Πλαστική χειρουργική: «Η Άγρια Δύση» της ιατρικής

Η Μάρθα αποφάσισε να υποβληθεί σε προσθετική στήθους.

Έχει κάνει την ερευνά της στους γιατρούς και σε αυτόν που κατέληξε σκέφτηκε ότι είχε τα προσόντα. Διαφημιζόταν σε περιοδικά ως επικυρωμένος και κορυφαίος πλαστικός χειρούργος της περιοχής.

Η Μάρθα συναντήθηκε μαζί του και ο ίδιος εκτέλεσε την επέμβαση στο γραφείο του, αρκετές εβδομάδες αργότερα. Αλλά στο σπίτι εκείνο το βράδυ, ανακάλυψε ένα συγκλονιστικό θέαμα, τα εμφυτεύματα στήθους της είχαν μετακινηθεί στις μασχάλες της.

Το επόμενο πρωί, η ίδια έσπευσε πίσω στο γραφείο του γιατρού της. Έλεγξε το στήθος της και με μια αστεία έκφραση στο πρόσωπό του, είπε: "Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο."

Η Μάρθα αποφάσισε να αναζητήσει και μια δεύτερη  γνώμη. Ένας νέος χειρουργός της εξήγησε, ότι ο προηγούμενος  γιατρός είχε κάνει κακότεχνη δουλεία και θα έπρεπε να διορθωθεί με μια ακόμα χειρουργική επέμβαση. Λες και αν αυτό δεν ήταν αρκετά κακό, αυτός την ενημέρωσε, επίσης, ότι ο γιατρός της δεν ήταν αυτό που ισχυριζόταν ότι είναι. Δεν ήταν καν πιστοποιημένος στην πλαστική χειρουργική αλλά στην οφθαλμολογία.  Ιστορίες όπως της Μάρθα, γίνονται όλο και πιο κοινές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πλαστική χειρουργική έχει γίνει η Άγρια Δύση της ιατρικής, με την αύξηση του αριθμού των γιατρών που εκτελούν τις αισθητικές επεμβάσεις, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση ή πιστοποίηση. Κατά την πρακτική μου στο Ντιτρόιτ, έχω τρομοκρατηθεί από τις δεκάδες κακότεχνες δουλιές.

Ένας από τους ασθενείς μου, μια όμορφη 25 χρονών γυναίκα, έμεινε με ένα τεράστιο δάγκωμα καρχαρία στους μηρούς και στο στομάχι της μετά από λιποαναρρόφηση με λέιζερ από έναν οικογενειακό της  γιατρό. Ένας τοπικός ωτορινολαρυγγολογος  πήρε 12.000 δολάρια από μια νεαρή κομμώτρια για δύο περιττές διαδικασίες: την εισαγωγή εμφυτευμάτων στήθους σε μέγεθος καρπουζιού και μια λιποαναρρόφηση στην κοιλιά της.

Τα εμφυτεύματα τελικά απομακρύνθηκαν, και η λιποαναρρόφηση άφησε την κοιλιά της με ένα κυματιστό, άμορφο χάος. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι υγειονομικές επιτροπές δίνουν άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος, δεν περιορίζουν όμως τους γιατρούς από το να διενεργήσουν διαδικασίες άσχετες από την κατάρτιση ή την ειδικότητά τους.

Από τη στιγμή που έχουν λάβει άδεια, δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει στους ιατρούς να εκτελέσουν οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία θέλουν, έτσι για όσο διάστημα ο ασθενής συναινεί σε αυτό, αυτοί συνεχίζουν.

 Ως ένας πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός, μπορώ να εκτελέσω  νομικά μια αρθροπλαστική γόνατος ή μια υστερεκτομή, παρόλο που είμαι εντελώς ανειδίκευτος σε αυτές τις επεμβάσεις.  Αυτή η έλλειψη ρύθμισης οδήγησε σε μια αύξηση του αριθμού των γιατρών όλων των τύπων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικολόγων, των γενικών χειρούργων και ιατρών,να εκτελούν κοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση, λίφτινγκ και επεμβάσεις ενίσχυσης του μαστού.

Αυτές οι διαδικασίες δεν εκτελούνται σχεδόν ποτέ σε πραγματικές νοσοκομειακές μονάδες. Τα νοσοκομεία επιτρέπουν στους χειρουργούς τους να ασκούνται μόνο στο πεδίο της εκπαίδευσης τους. Οι γιατροί εκτελούν τις αισθητικές επεμβάσεις στο δικό τους γραφείο σε χειρουργικές αίθουσες ή σε κέντρα περιπατητικής χειρουργικής, όπου οι απαιτήσεις ίσως να μην είναι τόσο αυστηρές. Τότε γιατί τόσοι πολλοί γιατροί απορρίπτουν την ειδικότητά τους και παίζουν τους πλαστικούς χειρουργούς; Μα για τα  χρήματα φυσικά.

Η μείωση της απόδοσης έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι γιατροί να αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Και η πλαστική χειρουργική είναι ένας από τους λίγους τομείς της ιατρικής, που είναι θωρακισμένη από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτοί οι γιατροί μαθαίνουν τα βασικά της πλαστικής χειρουργικής με τα μαθήματα του Σαββατοκύριακου, ακόμη και με απευθείας σύνδεση σεμινάρια. Αυτή η εισροή των ανεπαρκώς εκπαιδευμένων πλαστικών χειρούργων έχει προκαλέσει ιστορίες όπως της Μάρθας.

Έτσι, ένας αυξανόμενος αριθμός γιατρών απορρίπτουν τις παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές τους και ανοίγουν κέντρα αισθητικής χειρουργικής. Αν σκέφτεστε να κάνετε μια πλαστική χειρουργική επέμβαση, τότε είναι απαραίτητο για την ασφάλειά σας να κάνετε την εργασία σας.

Βρείτε έναν πλαστικό χειρουργό, ο οποίος είναι πιστοποιημένος από την Αμερικανική Εταιρία Αισθητικής της Πλαστικής Χειρουργικής (A.S.A.P.S), η μόνη πιστοποίηση για την πλαστική χειρουργική, που αναγνωρίζεται από την Αμερικανική Επιτροπή των Ιατρικών Ειδικοτήτων.  Για την πλαστική χειρουργική προσώπου, ένας γιατρός πιστοποιείται από την Αμερικανική Επιτροπή Προσώπου της Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής και θεωρείται ισοδύναμη σε όλα τα κράτη.

Όλοι οι χειρουργοί θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν έτσι. Σε αντάλλαγμα, έχουμε την ηθική υποχρέωση να εκτελούμε μόνο τις διαδικασίες για τις οποίες έχουμε τα προσόντα για να κάνουμε. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά πληρώνει.

Περισσότερα για τις πλαστικές επεμβάσεις στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr