Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΕ ΑΝΟΔΟ

Η πίεση για τις αισθητικές επεμβάσεις

Η αυξητική στα χείλη και το στήθος βρίσκεται σε άνοδο και είναι κοντά σας, γράφει η Daisy Dumas.

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης στο άνοιγμα του The Shire, ήταν η πλαστική χειρουργική. Και για εκείνους που αισθάνονται ότι το Sutherland Shire στο Σίδνεϊ είναι ένας κόσμος, που απέχει από τη ζωή τους, ας το ξανασκεφτούν.

Για το 2012, οι γυναίκες της Αυστραλίας αναμένεται να δαπανήσουν 850 εκατομμύρια δολάρια για την αλλαγή της εμφάνισης και του σώματος τους, σύμφωνα με το IBISWorld. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός αυτός είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός, μόνο για το 2009 οι Αμερικανοί ξόδεψαν 10 δισ. ευρώ για τις αισθητικές διαδικασίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (A.S.A.P.S)

Ο Δρ Gary Cussell, ένας αισθητικός γιατρός στην Κλινική Αναζωογόνησης Προσώπου, δεν εκπλήσσεται από τα χείλη πέστροφας που κυκλοφορούν στο Shire.

Εκτιμά ότι υπήρξε μια 50% αύξηση από την ηλικιακή ομάδα των 20-50 τα τελευταία 10 χρόνια και ότι ένα 10% αυτής της αύξησης, που βρίσκεται στις αρχές των 20 ετών τους επισκέπτονται την κλινική.

"Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι κάνουν Botox και ορισμένες φορές για τους λάθος λόγους", λέει. "Στα 22 ή 23, δεν είναι αναγκαίο, είναι πρόωρο. Σε αυτή την ηλικία χρησιμοποιείται για περισσότερο για την ανύψωση των φρυδιών παρά για την πρόληψη των ρυτίδων", εξηγεί ο ίδιος.

Οι αισθητικές επεμβάσεις γίνονται όλο και πιο αποδεκτές και αντιμετωπίζονται με λιγότερο ταμπού λέει, αλλά κάποιες φορές δεν μπορώ να δεχτώ ορισμένους πελάτες. " Εγώ όπως και οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί απεχθανόμαστε τα μεγάλα χείλη, διότι φαίνονται πολύ τεχνητά.

Δυστυχώς όμως μερικοί άνθρωποι θα έκαναν τα πάντα για να ξεχωρίσουν ", λέει. Η Sophie και η Vernesa από το Shire δεν είναι άγνωστες στον κόσμο των ενέσιμων, όσο αφορά τα χείλη τους.

Η Vernesa παραδέχεται, ότι οι ειδικοί της έχουν πει να μην κάνει άλλα ενέσιμα, διότι κινδυνεύει το πάνω χείλος της να ακουμπήσει την μύτη της. Ναι, είχαμε πολύ δουλειά μπροστά μας, λέει η Vernesa αλλά στο τέλος, είμαστε αυθεντικές. "Η εικόνα είναι τα πάντα" λέει η Sophie.

"Οι άνθρωποι θα σας πουν ότι ταιριάζετε παντού, αρκεί να είσαστε ελκυστικοί. " Ο πλαστικός χειρουργός Δρ Kourosh Tavakoli, του οποίου οι απόψεις ταιριάζουν με τις ανένδοτες παρατηρήσεις του Cussell , μπορεί να διαφωνήσει σε αυτό το σημείο. Είναι όλοι πολύ εξοικειωμένοι με το Shire, το οποίο ήταν ένα σημείο στην ταινία ‘’Darling Point and Bella Vista practices’’.

"Έχω δύο σαφή δημογραφικά στοιχεία," λέει ο Δρ Tavakoli. Το 50% από τους πελάτες του είναι από 18 έως 28, και το άλλο 50% είναι από 32 ως 40. Το 30% της επιχείρησής του είναι από την αναθεώρηση χειρουργικών λαθών που έγιναν στην Αυστραλία, και ένα 10% αναθεωρεί λάθη που γίνονται από ιατρικούς τουρίστες, οι οποίοι έχουν την τάση να είναι νεότεροι.

«Τα νεαρά κορίτσια δεν μπορούν να πληρώσουν 10.000 δολάρια για την αύξηση του μαστού», λέει. Η βιομηχανία της πλαστικής χειρουργικής στην Ταϊλάνδη είναι σαφώς φτηνότερη και φυσικά έχει εκτόξευσει τον ιατρικό της τουρισμό. Γιατί να πληρώνουν τα διπλά στην Αυστραλία, όταν μπορούν να έχουν την χειρουργική τους επέμβαση και να κάνουν και διακοπές στην Ταϊλάνδη με το μισό κόστος;

Τα άτομα από 18 έως 25 ετών, τα οποία μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια επέμβαση και το ποσοστό τους έχει μεγαλώσει τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, έρχονται κυρίως για να διορθώσουν μια κακότεχνη εργασίας από τη Νοτιοανατολική Ασία. "Είναι σίγουρο ότι κάτι θα πάει στραβά και μπορώ να το διορθώσω", λέει. Αλλά ίσως το πιο ανησυχητικό είναι η συχνότητα με την οποία οι έφηβοι τον προσεγγίζουν. Σε αυτό σίγουρα βοηθάει και το ιντερνετ που έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

