Η μουσική ηρεμεί τους ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας πλαστικής χειρουργικής επέμβασης

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, μπορούν να επωφεληθούν από το άκουσμα μουσικής στο χώρο του χειρουργείου.

Ερευνητές από το τμήμα Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο John Radcliffe της Οξφόρδης, παρατήρησαν το αναπνευστικό συστήμα 96 ασθενών πριν κατά και μετά τις επεμβάσεις τους. Τους ζητήθηκε επίσης, να βαθμολογήσουν τα συναισθήματά άγχους και ανησυχίας που είχαν.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της χειρουργικής τους επέμβασης. Σε διαδικασίες όπως η αφαίρεση βλαβών του δέρματος και ο καθαρισμός πληγών, χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία. Οι μισές από τις χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε δωμάτια υπό το άκουσμα μουσικής, ενώ οι υπόλοιπες χωρίς.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, εκείνοι που είχαν μουσική κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τους, αντιμετώπισαν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα και είχαν λιγότερο άγχος. "Μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία για τους ασθενείς και θεωρώ ότι, το να καταστεί ως μια πιο άνετη εμπειρία θα πρέπει να είναι και ο στόχος μας, σαν γιατροί," είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Hazim Sadideen.

"Ένας ήρεμος ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον πόνο και να έχει ως συνέπεια μια ταχύτερη αποκατάσταση Αυτό βέβαια είναι μια μελέτη μικρής κλίμακας και είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια προσπάθεια, για το αν η μουσική έχει αντίκτυπο στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις και μια μεγαλύτερη πολυκεντρική έρευνα, για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτό θα πρέπει να γίνει μέρος της συνήθους ιατρικής πρακτικής.

"Όσο για το ποιο είδος μουσικής έχει τις μεγαλύτες πιθανότητες να σας ηρεμήσει, ορισμένοι υποστηρίζουν τα κλασσικά κομμάτια του Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μπαχ και Βιβάλντι, ενώ άλλοι τη μουσική του Frank Sinatra.

Αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν μια πιο ευχάριστη χειρουργική εμπειρία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ASAPS), περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι υποβλήθηκαν σε αισθητικές επεμβάσεις το 2011, μερικές από τις οποίες έγιναν ενώ οι ασθενείς είχαν τις αισθήσεις τους.

Περισσότερα για τις πλαστικές επεμβάσεις που γίνονται με τοπική η ελαφρά γενική αναισθησία στο κεντρικό μας web site

Περισσότερες πληροφορίες για τις πλαστικές επεμβάσεις στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr