45. Είναι ακόμα πιο κοινή κατά την εφηβεία, όπου επηρεάζει το 60% των 14 χρονών αγοριών. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, ότι επηρεάζει επίσης και το 55% έως 60% των ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω.

Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις της γυναικομαστίας υποχωρούν μόνες τους, μέσα σε λίγους μήνες ή σε λίγα χρόνια, το 2012 σχεδόν 23.000 άνθρωποι,υποβλήθηκαν σε πλαστική χειρουργική επέμβαση, ώστε να την διορθώσουν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής ( ASAPS ), ήταν η πέμπτη πιο συχνή αισθητική επέμβαση για τους άνδρες. Η γυναικομαστία προκαλείται από την ανισορροπία μεταξύ της ορμόνης της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων.

Όταν η αναλογία μεταξύ τεστοστερόνης και των οιστρογόνων, κλίνει υπέρ των οιστρογόνων, τότε το σώμα αντιδρά με τη δημιουργία υπερβολικού ιστού του μαστού. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει, ότι η έκθεση στη μαριχουάνα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, σε μείωση του μέγεθος των όρχεων, και σε ανωμαλίες στη μορφή και στη λειτουργία του σπέρματος.

Στους ανθρώπους, οι επιπτώσεις της μαριχουάνας, σχετικά με την τεστοστερόνη και τα επίπεδα οιστρογόνων, δεν είναι και τόσο σαφή.

 Παρόλο που έχουν αναφερθεί χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, σε χρόνιους χρήστες μαριχουάνας σε σύγκριση με τους μη χρήστες, δεν το υποστηρίζουν όλες οι μελέτες αυτό. Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει, την άμεση σχέση με την μαριχουάνα και την γυναικομαστία.

Μια έκθεση του 1972, έχει κάνει την αρχική σύνδεση μεταξύ κάνναβης και γυναικομαστίας. Η μελέτη αυτή όμως, έρχεται σε αντίθεση με μια έρευνα του 1977 του Αμερικανικού Στρατού. Οι στρατιώτες δεν έδειξαν καμία συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος μαριχουάνας και γυναικομαστίας. Ωστόσο, αυτή η μελέτη ήταν περιορισμένη, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους του δείγματος της.

Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε ορισμένες πολιτείες, θα μπορούσε να διευκολύνει τους ερευνητές, να καθορίσουν τις ακριβείς επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στα επίπεδα ορμονών, σχετικά με την γυναικομαστία και με άλλες σωματικές λειτουργίες.

Αν υπάρχει μια πραγματική σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος χόρτου και της γυναικομαστίας, τότε θα πρέπει να περιμένουμε την θεραπεία της γυναικομαστίας, σε εκείνα τα κράτη που έχει νομιμοποιηθεί η μαριχουάνα. Σύμφωνα με την ASAPS, ο αριθμός των ανδρών,που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση γυναικομαστίας σε εθνικό επίπεδο, αυξήθηκε σχεδόν κατά 30 % το 2011-2012. Μπορεί όμως, το κάπνισμα χόρτου να σας προκαλέσει γυναικομαστία;

Πιθανόν. Παρά το γεγονός, ότι η σχέση μεταξύ μαριχουάνας και γυναικομαστίας δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα, φαίνεται όμως πολύ πιθανή. Για το λόγο αυτό, η πλειοψηφία των πλαστικών χειρουργών που έχω συμβουλευτεί, συνιστούν να σταματήσουμε την χρήση της αμέσως. Έτσι, για την ώρα, αν έχετε στήθος, καλύτερα να τη αποφύγετε.

Περισσότερα στο κεντρικό μας web site:  www.kapositas.gr 

και για την γυναικομαστία στο εξειδικευμένο μας web site: www.gynecomastia.gr