"Παίρνω μηνύματα από κορίτσια από την ηλικία των 12," λέει. "Δίνουμε μια συγκεκριμένη εικόνα σε μια αποπροσανατολισμένη κοινωνία και ένα 12 χρονών κορίτσι, είναι σίγουρο ότι θα αισθανθεί την πίεση. Θα πρέπει να υπάρξει παροχή συμβουλών και φυσικά η κατάλληλη εκπαίδευση γύρω από το θέμα." Τα άτομα που αναλαμβάνει έχουν ένα πολύ αυστηρό ελάχιστο όριο ηλικίας των 18 ετών και βεβαιώνεται ότι έχουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών και των επιπλοκών της επέμβασης , όπως συνιστάται από την Αυστραλιανή Εταιρία των Πλαστικών Χειρούργων.

Ο Cussell έχει παρακολουθήσει γυναίκες, νεώτερες αλλά και μεγαλύτερες, να απευθύνονται σε μη πιστοποιημένους αισθητικούς." Το Botox έχει καταληφθεί από μη ιατρικές επιχειρήσεις, οι οποίες φυσικά δεν περιλαμβάνουν στο προσωπικό τους γιατρούς," λέει ο Δρ Cussell".

Το Botox, το Restylane και το Juvederm είναι υλικά πλήρωσης, τα οποία είναι συνταγογραφούμενα και δυστυχώς πολλαπλασιάζονται σε σαλόνια ομορφιάς και άλλες επιχειρήσεις παράνομα. " Παρά τους προφανείς κινδύνους, φαίνεται να υπάρχει πάντα μια ομάδα πρόθυμων γυναικών και ανδρών να υποβληθούν σε κάποια πλαστική επέμβαση με κάθε κόστος.

Ο λόγος είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξηγεί ο Δρ Tavakoli. Το περιοδικό Marie Claire της Αυστραλίας πρόσφατα δημοσίευσε ένα ένθετο σχετικά με το πρότυπο της ιδανικής γυναίκας, σύμφωνα με τα πιο περιζήτητα χαρακτηριστικά διάσημων και με τη βοήθεια κορυφαίων πλαστικών χειρουργών από όλο τον κόσμο.

Η γυναίκα αυτή είχε τα μάγουλα της January Jones από την τηλεοπτική σειρά Mad Men, τα μάτια της Anne Hathaway και τη μικρή και βελτιωμένη μύτη της Natalie Portman. Ακόμα είχε το στόμα της Scarlett Johansson, το σαγόνι της Halle Berry και το στήθος της τραγουδίστριας της κάντρι, Taylor Swift.

Ναι, τα κορίτσια αυτά δεν μοιάζουν με τα άτομα του The Shire, αλλά έχουν μια φυσική εμφάνιση και θα πρέπει να εξεταστούν ως παράδειγμα προς μίμηση. Η Beckaa από το Shire, 19 ετών, μόλις γύρισε από ένα ταξίδι στο Ντουμπάι, κατά το οποίο ο πατέρας της έχει υποβληθεί σε ρινοπλαστική, και ελπίζει να αλλάξει το μέγεθος του στήθους της την επόμενη φορά. Είναι φανερό ότι ο κίνδυνος δεν συγκινεί πολλούς.

Γι’ αυτό τον λόγο άμεση ήταν η αντίδραση του Twitter , σε εκείνους που δεν εντυπωσιάζονται από την περιττή προσέγγιση της εικόνας του σώματος, με το εναρκτήριο επεισόδιο «χτυπά την εικόνα του σώματος», προσθέτοντας τα αρνητικά χωρίς να δώσει τα θετικά και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις οργής. Ένα από τα ιδρύματα, που δεν είδαν το επεισόδιο αυτό θετικά, ήταν και το ίδρυμα Butterfly.

«Οι νέοι άνθρωποι μας λένε, ότι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους, είναι το πώς αισθάνονται για το σώμα τους», λέει ο διευθύνων σύμβουλος δωρεών για την διαταραχή της διατροφής, Christine Morgan, η οποία τόνισε ότι στατιστικά η εικόνα του σώματος αποτελεί την υπ 'αριθμόν ένα προσωπική ανησυχία των νέων της Αυστραλίας. "Η αρνητική εικόνα του σώματος εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της παράλογης επιθυμίας για ριζική αλλαγή του σχήματος του σώματός.

Δυστυχώς αυτοί οι φόβοι διαρκώς ανατροφοδοτούνται, από μια σταθερή ροή ανεύθυνων προσπαθειών με σκοπό να προωθήσουν τις ανασφάλειες τους ως αποδεκτές, χωρίς να σκεφτούν τη ζημία που προκαλούν. " Γι’ αυτό το λόγο παροτρύνει τους νέους να αναζητήσουν υποστήριξη πριν μια δραστική επιλογή, την οποία ίσως και να μετανιώσουν αργότερα.

Περισσότερα για τις δυνατότητες της πλαστικής χειρουργικής στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr