Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το πηγούνι σας

Η λιποαναρρόφηση, το λέιζερ, το λίφτινγκ, και οι ενέσεις είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχετε, για να αντιμετωπίσετε το αντιπαθητικό προγούλι.

Όταν οι ενέσιμες θεραπείες κατέκλυσαν τον κόσμο, το να έχεις ρυτίδες έγινε περισσότερο επιλογή παρά κάτι το αναπόφευκτο. Μπορώ να ζήσω με τις γραμμές ανάμεσα στα φρύδια μου, αλλά όχι και με την χαλάρωση στο λαιμό μου.

Κάθε γυναίκα που ξέρω και έχει αγγίξει τα '40 της, ξύπνησε με μια πτώση στο πηγούνι της και συμφωνεί μαζί μου. (Δεν είναι απορίας άξιο, που το 2006 το βιβλίο της μακαρίτισσας Nora Ephron ‘Αισθάνομαι άσχημα για τον λαιμό μου’ έγινε best-seller.)

"Η χαλάρωση στο λαιμό μου με κάνει να αισθάνομαι μεγάλη, " είπε η φίλη μου η Gillian, μια 43 χρονών σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων από το Λος Άντζελες, ενώ τύλιγα το μαντίλι της σφιχτά γύρω από το λαιμό. Ξέρω ακριβώς τι σημαίνει.

Είμαι 42 και έχω συνείδηση ​​αυτής της πτώσης: η ολοένα φθίνουσα καμπύλη μεταξύ του αυχένα και του σαγονιού μου, είναι μια τεντωμένη ορθή γωνία. Αυτή είναι μια λίστα με τις γυναίκες ,που θεωρούνται ότι έχουν γεράσει με χάρη: Audrey Hepburn, Lauren Hutton, Kristin Scott Thomas.

Ποια είναι τα τρία πράγματα που έχουν κοινά;

Μα φυσικά ένα υπέροχο σχήμα πρόσωπου, ένα απότομο σαγόνι, και έναν κύκνειο λαιμό. Από την άλλη μεριά άτομα, όπως η Diane Keaton και η Candice Bergen, φορούν συχνά ψηλά απαίσια κολάρα.

Η Nora Ephron ήταν ορκισμένη οπαδός του ζιβάγκο, ίσως έτσι να προσπαθούσε να απαλλαγεί από το πρόβλημά της. Δυστυχώς, αυτή είναι μια στρατηγική με εποχιακούς περιορισμούς και με εξαιρετικά μη πρακτικές ενδυματολογικές επιλογές.

Δυστυχώς, η γήρανση του λαιμού είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή για την πλαστική χειρουργική.

"Το πρόβλημα είναι τριπλό", δήλωσε ο Michael Kane, ένας πλαστικός χειρουργός από το Μανχάταν. "Υπάρχει χαλάρωση των μυών και διόγκωση του λίπους.

Επιπλέον το δέρμα στην περιοχή αυτή κρεμάει ταχύτερα από ότι οπουδήποτε άλλη περιοχή του σώματος σας, επειδή είναι λεπτότερο, εκτός φυσικά από τα βλέφαρά σας ".

Δυστυχώς συμβαίνουν και άλλα πράγματα στο λαιμό μας καθώς γερνάμε: Ένας λεπτός μυς, που ονομάζεται πλάτυσμα, χωρίζετε σε ένα V, όπως δύο καλώδια που προεξέχουν όλο και περισσότερο. Εάν είστε στη δεκαετία των '40 σας ή μεγαλύτεροι, και δεν το έχετε ακόμα παρατηρήσει, κοιτάξτε στον καθρέφτη και θα δείτε με φρίκη, τι ακριβώς εννοώ.

Είναι αδύνατο να προσπαθούμε να το διορθώσουμε με κρέμες και λοσιόν. Το λίφτινγκ λαιμού είναι μια ιδανική επιλογή, για τις γυναίκες της δεκαετίας των '40, που δεν είναι ακόμα έτοιμες, για ένα πλήρες λίφτινγκ. Είναι ένας τρόπος για να διορθώσετε το πρόβλημα, για περίπου 7-10 χρόνια.

Ο χειρούργος κατά την διάρκεια της επέμβασης ράβει ,ενώ αναδιπλώνει τους χαλαρούς μυς σταυρωτά στο σαγόνι, ώστε να αποκατασταθεί σημαντικά όλη η δεξιά γωνία. Τα ράμματα είναι μικρότερα, υπάρχει λιγότερο τράβηγμα, και φυσικά ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ μικρότερος, από ότι ένα πλήρες λίφτινγκ.

Υπάρχει, επίσης, το διάσημο λίφτινγκ ‘τραμπολίνο’, που γίνεται με τοπική αναισθησία, η οποία συνδέει το δέρμα και τους μυς με νήματα, που εισάγονται κάτω από το δέρμα. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε, ότι το διπλό πηγούνι, δεν έρχεται μόνο με τα χρόνια, αλλά και με μια αυξομείωση βάρους, η οποία κάνει το δέρμα μας πιο χαλαρό και τους μυς μας πιο αδύναμους.

 Η φίλη μου Ann, μια 45 χρονών δημοσιολόγος στη Νέα Υόρκη, μου είπε ότι το πηγούνι της, την έκανε να νιώθει άβολα. Ο Norman Leaf, ένας εξέχων πλαστικός χειρουργός από το Los Angeles, είναι οπαδός της SmartLipo, η οποία χρησιμοποιεί λέιζερ για να λιώσει το λίπος και έχει την ευπρόσδεκτη παρενέργεια της σύσφιξης του δέρματος.

Η Ann, η οποία υποβλήθηκε σε αυτή την επέμβαση, δήλωσε ότι "ακόμη και αν έμεινα έγκυος και πήρα βάρος, επιτέλους δικαιώθηκα." Για εκείνους, που έχουν μια μικρή χαλάρωση και λίπος γύρω από το λαιμό τους, η συμβατική λιποαναρρόφηση, μπορεί να είναι σωτήρια. Μέχρι και η Susan Sarandon, πρόσφατα παραδέχτηκε ότι έχει κάνει αυτές τις επεμβάσεις.

Ο πλαστικός χειρουργός David Rosenberg, ήταν ένας από τους λίγους γιατρούς που πιστεύει ότι, μια χειρουργική επέμβαση στις αρχές των '40 σας, ίσως να είναι πρόωρη. "Είναι πολύ πιο πιθανό να σας στείλω, σε έναν καλό δερματολόγο για μερικά ακόμα χρόνια," μου είπε.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια καλή είδηση, αλλά οι δερματολογικές διορθώσεις, οι οποίες είναι ακριβές σε σύγκριση με τα αποτελέσματα τους και απαιτούν συντήρηση, δεν είναι κάτι που θα είχα τον χρόνο ή την υπομονή να κάνω. Με έδρα το Λονδίνο, ο Jean-Louis Sebagh είναι υπέρμαχος της ενέσιμης προληπτικής θεραπείας του λαιμού με Botox. "Αν αρχίσετε γύρω στα 30 σας, θα κρατήσετε το λαιμό και τους μυς της κάτω γνάθου σας σφιχτούς, και μπορείτε να αναβάλετε ένα λίφτινγκ μέχρι τα 50 σας," λέει. "Το κάνω και στον εαυτό μου εδώ και 15 χρόνια."

Το Botox μπορεί να μειώσει την χαλάρωση και τα επίφοβα σχήματος V λόγω του πλατύσματος. Ο Sebagh προειδοποιεί, "αν αγνοήσετε τον λαιμό σας, όπως κάνουν τόσες γυναίκες , και στη συνέχεια δώσετε σημασία στα 48 σας, τότε το Botox δεν πρόκειται να σας βοηθήσει." Για το διπλό πηγούνι, μια βιοφαρμακευτική εταιρεία, που ονομάζεται Kythera είναι κοντά στο να απελευθερώσει ένα ενέσιμο, που χρησιμοποιεί μια συνθετική μορφή της ανθρώπινης χολής, για να διαλύσει το προγούλι της μέσης ηλικίας. Δεν είμαι οπαδός των ξένων ουσιών στο σώμα μου σε τακτική βάση , ούτε των υλικών πληρώσεως, που υπόσχονται σφιχτό λαιμό. Αλλά αν το υλικό της θεραπείας είναι από το ίδιο μου το σώμα, τότε είμαι θετική.

Ενώ ήμουν στο Λος Άντζελες, επισκέφτηκα τον Nathan Newman, έναν δερματολόγο, ο οποίος δημιούργησε το λίφτινγκ των βλαστικών κυττάρων. Η θεραπεία είναι, κατ 'ουσία, μια έγχυση λίπους από, για παράδειγμα την κοιλιά σας, στο πρόσωπό σας για να σας δώσει έξτρα όγκο, προσθέτοντας μια δόση βλαστικών κυττάρων μέσα στη σύριγγα.

Το ανθρώπινο λίπος περιέχει ήδη ενήλικα βλαστικά κύτταρα, αλλά, ο Newman υποστηρίζει, ότι το επιπλέον ποσό (το οποίο χωρίζετε από το λίπος μέσω της φυγοκέντρησης και στη συνέχεια προσθέτετε) δίνει περισσότερη λάμψη στο δέρμα, ενισχύει την ανάπτυξη του κολλαγόνου, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα ‘δροσερό’ φούσκωμα. Επιπλέον έχει μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα, από ότι μια παραδοσιακή μεταφορά λίπους.

Υποστηρίζει επίσης, ότι μια αύξηση στην περιοχή πάνω από τα μάτια, στα μάγουλα, και στις κοιλότητες κάτω από το στόμα, θα μπορούσε να ανορθώσει τους μίνι-σιαγόνες και να μειώσει την χαλάρωση. Όπως ήταν αναμενόμενο, η χρήση των βλαστικών κυττάρων έχει προκαλέσει κάποια διαμάχη, στον κόσμο της πλαστικής ιατρικής. Πέρυσι, η Αμερικανική Εταιρία των Πλαστικών Χειρούργων και η Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής ήταν αρνητικές με την εμπορία των διαδικασιών βλαστικών κυττάρων, μέχρι να γίνουν όσες περισσότερες μελέτες μπορούν.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα ήθελα να αλλάξω το περίγραμμα του προσώπου μου, αλλά να το φροντίσω. Όταν πρόκειται για το λαιμό, οι πλαστικοί χειρουργοί που μίλησα, ήταν σχεδόν όλοι δύσπιστοι σχετικά ,με τις πιο σύγχρονες συσκευές όπως το Thermage, το Ulthera, και το Titan, οι οποίες χρησιμοποιούν τις ραδιοσυχνότητες, τους υπέρηχους, τις υπέρυθρες ακτίνες και το λέιζερ , αντίστοιχα, για να συσφίξουν τα στρώματα κάτω από την επιδερμίδα, μια περιοχή στην οποία η παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης επιβραδύνετε καθώς γερνάμε.

Το πρόβλημα με αυτές, είναι ότι οι δεν έχουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος , που ο πλαστικός χειρούργος, με έδρα τη Νέα Υόρκη, και μια χούφτα ακόμη δερματολόγοι από όλη τη χώρα είναι ενθουσιασμένοι με το Evolastin, μια συσκευή ραδιοσυχνοτήτων, που παράγει θερμότητα μέσω μικρών ενέσεων, κατευθείαν στα βαθιά στρώματα της επιδερμίδας. (Μια τυπική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 1.500 τρυπήματα, από ένα φυσίγγιο 10 βελόνων μέσω παλμών.

Χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία, αλλιώς ο πόνος θα είναι αφόρητος.) "Φανταστείτε ότι η γήρανση είναι μια καμπύλη, που μπορεί να χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου," λέει ο Macrene. Η ενίσχυση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που παράγεται από το Evolastin "μετατοπίζει την καμπύλη, ώστε να γυρίσετε πίσω τον χρόνο," εξηγεί. Είναι σαν να ρυθμίζετε το ρολόι περίπου πέντε χρόνια πίσω. "Η διαδικασία της γήρανσης θα συνεχιστεί, αλλά θα φαίνεστε πάντα νεότεροι".

 Ο Macrene ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα, τα οποία θέλουν περίπου ένα μήνα για να γίνουν εμφανή, και συνεχίζονται να γίνονται μέχρι πάνω από ένα χρόνο, είναι ισοδύναμα με περίπου το ένα τρίτο από ένα λίφτινγκ.

Αυτό, συμπτωματικά, είναι περίπου το ποσοστό του λίφτινγκ που έψαχνα, έτσι έκλεισα ένα ραντεβού με τον Edward Ross, έναν δερματολόγο από το Σαν Ντιέγκο. Ήμουν μουδιασμένη και όλη η θεραπεία διάρκησε μόλις 40 λεπτά. Ο μόνος πραγματικός πόνος, ήταν από τα τρυπήματα της αναισθησίας. Η μητρική εταιρεία της Evolastin, η Syneron, ισχυρίζεται ότι οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στην κανονική τους δραστηριότητα μέσα σε 24 ώρες.

Θα έλεγα ότι αυτό είναι αλήθεια, μόνο όταν η συνήθης σας δραστηριότητα αποτελείται, από μια τσάντα φορεμένη πάνω από το κεφάλι σας. Η διαδικασία, με εκατοντάδες τρυπήματα 69 βαθμών Κελσίου, είναι, όπως σημείωσε ο Ross σε μια από τις συνεδρίες μας, «τραυματική». Μια μέρα μετά, το πρόσωπό μου είχε πρηστεί στο διπλάσιο μέγεθος. Μικρές κόκκινες κουκίδες εμφανίστηκαν στα μάγουλα, στο σαγόνι και στο πηγούνι μου.

Αν και ήταν ως επί το πλείστον ερεθισμοί από την ένεση, οι οποίοι εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες, δεν ήμουν έτοιμη γι 'αυτούς: ένιωθα σαν έφηβος που υποφέρει από ακμή. Για μια εβδομάδα ένιωθα σαν τον Eric Stoltz στην ταινία ‘Μάσκα’, και δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι. Ο Ross με διαβεβαίωσε, ότι όλα αυτά ήταν μια φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος μου και εγώ τον διαβεβαίωσα, ότι δεν ήταν διασκεδαστικό.

Τώρα, τρεις μήνες αργότερα, το πρήξιμο είναι αμυδρό, μάλλον μια κωμική ανάμνηση. "Δεν υπάρχει άμεση ικανοποίηση με τη θεραπεία αυτή, γεγονός που την καθιστά όχι και τόσο δημοφιλή στην αγορά", δήλωσε ο Ross. "Αλλά λειτουργεί."

Το τσαλακωμένο δέρμα στο λαιμό μου, το αισθάνομαι παχύτερο και επιτέλους το πιγούνι μου απέκτησε κάποιο σχήμα. Ο μόνος που θα μπορούσε να επανασχεδιάσει πλήρως τον λαιμό μου, είναι ένας πλαστικός χειρουργός, που κατά πάσα πιθανότητα, θα επισκεφτώ μέσα σε λίγα χρόνια.

Όπως μου είπε ο Norman Leaf, "Οι μόνοι άνθρωποι, που λένε ότι θέλουν να γεράσουν με χάρη, είναι 18."

Περισσότερα για την πλαστική χειρουργική του προσώπου στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr