Μια νέα χειρουργική κολλητική τεχνική (κόλλα ιστών) μειώνει δραματικά τη συσσώρευση υγρών μετά από μια πλαστική επέμβαση

Γνωρίζοντας ότι ένα αγαπημένο πρόσωπο έχει υποβληθεί επιτυχώς σε μια πλαστική χειρουργική επέμβαση είναι μια ανακούφιση. Το να το βλέπεις όμως μετά την επέμβαση με σωληνάκια σε διάφορα μέρη του σώματός του, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Τα σωληνάκια ήταν δυστυχώς εδώ και καιρό ένα αναγκαίο κακό. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι τομές τους μοιάζουν με μια ανοικτή πληγή. Στην ιδανική περίπτωση αυτά τα στρώματα ιστού, τα οποία έχει διαταράξει η χειρουργική επέμβαση, πρέπει να επανατοποθετηθούν πολύ καλά το ένα πάνω στο άλλο, πριν το τραύμα συρραφτεί ή ραφτεί.

Χωρίς την επιτυχία της επανατοποθέτησης, θα συσσωρευτεί υγρό στο τραύμα. «Η σώρευση υγρού είναι ο νούμερο ένα εχθρός, επειδή όταν οι ιστοί διαχωρίζονται από τα υγρά, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν», λέει ο Dirk F. Richter, πλαστικός χειρουργός και πρόεδρος του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Dreifaltigkeits, στο Wesseling, στη Γερμανία.

Όταν ο ιστός δεν είναι δυνατός και υπάρξει συσσώρευση υγρών, τότε τα σωληνάκια είναι το μόνο μέσο. Η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη σε μεγαλύτερες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η κοιλιοπλαστική. Ωστόσο, μια νέα τεχνολογία που έγινε εμπορικά διαθέσιμη στην Ευρώπη πριν από δύο μήνες, μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, ο Richter έχει χρησιμοποιήσει την χειρουργική κολλητική ιστών , ένα προϊόν που μπορεί να είναι η μεγαλύτερη επανάσταση στην πλαστική χειρουργική εδώ και χρόνια. "Είναι αυτό που περιμένατε," λέει. "Στην χειρουργική επέμβαση, πάντα υπάρχει ένα τραύμα, που προκαλεί πρήξιμο, το οποίο με την σειρά του παράγει υγρό στο κενό ιστό.

Τα υγρά είναι το καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων και λοιμώξεων. "Η νέα αυτή τεχνική κρατάει τα στρώματα του ιστού στη θέση τους και αποτρέπει τη συσσώρευση υγρού, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για αποστράγγιση μέσο σωληνών.

Η TissuGlu είναι μια κόλλα που δημιουργήθηκε για πλαστικές επεμβάσεις και αποτελείται από βιοσυμβατό υλικό, μια λυσίνη που προέρχεται από ουρεθάνη οξέος αυτοκόλλητου, που είναι ιδανική σε υγρό περιβάλλον και μπορεί να αναλυθεί και να αφομοιωθεί με επιτυχία στο σώμα και έχει αποδειχθεί ότι είναι πέντε φορές ισχυρότερη από οποιαδήποτε εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα, που χρησιμοποιούνται στην ένωση μαλακών ιστών σε χειρουργικές επεμβάσεις. "Όσο πιο γρήγορα ένα συγκολλητικό μπορεί να σφραγίσει την πληγή τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να ελέγξουμε την συσσώρευση υγρού", λέει ο Richter.

Σε χειρουργικές επεμβάσεις όπου χρησιμοποιήθηκε η TissuGlu, (το προϊόν αυτό παραδίδεται σε ένα σχέδιο πλέγματος, τρεις σταγόνες κάθε φορά επάνω στην ανοιχτή πληγή, μέσα από μια φορητή συσκευασία που απελευθερώνει αυτόματα το προϊόν), η συσσώρευση υγρού μειώθηκε δραματικά. Μέχρι αυτό το σημείο, δεν υπήρξε συνθετική μη τοξική κόλλα στην αγορά, που να είναι σε θέση να σφραγίσει τα εσωτερικά στρώματα του ιστού και να είναι αρκετά ισχυρή, ώστε ενώσει τον ιστό και να κρατήσει μακριά το υγρό από τη συσσώρευση, λέει ο Patrick Daly, 47 ετών, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του προϊόντος και ιατρικός προγραμματιστής της Cohera Medical Inc, στην οποία δημιουργήθηκε η TissuGlu.

Τα τελευταία 100 χρόνια, εξήγησε ο Daly, το ιατρικό κατεστημένο στηρίχθηκε σε σωλήνες από καουτσούκ, για να αφαιρεθεί η συσσώρευση μετεγχειρητικών υγρών.

"Οι σωλήνες έμεναν στον ασθενή για όσο χρονικό διάστημα το υγρό έβγαινε από αυτούς και μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 10 ήμερες," λέει. "Οι σωλήνες τείνουν να είναι άβολοι και οδυνηροί για τον ασθενή." Ακόμα χειρότερα, προσθέτει, μεταξύ 15% και 52% των ασθενών, που είχαν ιατρικές επιπλοκές , οι σωλήνες μπορεί να τους προκαλέσουν μόλυνση ή να δημιουργήσουν κάποια διαρροή. Ακόμα και μετά την αφαίρεση των σωλήνων, το διάστημα δηλαδή όπου ο ασθενής έχει σταλεί στο σπίτι, μπορεί να εμφανιστεί συσσώρευση υγρού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρήξιμο," λέει ο Daly.

Έτσι ο ασθενής θα πρέπει πάλι να επιστρέψει πίσω στο γραφείο του γιατρού, για την αφαίρεση υγρού και για μια ίσως μια επανένταξη των σωλήνων. Η γένεση της TissuGlu ήταν μια τεχνολογία που δημιουργήθηκε από έναν χημικό μηχανικό, τον Eric Beckman, και από έναν χειρούργο, τον Michael Buckley. Το 2004, το δίδυμο αυτό είχε καταθέσει τα χαρτιά για να ξεκινήσει μια εταιρεία, που βασίζεται στη χειρουργική κόλλα τους.

Το επόμενο έτος, συναντήθηκαν με τον Daly, και στη συνέχεια, με τον περιφερειακό διευθυντή της Ethicon Endo-Surgery, θυγατρική της Johnson & Johnson. Βλέποντας τις υποσχέσεις του Beckman και το έργο του Buckley, ο Daly εγκατέλειψε την εργασία του και τον Ιανουάριο του 2006, ξεκίνησε επίσημα η Cohera Biomedical Adhesives.

Οι επενδυτές ήταν ενθουσιασμένοι. Τον Ιούλιο του 2006 η Cohera Biomedical (η εταιρεία άλλαξε το όνομά της την άνοιξη του ίδιου έτους) μάζεψε 7.860.000 δολάρια από ιδιώτες επενδυτές στον πρώτο γύρο της χρηματοδότησής του. Στον δεύτερο γύρο, τον Οκτώβριο του 2008, απέκτησε $ 16.1 εκατομμύρια. Ο τρίτος γύρος κλείνει τον επόμενο μήνα και θα πρέπει να αποδώσει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια. «Μερικά άτομα έχουν επενδύσει και τις τρεις φορές,» λέει ο Daly, του οποίου η εταιρεία σήμερα απασχολεί 27 άτομα. Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2009, ο  Cohera πήρε την τελική έκδοση της TissuGlu, μετά από αρκετά χρόνια έρευνας, ανάπτυξης και αντιμετώπισης σχόλιων των πελατών του στη Γερμανία, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή ανθρώπινες κλινικές δοκιμές.

Αυτόν τον Ιούλιο η TissuGlu έλαβε την Ευρωπαϊκή Σήμανση CE, επιτρέποντας στο προϊόν να πωλείται σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.. Ήδη οι πωλήσεις είναι πολλές, λέει ο Daly, ο οποίος θα επεκτείνει τις ομάδες πωλήσεων του στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Με το σήμα της CE στο χέρι, ο Daly θα επιδιώξει την έγκριση του FDA για την TissuGlu και τα έργα των πρώτων κλινικών δοκιμών για να ξεκινήσει στις ΗΠΑ το 2012.

Προβλέπει την πώληση του προϊόντος στις ΗΠΑ από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Επίσης η TissuGlu μειώνει τους μετεγχειρητικούς κινδύνους μόλυνσης, που προκαλούνται από τους σωλήνες. Ο Richter σημειώνει ότι η συρραφή των ιστών του τραύματος μεταξύ 12 έως 16 ίντσες (περίπου 30 με 40 εκατοστά) θα έπαιρνε κανονικά μισή ώρα, ενώ τώρα χρειάζονται μόλις τρία με τέσσερα λεπτά με την TissuGlu.

Το προϊόν παρέχει επίσης ένα πλεονέκτημα κόστους, με τον περιορισμό του χρόνου που δαπανάται στο χειρουργείο. Εκτός από την προετοιμασία για τις κλινικές δοκιμές της Tissu e Glu για την FDA, ο Cohera σχεδιάζει να φέρει και ένα δεύτερο προϊόν στην αγορά, μια χειρουργική κόλλα ένωσης του εντέρου.

Η συγκόλληση αυτή ήταν ένας στόχος για πολλές εταιρείες. Ο Cohera διαπίστωσε ότι έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ισχυρό προϊόν για τις επιχειρήσεις του.
Χρησιμοποιούμε την κόλλα ιστών για συρραφή του δέρματος από το 2008 άριστα αποτέλεσματα.

Περισσότερα για την πλαστική χειρουργική στο κεντρικό μας web site: www.kapositas.gr